Magdalena Andersson, landshövding

Vad gör man på Västerbotten på Grand Hôtel i Stockholm?

 

I morgon tisdag 24/1 är det för 27:e året dags för Västerbotten på Grand Hôtel, ett projekt som genomförts varje år sedan 1991. När det startade var det dåvarande landshövding Sven Johansson och länets matmamma nummer ett, numer hedersdoktorn, Ella Nilsson som körde igång det. Tanken var att profilera och göra Västerbotten mer känt och attraktivt och att ta hjälp av länets råvaror för att marknadsföra Västerbotten.

Nuvarande arrangörer/huvudmän är Region Västerbotten och Länsstyrelsen och grundtanken är fortfarande att profilera och göra Västerbotten och länets olika resurser mer känt. 

Vi som är huvudmän ansvarar för invigningen av evenemanget. Därutöver erbjuder vi under de tre veckorna evenemanget pågår lokaler på Grand Hôtel där företag, kommuner och organisationer från Västerbotten har möjlighet att presentera sig, möta kunder, anordna seminarier mm.

Överenskommelsen med Grand Hôtel är att hotellets restaurang under dessa tre veckor serverar den omtalade västerbottensbuffén. Den serveras förstås vid själva invigningen, därefter finns den dagligen som middagsbuffé på Verandan, öppet för vem som så önskar (mot egen betalning förstås). Och fortfarande är det Ella Nilsson som håller i taktpinnen för själva maten J.

Hur länge och för vem

Västerbottensveckorna på Grand Hôtel pågår i år från den 24 januari till den 10 februari. Temat för året är Global attraktionskraft. Under de tre veckorna genomförs en rad seminarier, föreläsningar och möten mellan aktörer.

Västerbottensveckorna har ofta intressanta talare och gästas i år av bland annat näringsminister Mikael Damberg (s). Han finns med under invigningsdagen  men också på dagarna med Framtidens Gruv och Mineral. 

De olika programmen är också intressanta, så pass att vi i år tom har glädjen att hälsa H.M. Konung Carl XVI Gustaf välkommen som gäst vid två olika tillfällen, både till Skogens dag och under Storumans dag.

Vad är det då som händer under de dagar och veckor som följer på invigningsdagen? Här är några exempel: 

 •  Intresseorganisationen Georange, Nordic Publishing och SGU vänder blickarna mot framtidens gruv- och mineralstrategi. Medverkar gör bl a ledande beslutsfattare inom industrin, myndigheter och lagstiftande församlingar.
 • Skogstekniska klustret står tillsammans med universiteten och Länsstyrelsen som arrangör för Skogens dag som fokuserar på hela värdekedjan. 
 • Trästad Sverige arrangerar seminarium om värdet av byggande trä. Sverige är redan ett av världens största exportländer inom sågade trävaror och skogsnäringen är en ekonomisk ryggrad i vår samhällsekonomi, inte minst i Västerbotten.
 • Storumans kommun inriktar sina dagar på hållbar tillväxt. Programmet innehåller bland annat information om utvecklingen inom kommunen med tonvikt på fiskevård och turism. 
 • Umeå Universitet fokuserar på den arktiska forskningen. Hur ser Arktis framtid ut? Hur berör klimatförändringarna Västerbotten?

Länsstyrelsen tar ett steg tillbaka

Länsstyrelsen kommer från och med detta år att lämna projektet i vår roll som medarrangör. Vi har därför informerat Region Västerbottens ledning att vi vill se över vårt deltagande. Kanske inte lämna helt, men i så fall finnas med i en annan form än idag – och hur det kan tänkas bli är fortfarande ett oskrivet blad.

 

 

 

 

3 kommentarer

 1. Basic Rules

  Tack för att ni drar er tillbaka, det borde även regionen göra som fått storhetsvansinne. Nu måste effektiviseringar, nedskärningar och fokus på det absolut nödvändiga ske !

 2. Bertil Hagberg

  Bästa Landshövding!

  Med rubriken Global attraktionskraft tycker jag det är än mer synd att vi inte fick till ett beslut om att visa upp vår första nationalälv Vindelälven som hela Sveriges befolkning borde känna till men inte gör det. Det satsas på att hela älvområdet på 13.500 kvadratkilometer ska bli landets största och då även Europas Biosfärsområde och det finns vad jag förstår inte med på Västerbottendagarna. Jag hoppas klart att jag har fel i detta påstående. Det utställningsförslag som lades till handlingarna hade givit en rak och intressant information om Vindelälven, byar, befolkning, utveckling och biosfärsområdet som jag anser vara viktig att lyfta fram i en större bredd av människor. Dessutom eftersom kungen nu var på plats hade han säkert också gett den en sober invigning.
  Det kan tyckas kanske att vi talar i egen sak men jag kan försäkra att så är inte fallet, vilket kan ses på vår insats med boken om älven.
  Med vänlig hälsning,
  Bertil Hagberg
  Skåning med hjärtat i Västerbotten

  • Magdalena Andersson (inläggsförfattare)

   Visst skulle vi kunnat gjort det, instämmer i det. Kanske kan det göras i något annat sammanhang. Kungen var dock inte med på invigningen, utan deltog i ett par olika evenemang – Skogens dag och Storumans dag om fiske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>