Livsval

 

Brukar ibland tänka på ungdomar som ska göra sina val till gymnasie och senare kanske högskola. Ibland hör man det uttryckas att de har det så svårt och att det på något sätt skulle vara så dramatiskt. Och det är klart att det är det. Att välja utbildning som 16- eller 19-åring kan vara ett stort steg. Men livsval? Knappast.
Jag får nyhetsbrev från Anders Haglund och i det senaste refererade han till en intressant studie.  
Där hade forskare beräknat att 65 procent av de ungdomar som går på gymnasiet idag kommer att bli anställda i en yrkesposition som inte ens är uppfunnen än.
Hoppsan.
Allt går i racerfart så och utvecklingen. Vem hade för några år sen drömt om att det skulle finnas jobb som exempelvis app-utvecklare?
Så till alla som våndas inför beslut om framtiden (mig själv också) vill jag säga samma sak som min fantastiska och tyvärr bortgångna radiolärare sa till mig en gång i början på 2000-talet. Jag var jättevilsen och visste inte alls var jag skulle ta vägen, radio, tidning, författande eller vaddå?
Han sa med sin lugna trygga röst som jag aldrig någonsin kommer att glömma:
        Det är lugnt LG.
Och det var det. Det inte bara ordnade sig med jobb. Till slut växte sig insikten också allt starkare vart jag verkligen vill i livet. Och dit är jag på väg.  
 
Så ett citat från Martin Luther King från samma nyhetsbrev sammanfattar det mesta:
 
"Ta det första steget med tillit. Du behöver inte se hela trappan. Allt som behövs är att du tar det första steget."
 
– Dr. Martin Luther King, Jr

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.