Skadorna och lånen – lägesrapport

På plats i huvudstaden. Rullar snart mot Metallåretvinning Arena.

Medan vi laddar för sista matchen innan uppehållet så tar vi en titt på frågan alla ställer sig.

Får Löven ens tillbaka någon spelare under uppehållet?

Blir det någon ljusning på skadeeländet någon gång alls?

Så här är läget:

Långe/en bit kvar:

Lucas Sandström – Tillbaka i Februari från sin svåra knäskada.

Viktor Ekeståhl-Jonsson – Armbågsskadan håller honom borta ett bra tag. Räkna inte med Viktor förrän samtidigt som Lukas.

Marcus Lundberg – Mycket oklart när han kommer tillbaka, men en allvarlig hjärnskakning kan vara ett långvarigt problem. Svårt att sia om där.

Kim Karlsson – Om jag förstått det rätt lär det dröja till en bra bit in i Januari innan Kim är tillbaka. Han undersöktes i veckan igen och ”det var inget positivt besked allafall” var Kims kommentar till kollega Jonsson.

Stefan Andersson – Fick ett bakslag senast och enligt Stefan själv innebär det nog ett par veckor till borta. Borde rimligen kunna vara tillbaka till Timrå (3 Jan) eller Bofors (6 Jan) om inte redan efter uppehållet.

William Quist – Axelskadan skulle ta till årsskiftet att läka. Bör vara tillbaka till Stockholmstrippen 8-11 Januari.

Tillbaka efter uppehållet:

Karl-Johan Lundström – Har kört med röd tröja ett tag nu. Borde inte vara allt för långt ifrån en comeback.Hans skada är ju jämförbar med Molins och om de har samma tidsplan borde han vara tillbaka efter uppehållet.

Patrik Nevalainen – Har fått ett skydd och ska kunna köra så fort det uttänjda ledbandet i knäet (om jag förstått det rätt) känns okej. Borde vara tillbaka efter uppehållet.

Tommy Wargh – Har skadat högerbenet i matchen mot Oskarshamn, men som jag förstår det bara muskulär en blödning. Borde vara tillbaka efter uppehållet.

* * *

Ja som ni märker. Det blir inget absolut ljusning efter uppehållet utan om det inte uppstår några nya skador kommer det först en bit in i Januari att återgå mer till normal skadestandard (alltså 3-4 skador).

Vad skadorna berör på är svårt att säga. Många skador är svåra att undvika. Det är endast ett par som man känner att där kunde Löven gjort något annorlunda. T.ex. Alex Sundström och Mats Lavanders skadefrånvaros. Där tog man två spelare som kommer att vara skadade en del sett till historiken.

Alla skadorna har gjort att Jimmy Blixt tvingats låna in en himla massa spelare.

Hur har då dessa lån skött sig?

Gustav Hjalmarsson – Inledde riktigt bra, men har sedan blivit till den typen av rollspelare som han varit i hela sin karriär. Jag tycker att det blev helt fel när han placerades med Öhman/Palme i förstalinan. Hjalmarsson är ingen målskytt. Inte på något sätt var det fel att förlänga med Hjalmarsson, men bara om det var en billig lösning.

Tommy Wargh – Kändes som en offensivt skicklig back första matcherna, men har blivit mer av en tvåvägsback efter det. Han inte gjort någon jättesuccé, men har inte varit direkt dålig någon match. Ett stabilt lån som ändå måste får helt godkänt.

Isak Ahrling – Den stora överraskningen. Isak har visserligen bjudit på en bunt indianare och en del misstag, men har varit både kraftfull i det defensiva spelet och produktiv offensivt. Har anpassat sig till nivån över vad någon kunde förvänta sig. Jimmy och Jens säger sig inte vara överraskade. Jag är det helt klart. Annars borde han väl varit med i Lövens trupp redan från start.

Rasmus Edström – Spelade bara ett par matcher, men var offensivt skicklig även om det inte blev något mål. Kontroversen med hans klubbadress dödade dock det lånet.

Viktor Öhman – Viktor är ung, men har inte utmärkt sig under de byten han har fått. En enkel lösning när skadetyngden varit som värst, men ingen som gjort laget bättre.

Mikael Persson-Riis – Hade större förväntningar på Micke. Han har kommit in och haft ganska sparsamt med istid förutom senast, men har inte utmärkt sig i Allsvenskan som jag trodde han skulle göra i nuvarande målform i ettan. Har inte gjort bort sig på något sätt, men inte gjort succé heller.

Johan Grönberg – Gjorde inga kanonmatcher i Löventröjan. Var inte van vid den allsvenska nivån vilket syntes.

Libelin Bäckström – Jag var tveksam från början till att plocka upp en junior från J20 Elit Norra som är en mycket lägre nivå, men Libbe har spelat enkelt och faktiskt klarat av den allsvenska nivån på ett bra sätt.

Daniel Spigerhäll – Spiggen har spelat ett par matcher, men inte fått överdrivet mycket istid. Har i mina ögon sett lite skakig u på isen, men det är ett jättesteg till Allsvenskan och man kan inte begära för mycket.

Niklas Lihagen – Kom in som ersättare för Kim Karlsson och det är svårt att komma in där, men Lihagen stod för en stabil insats tills han skadade sig.

Berhnard Starkbaum – Var stabil i båsdörröppnandet….

Garrett Stafford – Återstår att se

* * *

Det ska bli intressant att se hur Öhman väljer att spela Stafford. Han har grymma kvaliteter och är dessutom rightare. Frågar ni mig ska han spela i PP med Per Hållberg istället för Martin på backplats.

Jag hade parat ihop honom med Hållberg även som backpar och spelat Martin med Ahrling. Dom har spelat tillsammans tidigare.

Nu har jag inte haft förmånen att se den senaste träningen så jag vet inte exakt hur det blir.

Framåt ser jag inga anledningar att ändra något.

6 kommentarer

  1. Olle

    Intressant analys du gör om Libelin Bäckström som också spelat en del i Teg. Utan att förta din analys och hans insattser i HA mot om samtiliga kontrakterade backar i Teg är hela är det tveksamt om han går in på sex backar (inte vad det gäller istid och inte i någon lineup ännu på de två första backparen). Slutsatsen måste väl bli att det inte är hur enkelt som helst att ta en bärande roll i div. 1 hellre – trotts bra insatser i HA.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Problematiken blir ju att även om han klarar av att spela ett par byten utan att vara en säkerhetsrisk för laget så tillför han ”inget”. Han vinner inga en mot en kamper defensivt mer än han förlorar dom. Han bidrar inte offensivt med något som ingen annan också gör och det bättre. På det sättet förstår jag varför han inte går in på sex backar i Teg. Hockey handlar ju inte bara om riskminimering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.