Kor – en kärlekshistoria.

Av , , Bli först att kommentera 19

Älskade djur. Kloka stora ögon, fina mular och trygga på jorden. De ger så mycket. Denna bok är fantastiskt fin! Läs den om ni har möjlighet. För er som inte ännu har gripits av den stora kärleken till kor så har ni något att se fram emot!

Vissa saker är svåra att förklara och måste upplevas. Detta är en sådan, jag skulle kunna skriva en hel roman om hur en del kor tar sig hela vägen in i hjärteroten och ligger varmt där. Varje ny kalv som kommer är efterlängtad och varje mjölkliter är man tacksam för. Vi får betala tillbaka med respekt och gott bete på somrarna.

Bli först att kommentera

Kluven.

Av , , 2 kommentarer 18

Känslorna löper amok för tillfället och det är mycket att fundera på. Jag har en fot i Norrbotten och en i Västerbotten. Mitt jobb som jag absolut älskar är hotat och hela näringen med mjölkkor står på paus i akutläge. Det är ingen överdrift. Mjölkpriset har dumpats med 55 öre sedan december och många mjölkbönder klarar inte upp det. Det första som händer på gårdsnivå är att de eventuella anställda tvingas gå för de har inte råd. Det blir inte mindre jobb på gården men det blir mindre folk som kan hjälpa till. Lägg då till att betalningen sjunker ännu mer och det hoppet bönderna levt på att trenden ska vända släcks. Man orkar inte hur mycket som helst.

Jag blir upprörd, uppgiven, förbannad och ledsen allt på samma gång.

Man ska jobba med det man älskar sägs det, för endast då kan man göra ett bra jobb. Men om andra personer och om hela samhället i stort säger att man inte kan jobba med det man älskar då!? De senaste åren har mitt sikte varit helt inställt på att jobba med mjölkkor och sköta en gård och ett företag med allt vad det innebär. Skillnaden är att mjölkbönderna kan knappt ses som företagare i vissa aspekter. Det går inte att driva ett lönsamt företag när snaran dras åt allt mer.

Det är på riktigt nu! Många skickar djuren på slakt, de orkar inte kämpa mer. Välbekant är det att där djuren försvunnit kommer de inte tillbaka. I Sverige är vi duktiga på att producera mat, vi har unika regler och stränga kontroller. Vi har en massa mervärden som i verkligheten inte verkar betyda någonting. Jag vet inte ens vem man ska börja skylla på, det är knappt intressant längre. Situationen är skit och då måste den lösas. Innan alla ungdomars drömmar om framtid inom jordbruk är krossade totalt.

Snälla konsumenter upp till bevis och visa att böndernas arbete betyder något…

 

2 kommentarer

Kontrasternas tillvaro.

Av , , Bli först att kommentera 27

För en vecka sen låg jag på en strand vid havet och mådde gott. Solen värmde och vågorna slog in mot Playa del Ingles, Gran Canaria. Bort från kylan och allt det grå, på Kanarieöarna var det 25 plusgrader och hibiskusen blommade för fullt. Efter en vecka med sol kom vi hem till novembergrått, när det aldrig riktigt blir ljust. Det är mörkt när man går till lagårn och mörkt när man går därifrån brukar devisen vara.

Men det är ändå så att borta bra men hemma bäst! Jag knogar på själv i lagårn i veckan och har pysslat på med lite städning samt klippning av kvigor. Sen har jag ju en herrejisses massa skolarbeten att göra.

Och bara för att vara präktig så har jag en tjockpannkaka i ugnen och gissa vad, här behöver man inte handla. Man går till lagårn efter mjölk och till hönshuset efter ägg. En överraskning är att de nya hönsen börjat värpa, de vackra mörkbruna äggen :)

DSC_1489

Bli först att kommentera

Vad är vårt slit värt?

Av , , 8 kommentarer 32

Idag får vi det bekräftat, som vi anat och gruvat oss för. Norrmejerier sänker baspriset för betalningen till bönderna med 30 öre/kg mjölk från 1 november. Det kanske inte låter så mycket men det blir många kronor för oss I slutänden.

Orsaken sägs vara att billig importerad ost och övriga mejeriprodukter pressar priserna. Att folk och handeln inte förstår detta, eller kanske de förstår men struntar i det. Att hävda att norrmejerier ändå har det bra jämfört med arla är en klen tröst. Alla mjölkbönder i Sverige har det tungt, och framtiden är inte så lovande om det forsätter såhär. Läste någonstans att om den här takten av bönder som slutar fortsätter finns det inga mjölkbönder kvar år 2050
Sådana här dagar är det svårt att hålla andan uppe och älska sitt livsval. Att dessutom få höra och läsa på flertalet ställen och däribland en artikel i VK http://www.vk.se/1299320/lrf-bor-sluta-motarbeta-den-hallbara-havremjolken att ”Det är svårt att tänka sig någon värre form av djurplågeri än vad mjölkindustrin utsätter kor och kalvar för.” Hela artikeln är fylld med påståenden och hatiska kommentarer mot mjölkbönderna. Detta är bara en person som skrivit, men dessa röster hörs allt mer i sociala medier. Jag läste på en Facebooksida som också var om stämningen mot Oatley att när bönderna seminerar djuren är det med tvång, att det är samma som våldtäkt och tidelag.

Okunnighet är väl grunden till alla dessa påståenden men man blir ju alldelens förskräckt! Som jag sagt förr och håller fast vid så jobbar bönderna med sina djur och vill ta hand om dem på bästa sätt. Vi har stränga djurskyddsregler som i det stora hela gör livet besvärligt eftersom att folk ändå väljer att köpa mejeriprodukter och kött från andra länder med betydligt lägre djurskydd. Jag vill absolut inte att vi ska sänka djurskyddet i Sverige, men faktum kvarstår att hårdare regler ger dyrare produktion! Konsumenterna måste fullfölja tanken till handling när de ska köpa mat, det är livsviktigt om man ens vill ha svensk jordbruk kvar!

Politikerna verkar inte heller vara på vår sida, förslag om höjda skatter både för bränsle och handelsgödsel. Det var nådastöten. Man ska tydligen inte bo på landet verkar signalerna vara. Vi ska alla flytta in till storstäderna, åka buss/tåg, jobba på kontor och äta EU-ekologisk mat för dyra pengar och dessutom bli sjuka eftersom antibiotikaresistansen spridit sig. Hmm cynisk kan man lätt bli i detta resonemang men jag vill verkligen få fram min poäng.

Klyftan mellan bönderna som står för produktionen och den ”vanlige svensken” som konsumerar matvarorna ökar hela tiden i en ruskig takt. Gemene man vet inte hur maten framställs och hur djuren har det. Insikten om att Sverige är större än storstan verkar knappast ligga nära i tankarna. Landsbygden och städerna är beroende av varandra. Om vi vill ha öppna landskap, stoltsera med gott djurskydd, behålla alla arbetstillfällen som bönderna generera så är det dags att visa nu!

En tankeställare till er konsumenter. När mjölkbilen från mejeriet kommer till oss och hämtar mjölk får vi betalt drygt 3 kr per liter men i butik säljs samma mjölkliter för närmare 10 kr. Var försvinner resten. Är det rimligt? Vi skickar en ko på slakt och det har hänt att vi fått betalt under 20 kr/kilot medan de i princip kan mala ner hela kon till köttfärs och sälja i butik för 79 kr/kg.

Detta är verkligheten. Jag vill inte ha medömkan eller medlidande men jag vill se en ljus framtid. Handla svenskt och lokalproducerat i den mån som går och kom ihåg att man inte skulle sakna bönderna förrän de var borta.!

8 kommentarer

Ovisshet.

Av , , Bli först att kommentera 12

De må hända att bloggen är bland mina sista prioriteringar just nu men det är ju ibland så att livet kommer emellan. Livet på gården rullar på i sin takt, sommaren är som bekant det mest hektiska tider för bönder. Vi har hunnit med första skörd, andra skörd, höbärgning, balning och sen tröskning. För tillfället är det plöjning som gäller och sen ska skiten köras ut. Hösten har kommit med besked och de första minusgraderna var inatt.

Jag har länge varit i valet och kvalet om denna blogg ska få vara kvar. Har inte bestämt mig ännu. Motivationen finns som inte riktigt där, och jag vill inte lämna ut oss här på gården på det sätt som det lätt blir på en blogg. Återstår att se hur det känns framöver.

Jag har massor med saker som jag brinner för och vill utveckla men jag vet inte om bloggen gör någon skillnad för just detta. För tillfället är det mycket oro för framtiden i mitt hjärta. Vad ska hända med marknaden, kommer lönsamheten att försvinna totalt nu, vad händer i politiken, ja det är många frågetecken men inga svar. Dessa jävla pengar ska ju som bekant alltid ställa till det. Intresse, kärlek till sitt jobb, strävan efter bättre livsmedel och sådant verkar knappt betyda något längre. Jag har inte gett upp men jag måste nog omgruppera och fundera hur livet verkar arta sig.

Bli först att kommentera

Rapport från Skåneland!

Av , , Bli först att kommentera 12

MMS-inlägg

Skåne levererar finfint väder nu när jag är på besök i Sjöbo. Idag har vi gjort en utflykt och besökte Sveriges sydligaste udde Smygehuk. Där är det längre avstånd till Treriksröset än till Moskva! Vi såg havet och sommarkänslorna infinner sig verkligen när man kan ta av strumpor och skor. Barfota i sanden och höra vågorna rulla in. Gräsmattorna är gröna, rapsen är knallgul, syrénerna blommar och vi har planterat sommarblommor utanför deras hus idag :)

Har redan hunnit få många kommentarer om dialekten här nere och folk frågar vart man är ifrån, får stolt säga Norrland och närmare bestämt Västerbottning i exil till Norrbotten.

Imorrn är det inplanerat en hel stranddag med picnic, solande och allmänt bästa kompis häng!

Bli först att kommentera

Jag visste nog vad jag ville ändå!

Av , , 1 kommentar 11

Bläddrade igenom gamla dagböcker här på morgon och mitt i allt enlände hittade jag en anteckning från 2007. Det är snart 7 år sedan denna anteckning skrevs ner men i huvudet var detta nog planen hela vägen. Lustigt att se nu när jag är på andra sidan och bor på landet med alla djur. Har ju redan klarat av kor, höns, katter och en hund. Kalkoner och grisar kommer i sommar. Får se när det blir getter och får :P
DSC_1237

Måste ju visa återbrukarandan som faller på ibland, en tråkig gammal furuhylla fick nytt liv och jag är helnöjd!

DSC_1236 DSC_1233

Kanske ni såg mig i Land Lantbruk i helgen!? :) Här är Majros och Snövit, två kvigor som står på bås för seminering. Småflickor på 14 månader, men kon bortanför kalvade in på 23 månader i januari. Se vad de utvecklas när de genomgått dräktighet och kalvning. Växer som rackarn!

IMG_20140508_145311[1] IMG_20140511_172127[1]

Nu står väskan packad och jag ska ta tag i de sista nödvändigheterna! Hoppas ni har det bra!

1 kommentar

En sådan kväll…

Av , , 1 kommentar 8

MMS-inlägg

Har haft lagårn hela helgen och Pär överraskade ikväll med att säga att middagen skulle grillas nere vid stugan. Klämmackor i järn, hamburgare och grillbacon! Gott och ett bra sätt att avsluta helgen. Våra goda vänner var också med :) Det började klarna på himlen och det gråmulna drog iväg, solen kikade fram och det var så vackert! Korsträsk låg helt spegelblank och värmen från elden behövdes då en majkväll bara bjöd på några plusgrader.

Vi har hunnit med att flytta ut dräktiga kvigor, ställa upp nån kviga på bås samt flyttat om i alla boxar. Skönt att få ordning igen! Jag bar även seminerat 4 kor under helgen, de har verkligen kommit igång nu på våren :P

Imorrn gör jag sista passet innan den efterlängtade semesterveckan söderut. Ska bli kul att bryta vardagen och göra något helt annat :)

1 kommentar

Fina Sippan!

Av , , Bli först att kommentera 11

Mycket har hänt på kort tid. Klassåterträffen var fantastiskt kul! 10 år har gått men de flesta är sig lika och vi tog skolfoto, pratade gamla minnen, skrattade och dansade… Tack! :D

Lördagskvällen spenderades i Umeå hos en alltför saknad vän, min bästa killkompis någonsin, Peter.  Ingenting är som förr i våra liv men vi har ändå på något sätt lyckats behålla vänskapen. Lycka kan väl inte vara så mycket annat än en så fin människa i sitt liv! Hann med att träffa syrran, mamma och lillebror också. Den planerade grillningen gick i stöpet pga. det veliga vädret. Sol/regn/hagel och så vidare.

Väl hemma i Älvsbyn hade isen på sjön gått upp och det blåste isvindar. I måndags hade vi klövverkning på gården och damerna fick fina fötter. Mycket jobb men välbehövligt, hade bara en blödning och en klövröta så det var bra resultat ändå. På kvällen åkte jag till Överkalix med styrelsen för LRF Ungdomen Norrbotten och hade möte. På vägen hem såg vi renar, en tjäder, en hare och en älg. Massa vilt i Norrbottens-skogarna. Igår var jag på utbildning hela dagen om fruktsamhet och brunstpassning. Tips och trix för att förbättra fertiliteten och titta på en livmoder för att lättare förstå. Dessutom alltid kul att träffa andra bönder :P

DSC_1229DSC_1230DSC_1231

Igår var veterinären här och jag fick 5 nya dräkigheter konstaterade. Äntligen äntligen är fina Sippa dräktig med Sterngold! Kalvning i december och jag jublade, hon skulle annars på slaktlistan om hon inte hade tagit sig. Hon kalvade in som förstakalvare en månad för tidigt och kalven var död. Detta ställde till det med kvarbliven efterbörd, fula flytningar och senare en cysta på äggstockarna. Det har med andra ord tagit tid att få henne dräktig men nu så växer den en liten där inne! :D

Igår fick kycklingarna flyttta ut till hönshuset och jag tror mest att Gammel-Agda blev nöjd med sällskap!
DSC_1232
Nu ska jag rusa ut till provmjölkningen!

Bli först att kommentera

Längtan är en bra sak!

Av , , Bli först att kommentera 6

Gjorde mitt sista arbetspass i fuset nu ikväll, bjöd svärföräldrarna på grillat när de kom hem från fjällen och nu står väskan packad i hallen. Helgen ska spenderas hemma i Vännäsby! :) Anledningen är att min klass från 9:an har återträff. 10 år sedan vi gick ut, helt otroligt! Då var vi 16 år och helt aningslösa om vad livet skulle bli. Vi är väl kanske lite klokare nu i alla fall…Ska bli kul att träffas, vi hade en jättebra klass och jag kommer än ihåg hur bitterljuvt det var att gå ut 9:an. Studenten däremot var bara en befrielse :P

Här kommer lite blandade bilder från den senaste tiden.

Från fjällensemestern när vi körde upp till Mavas tillsammans med goda vänner. Inget är väl ändå som fjällen.
DSC_1187

Vi har hunnit med att byta slangar och spengummin på mjölkmaskinerna också. Gummit blir gammalt och det finns större risk för att det spricker, suger in luft som förstör vaccuumet vid mjölkning samt samlar massa bakterier och skit. Så vi byter dem två gånger per år och det är en insats som utförs bäst att många händer Det är väl ändå ett familjeföretag va!? :P

Kycklingarna är lite svåra att ta kort på men de som är ljusa är Faverolle och de grå är våra egna som vi kläckte fram.
DSC_1216 DSC_1221

Älskar man sitt jobb så gör man, pussas lite med Milan
DSC_1209

I lördags hade vi en helt fantastisk dag med +15 grader i skuggan och sol. Satt nere vid stugan och gjorde lunch där medan Thule badade. Det är nära att isen går upp nu!
IMG_20140426_145809

Som sagt så var det varmt i lagårn så fick öppna dörrarna och släppa in friska vårvindar, kossorna blev alldelens galna och nog känner de också att det är vår minsann! Den stora runda kossan är högdräktig och helt enorm, helst när hon ligger bredvid en förstakalvare :P Tova väntar sin tredje kalv som har en rejäl mage.

IMG_20140501_074756IMG_20140426_184050
Nu hoppas jag på fina dagar hemma med nära och kära, familjen ska man hålla hårt i även om vi inte ses så ofta när jag bor 30 mil bort.

Längtan bär mig snart iväg till södra Sverge för att hälsa på två av mina finaste vänner, jag längtar så jag spricker! Men om 11 dagar åker jag!

Bli först att kommentera
Arkiv