Peter och mitt snus

[tagen]Som ni märker fanns det en och en annan klasskamrat som också fastnat i en vardag kantad av tobak och dålig tandvård.

Nu har jag klarat mig utan tobak i precis en månad! Började som 16åring. Kompistryck och allt vad det heter hade egentligen inte så mycket med det att göra, en revolterande osäker tonåring med både anlag och nyfikna kompisar öppnade den förbjudna dörren utan nyckel till och med. Efter flytten till Vindeln och ny skola i Vännäs blev kompisarna och rökningen min inkörsport till gemenskap. Att röka blev ett socialt ´nöje´ och inte för att jag på något vis försökte lära känna hela skolan så blev det en hel del cigaretter med en hel del personer. Det var alltså kört. Till slut reagerade min omgivning kraftigt och innan jag fimpade hade jag hunnit bli introducerad snuset, så jag gjorde en mjuk övergång och landade strax med dosan alltjämt i fickan i ett redan fast tobaksberoende. Första gången jag på allvar försökte lägga av var efter studenten 2002. Första och enda kan jag även tillägga.

I fjol besökte jag en nära vän på sjukhuset. Vi tog en kopp kaffe i samlingsrummet och tittade på Jeopardy där svenska kändisar medverkade, däribland en av personerna ur Idoljuryn, Peter Swartling.
Adam Alsings frågor rörde här kroppsdelar och vilken man bildligt ska visa fram när man vill nå fram. Första deltagaren svarar fel och medan dessa tre deltävlande försöker trycka sig fram på nytt ser man nästan hur Peter håller på att explodera på sin plats. Till slut lyser rätt knapp för honom och man kan läsa hela ansiktsuttrycket som skriker av eufori över att sitta inne med det korrekta svaret, och när då Adam tittar menande och säger "Peter" skriker denne ut "Vad är VISA FRAMTÄNDERNA". Jag tror våra skratt överröstade ambulanshelikoptern som precis landade utanför fönstret, och jag vet inte om det var själva sjukhusmiljön som tillät oss roas över något så löjligt med jag tror tamigfan att det var det bästa jag sett på TV under hela 2008!

Jag vet inte om jag kan säga att det är Peter Swartlings förtjänst att jag slutade snusa, men om vi människor skulle visa våra framtänder, alltså våra leenden, skulle jag få utegångsförbud. De håller på att gulna sönder och som ni kanske märker såg jag till att ha blixten på max vid närbildsfotot för att dölja det. Har sammanlagt spenderat närmare tre år på tandställningar och hur mycket pengar på tandvård jag lagt ut vill jag knappt tänka på. Att man sedan är så idiotisk, att man går och snusar i flera år! Nej, jag har tänkt mycket på Peters felsägning att jag på något sätt skapat den till en riktlinje, min riktlinje. Jag ska visa mina framtänder! Från och med nu är det skärpning, och är mina tänder friska efter nästa tandläkarbesök (fredag 6/3 för intresseklubben) så tänker jag göra en blekning. Tandkräm, tandtråd och munskölj och fyra koppar mindre kaffe per dag så kanske jag kommer längre än till Umeå någon gång!

(Jag vet att tandblekning inte är det säkraste kortet, men om tio år har vi nästa lösning.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>