Årsredovisningen

Det finns en del intressant med årsredovisningen.

Personalkostnader uppgår till 8,4 miljoner varav 6.2 i Bj AB.

Det intressanta där är hur mycket som går att härröra till truppen och hur mycket som är kansli och tränarposter. 2010-2011 landade spelarbudgeten på 3 miljoner kronor enligt vad Björklöven sa till media. Vad landade den på i år?

Plocka bort Blixt, Wirtala, Serben m.fl o lite ersättningar i J20/J18 så är du där. Ska vi tro på runt 4 millar?

Man brukar säga att om du med säkerhet ska gå upp till serien ovanför dig så måste du ha en trupp värd strax under snittet i den serien.

Snittet i allsvenskan i fjol var 18 miljoner i spelarbudget, där Malmö hade högst med 35 miljoner och Bofors lägst med 4,3 miljoner. Intressant är ändå att allsvenskans minsta budget var högre än Björklövens 2010-2011.

Ska Björklöven gå upp rent matematiskt sett till ekonomi så kan det inte vara ett faktum.

Visst det finns undantag som Växjö. Laget gick upp från allsvenskan till elitserien med långt mindre spelarbudget än det elitserielaget som hade minst.

Det som dock är än mer intressant är hur mycket egentligen J20 och J18 blöder.

Björklöven AB (där a-laget finns) går alltså 4,5 miljoner minus. Visst koncernen går plus men att AB går så mycket minus måste vara för att J20 och J18 blöder pengar som bara den. Speciellt med tanke på att spelarbudgeten enligt egen utsago skulle vara lika stor som förra året, alltså 3 miljoner men troligen är lite större.

Det andra intressanta är att Björklöven minskar i omsättning. Koncernen omsatte 26.9 miljoner 2010-2011 och 22.1 miljoner 2011-2012. Detta trots att publikintäkterna var klart högre än året innan (gissningsvis med tanke på publiksiffrorna). Det tyder på ett jättetapp på sponsorsidan. Jag kan inte se det på något annat sätt.

Detta är mycket alarmerande men ett tecken på vad som hänernär du fastnar i division-1. Sponsen går sakta nedåt och nedåt.

Att Björklöven lever över sina tillgångar och utan Balticpengarna skulle gått kraftigt minus är egentligen inte så konstigt. Ett lag som siktar uppåt i seriesystemet måste alltid "fake it until you make it". Alltså ha en ekonomi som ett allsvenskt lag trots att du spelar i Division-1. Går du inte upp så kostar det pengar. Går du upp kommer inkomster som räddar dig.

AIK är ett bra exempel. Dom var på randen till konkurs 2009-2010 men gick upp till elitserien. 2010-2011 spelade laget SM-semifinal och 2011-2012 är föreningens hockeysektion långt från konkurs.

Som jag ser det i redovisningen så har  5 miljoner (ej reg. nyemission)  kommit in i Balticpengar. Egna kapitalet är 9.5 miljoner. Alltså så är det till stor del baltics förjänst att det finns pengar i kassan.

Dock vet jag inte vad det konvertibla lånet på 8,5 miljoner kronor är för något.

Någon som vet?

Det finns mer att analysera men låt oss vänta tills efter årsmötet.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. john

    Rätt lätt att förstå hur mycket spelartruppen kostar,,,det är den lönekostnaden som ligger på AB rapporten då laget ligger där…plus några personer till.
    Förresten,,,minusresultatet har balanserats upp i rapporten och vänts till ett plus i egna kapitalet, vilket är viktigt för en framtida licens.
    Sen, finns inte ett lag någonstans som klarar sig utan externa medel. Du har förresten fel tror jag om 8,5…finns siffror på annan del av rapporten som är mer sannolika.
    Till slut, det egna kapitalet är nog så intressant men..det som är bäst är det som finns i likvida medel, dvs pengar i handen,,,den summan är ju väldigt trevlig.

  2. Gustav Pettersson

    Svar till john (2012-08-17 11:03)
    John:
    Bra inlägg om spelartruppen.

    Det kan mycket väl vara så att jag har fel när det gäller Balticpengarna men konvertibla lån på 8,5 miljoner. Vad skulle det vara?

    Sen vad säger du om omsättningsminskningen. Inte positivt allafall.

  3. john

    Ja, det är inte bra och avspeglas både i AB och i Koncernen, det är den posten och att verksamhetskostnaderna har ökat som är de stora förändringarna (kan bero på att man nu betalar hyra till kommunen) och detta bör diskuteras på måndag. Tror som du att det är sponsorförsäljningen som minskat och frågan är hur mycket under budgeterat de hamnade, frågan är också hur mycket de budgeterat med i år då de nu också anställt en till säljare (vilket är bra, sälj måste prioriteras).

    Som jag nämnde tidigare så är dock de likvida medlen en väldigt väldigt bra post. Sen, att också de kortfristiga skulderna har minskat så mycket är också väldigt bra.
    Sen finns det ett par amorteringar på något som är ett ?

    Överlag så är jag ändå rätt positiv angående rapporten och koncernens plusresultat (om det är 1,5 el ca 6 som är svårt att utläsa)och över många av de siffror som finns där i pappersform (enligt mitt lekmannaöga) men naturligtvis inte över AB:s minus. TIlläggas bör ju också vara att lönekostnaderna har ju faktiskt minskat också sen ifjol. De 8,5 har något med nyemissionen att göra men…det där är sånt som en lekman inte fattar…:)
    De aviserade en sjusiffrig vinst i media i våras, frågan är om de menade AB då? I så fall, vad hände?

    Men dock, detta är livet i ettan, alla lag behöver hjälp, så även vi och man får hoppas att näringslivet hakar på och ser hur viktigt det är med ett lag högre upp! Lär bli många frågor på måndag och rätt intressant.

  4. Per

    Det är inte bara sponsorsidan som är ett problem. Lövens publiksnitt må vara högt och konstant men titta på vad genomsnittsbiljetten kostat de senaste åren. Här är den stora skillnaden när du tittar på omsättningen. Sponsorsidan har tappat mindre, det är publiken som betalar mindre och framförallt alla subventionerade biljetter som gör att snittet ser bättre ut än det är. Att man gör så är givetvis för att utåt visa att allt är toppen och på så vis fortsätta att sälja mot företag. Lövens produkt är klart sämre idag än för två, tre år sedan. Det man försöker dölja genom att visa de höga publiksiffrorna som egentligen bara är luft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.