Glöggmingel
I går var det första advent och vad är första advent utan glöggmingel? Och ett glöggmingel utan glöggtilltugg är inget glöggmingel och då är det inte heller första advent.
Sagt och gjort!
I går bjöd jag hem några kära vänner, packade in dottern i bilen och åkte iväg till Storkonsum för att köpa glöggmingelsaker. Jag älskar att laga pillrig mat som mångfärgade kanapéer, festliga drinktilltugg och praktfulla snacks.
Det behöver inte vara så jäddrans avancerat utan ju enklare desto roligare!
Först ut var den självklara lussebullen. Därefter den klassiska pepparkakan med både skivbar och klämbar ädelost. Därefter fick glöggminglarna njuta av de pillriga tilltuggen:
Brända mandlar
1 dl vatten
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
lite kanel
Släng ihop allt i en stekpanna och låt det koka på svag värme tills det börjar ”knäppa”. Häll upp allt på ett smörpapper och bred ut.
Supersmarrigt!
Bacon
Dadlar
Chevre
Skär ett snitt i dadeln och pillra ut kärnan. Tryck i stället dit en bit chevre och linda en bit bacon runt. Pressa dit en tandpetare och stek i stekpanna eller enklare – i ugnen.
Farligt gott!
Snittskinka
Päron
Ädelost
Lufttorkad skinka
Ja alltså svårt är det inte om man klarar av att skära en bit av ädelosten och lägga den på en bit päron. Att sedan skära en bit av den lufttorkade skinka och vackert tvillra ihop den med hjälp av en tandpetare – kan vara knepigare.
Ganska gott – det skulle egentligen vara färska fikon istället för päron men Storkonsum hade slut på fikon så låt fantasin fritt flöda.
Krämig Brie
Små Krustader
Brie
Fikonmarmelad
Skär brie i små kuber och stoppa ner dem i krustaderna. Sjuss in i ugnen en pyttestund så osten smälter lite. Toppa med fikonmarmelad strax innan servering. Tror det funkar lika bra med hjortronsylt.
Gött!
Senaste kommentarerna