Linda

Tisdag

Historia, kallt och
jag vill bara hem!

Jag sitter på att historia lektionen och håller på att börja gråta. Jag har så grymt ont i magen, jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag får nästan alltid ont i magen efter jag har ätit, jag vet inte vad det är, men nått är de som gör att det inte står riktigt rätt till.

Jag ska fara hem snart, ska fråga om jag får åka hem. De vi ska göra är att plugga inför provet och det kan jag göra hemma och sen så ska vi få svar på några frågor, jag hoppas nicco eller anja kanske antecknar så jag kan få svaren av dem sen. Jag måste bara hem och lägga mig, sova ett tag och kolla om de blir bättre då. Jag vet inte varför jag har så grymt ont i magen, jag kan inte sitta rakt, sen bubblar de och jag håller seriöst på att börja gråta, så grymt ont har jag! Jag och mamma tror att det kanske kan vara laktosintollerans. Det är vanligt att adopterade inte tål mjölk. Min bror är laktosintollerant och han var 21 innan de kom fram, så de kan mycket väl vara det. Jag ska iaf hålla mig borta från mjölk i 2veckor nu sa mamma och kolla om de blir bättre, om de blir bättre så har vi väl hittat felet och då ska jag väl kanske gå och kolla upp det på en Vrådcentral eller nått. Inte vet jag, vi ser väl vad som händer. Men jag kan säga att jag har aldrig någonsin i hela mitt liv haft mer ont i magen än vad jag har nu. Det är helt sjukt.

DET har gått nästan en timme sedan du njöt av din favoritglass eller av en härlig dessertost. Din mage känns spänd och irriterad, och du besväras av gaser. För att få lite lindring tar du av medicinen som du har börjat ha med dig. I det här läget frågar du dig själv: ”Varför är min mage så känslig?”

Om du efter att ha druckit mjölk eller ätit mjölkprodukter drabbas av illamående och kramper, känner dig uppsvullen, får gaser eller diarré, kanske du är laktosintolerant. Laktosintolerans är en vanlig reaktion på mjölkprodukter. 

Laktos är den sockerart som finns i mjölk. Tunntarmen producerar ett enzym som heter laktas. Dess uppgift är att spjälka laktosen till två enkla sockerarter – glukos och galaktos. Glukosen kan då tas upp av blodet. Men om det inte finns tillräckligt med laktas fortsätter ospjälkad laktos till tjocktarmen där den börjar jäsa, och syror och gaser bildas.

Det här tillståndet kallas laktosintolerans och ger de symtom som nämns i inledningen. Laktas produceras i stora mängder under de två första levnadsåren, och sedan sjunker produktionen stadigt. Av den orsaken kan många gradvis få det här problemet utan att vara medvetna om det.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.