Vem äger staden?

Apberget i centrala Umeå ska grävas bort. Apberget är en central och icke kommersiell mötesplats i Umeå. Att hålla tal, demonstrationer och manifestationer på och i samband med Apberget har länge varit en central del av den lokala demokratin och aktivismen i Umeå. Unga och gamla sitter där och njuter av solen, glassen, kebaben eller varandra. Ingen betalar för att bruka Apberget. Nu är det tydligen i vägen för nybyggda shoppinggallerian Utopia.

Jag tycker att frågan om Apbergets vara eller inte vara är mycket större än några ton betong och sten. Det rör nämligen vem som har tillgång till staden och eller landet. Allt som saknar prislapp saknar existensberättigande i det neoliberala samhälle vi lever i. Kan det inte prissättas och generera vinst så finns det inte och om det mot förmodan finns så bör det åtminstone sluta finnas. Apberget kan inte prissättas och därför har det nu blivit omsprunget av något som kan prissättas, nämligen en shoppniggalleria.

Vill vi ha ytor som är till för alla och kan brukas av alla eller vill vi ha ytor som kan brukas av kunder? Det är den principiella frågan vi måste ta ställning till när vi funderar på om Apberget ska grävas bort för att underlätta shoppingen eller vara kvar i sin nuvarande form. Som jag ser det är staden till för alla och då ska allmänna mötesplatser värnas framför kommersiella intressen. Låt Apberget vara kvar!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.