Lärlingsanställning ger fler unga jobb.

Trots att arbetslösheten nu minskar i Sverige, är den fortfarande ett stort problem, framförallt för ungdomar.

För en tid la en utredning fram ett förslag om att inrätta lärlingsanställningar, som innebär att den som anställs som lärling inom ramen för sin gymnasieutbildning kan få en särskild lärlingslön och särskilda anställningsvillkor.

Nu vill vi i Folkpartiet att ta det förslaget ett par steg vidare. Möjligheten att använda den nya anställningsformen – lärlingsanställning – bör utökas.

Den ska kunna användas för att anställa unga personer upp till 23 år som lär sig ett yrke på en arbetsplats. Man ska alltså inte behöva gå på gymnasiet, även om att lärlingsplatsen måste innehålla ett tydligt utbildningsmoment.


Under lärlingstiden är det rimligt att lönen är lägre för att sedan övergå i en fast anställning med ordinarie lön och anställningsvillkor. På så sätt minskar vi trösklarna för ungdomar in på arbetsmarknaden. Och det är naturligtvis bättre att ha ett jobb med lägre lön och samtidigt lära sig ett yrke än att fastna i socialbidragsberoende.
 
– Oj tänkte jag när jag såg inslaget i rapport. Nu kommer förståss vänsteroppositionen att rasa mot Jan Björklunds förslag. Men döm av min förvåning när socialdemokraternas talesperson, berömde förslaget och sa att det är bra att man genomför åtgärder för att fler ungdomar ska få jobb.
 
Undrens tid är ännu inte förbi.
Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Om Alliansen tänkte lite längre så kanske man hade insett att det kommer finnas arbetsgivare som enbart vill ha de ungdomarna som har lägre lön därför att det blir billigare. Så, när ungdomen närmar sig 23 års ålder, vad händer då? Jo, den sparkas och ersätts med en person som är lika billig. Vad medför detta för äldre personer och för arbetsmarknaden överhuvudtaget? Jo, pressen att t.o.m. gå med på lönesänkningar blir ännu större. Eller kanske är lönedumpning redan från början högerns avsikt med detta förslag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.