Magdalena Andersson, landshövding

Snigelpost på riktigt?

Idag kom postutredningen med sitt förslag. I korthet innebär det att regeln om övernattbefordran, dvs. leverans dagen efter ett brev postats för 85 % av all post, tas bort och ersätts av en regel om att 95 % av all post ska delas ut inom två arbetsdagar.

 Frågan är förstås om denna tidsförskjutning har någon större betydelse. I vart fall i dagens läge när så många använder digitala kanaler med elektroniska fakturor och brev som skickat via mail? Ja, kanske för en del.  I vart fall för den som inte är så värst digital – kanske inte ens använder dator – eller för den som faktiskt föredrar brev på riktigt. Svenskarna är ju bland de flitigaste i Europa vad gäller brev per invånare.

 Men för andra kommer det inte att spela någon roll alls. Stora företag har redan i mångt och mycket slutat med fysiska brev, de kommer inte att beröras av förändringen. Inte heller personer och företag i urbana miljöer – är det brådskande kan man ju faktiskt leverera sitt brev själv. Lika lätt kommer det sannolikt inte att vara på landsbygd och glesbygd. Och det skiljer sig förstås för privatpersoner och företag. Och det skiljer stort på var någonstans man bor. Stad och land. Skillnaden växer.

 Redan idag är man på många ställen van vid att få sin morgontidning med eftermiddagens postutdelning. Och om fakturan från försäkringsbolaget eller bensinföretaget kommer på tisdagen istället för på måndagen spelar säkert ingen roll. Kanske inte heller om ett vykort kommer en eller annan dag senare än hur det är idag.

 Annorlunda är det med viktiga brev som är brådskande och som måste levereras den vanliga post-vägen. Som avtal som måste skrivas under fysiskt. För att inte glömma de många leveranser av varor som idag sker med brev. Idag kan en mindre reservdel till en maskin skickas från leverantören och vara på plats i morgon, med utredningens förslag blir det ytterligare en dags stillestånd.

 Så blir det för den som driver företag utanför de stora orterna och inte själv kan hämta det man behöver. Och som inte gör det lättare att vara företagare i lands- och glesbygd precis.

 Just därför skulle det vara intressant att veta om man från postutredningen gjort någon särskild analys kring tanken om att Hela Sverige ska leva.

 PS.

Västerbotten har i princip det bäst utbyggda bredbandet i landet. Men det innebär inte att det finns tillgång till bredband överallt, i de allra glesaste delarna finns det ett stort behov av fiber – och där koncentreras insatserna nu.

 

  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.