Magdalena Andersson, landshövding

Kanske Astrakan, Gravensteiner eller Cox Pomona?

En av mina företrädare som landshövding, Gustav Rosén, brann verkligen för trädgårdar och odling av många slag. Han lät personligen hämta träd och andra växter för att grunda trädgårdar i Umeå och det berättas att han skickade äpplen till riksdagen för att visa att det verkligen gick att odla också här i norr.

Jag tänkte på det förra veckan när jag besökte ett av länets snabbt växande företag – Brännland Cider och dess VD Andreas Sundgren. Brännland Cider är ett företag som bara funnits några år men som redan hittat en stor marknad, både i Sverige och utomlands. Och man gör sin cider av just det – äpplen.

Det har varit en snabb resa för företaget. Från att för ett par år sedan finnas på försök på några få av Systembolagets butiker, finns man nu över hela Sverige och håller på att finna marknader också utomlands. Alldeles särskilt roligt är det att man också fått ett flertal utmärkelser, något som förstås gör det ännu lättare att nå in på nya marknader.

I år räknar man med att producera c:a 25 – 30 000 flaskor. Några av dem kommer att hamna på residenset i Umeå för att såsmåningom serveras till gäster från när och fjärran. Och i det sammanhanget kanske jag någon gång nämner några ord om Gustav Rosén och hans idoga arbete med att få människor att plantera äppelträd i Västerbotten.

Brännland Cider
Andreas Sundgren, VD Brännland Cider

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.