Flyttfågeln

Att leva i två skilda världar

Okunskap, cynism och den kungliga Svenska avundsjukan

Jag blir så irriterad på folk som inte har vetskap om någonting men ändå har mage att skriva till mig på min blogg. Med en frustation över att jag har förmånen att bo i Spanien! 

Blir rent ut sagt heligt f-bannad för jag har fått sådana inlägg tidigare.

Jag betalar skatt i Sverige! Jag har GRATIS sjukvård och läkemedel i Spanien…….oj,oj nu retade jag någon igen. Är så glad över att jag slipper svensk sjukvård för här har vi en fantastisk sjukvård. När jag går till vårdcentralen och beställer tid får jag den antingen samma dag eller dagen efter. Ingen väntetid. Akutmottagningen är helt fantastisk också. Direktbehandling om så behövs.

Så sitter någon och dallrar av ilska i Sverige över att jag bor här i Spanien ca 8 månader. Vad vet denne/a människa om min hälsa? Om min ekonomi? Om min vardag? Nej fy sjutton så less jag blir!

Vill ge rådet till avundsjuka människor att någon gång ge sig utanför bygränsen och uppleva något nytt. Att sitta hemma på en pinnstol dag ut och dag in, år ut och år in framför datorn och reta sig på allt och alla är inte bra för hälsan.

Jag åker bil genom 4 länder för att ta mig till mitt paradis i Sverige under sommarmånaderna. Det är en enorm upplevelse att se så mycket spännande i olika länder. Min lilla hund har i 15 år lämnat sitt DNA överallt.

Jag brukar inte skriva så här men känner bara att det är fruktansvärt att det inte går in i vissa träskallar att jag har ett HEM även i Spanien. Och vad måste man göra med ett hus och i ett hem?

Ha en bra tid framöver! Det ska jag försöka ha.

4 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Oro dig inte. Jag är inte alls avundsjuk på dig – delvis för att jag respekterar ditt val av att kunna bo längre perioder i Spanien. Men också för att min man och jag äger en villa i USA där vi vistas i kortare perioder varje år (får vistas i längre perioder när jag går i pension). Men jag vill ställa ett par frågor till dig för att jag helt enkelt är nyfiken.

    Jag antar att du betalar skatt i Sverige delvis för att kunna äga en stuga i Tärnaby men också kanske för att behålla möjligheten till sjukvård oavsett hur bedrövlig den är. Men jag läst på ett annat av dina blogginlägg (som jag inte kan återigen hitta) att du är ”helt utskriven” från Sverige som, enligt lagen, betyder att du inte får äga någonting alls t.ex. en villa eller stuga. Vad menade du med att bli ”helt utskriven” från Sverige?

    Jag undrar också hur det går till att du får gratis sjukvård och läkemedel i Spanien. Handlar det om att bo i ett EU-land, eller är du folkbokförd som medborgare i Spanien? Eller har du köpte någon slags hälsoförsäkring där i Spanien? Är sjukvård och läkemedel gratis för alla?

    Ha det så gott där nere i Spanien!

  2. Lotty Norberg Stål

    Svar till Peggy Sjöström (2012-03-12 14:04)
    Hej Peggy!Kul att få så fin respons. Jag ska svara på dina frågor. Som utflyttad från Sverige innebär det att vi inte är med i tex allmänna sjukförsäkringen. Vi har inte någon adress i Sverige, är inte folkbokförda i Sverige. Däremot är vi folkbokförda i Spanien och inskrivna i den spanska allmänna försäkringskassan. Man behöver inta ha dubbelt medborgarskap så vi är fortsatt Svenska medborgare. Skatt på våra pensioner i Sverige måste vi betala oavsett om vi har en stuga eller inte. Stuga ja, jo vi får ha en icke permanent bostad i Sverige. Vår fastighet är klassad som stuga och är alltså ingen permanentbostad.
    Alla har inte gratis sjukvård och mediciner utan bara pensionärer. Det är en väldig förmån då vi inte vistas i värmen av annan anledning att man inte är fullt frisk. Ja, naturligtvis är det helt fantastiskt att ha kunnat göra detta val. Vi trivs men längtar ofta hem. Akut sjukvård har vi rätt till i hela EU, icke planerad. Så är det ju för alla medborgare. Så vi känner oss trygga.Hoppas jag har svarat på din frågor? Om inte så återkom gärna!
    Ni är ju lyckligt lottade som har en villa i USA.Vi har en dotter och barnbarn där men vi har inte gjort besök så ofta.
    Ha det så gott!

  3. Peggy Sjöström

    Tack för dina intressanta svar! Jag tror att latinska länder brukar visa mer respekt för gamla människor än icke-latinska länder, så jag blir inte överraskad att veta att pensionärer behandlas med lite mer respekt och omtanke där i Spanien.

    Det är otroligt blåsigt ute här i Umeåtrakten idag, så lite sol från Spanien skulle känna mycket bra just nu! : )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.