SHL utökas med två lag

Nu står det alltså klart att SHL utökas med två lag, men in från i höst utan 2015.

Uppåt mot SHL så skrotas kvalserien och ett nytt playoff-system med långa matchserier, som jag själv måste säga tycker är väldigt invecklat, ersätter kvalserien.

Aftonbladet sammanfattar hela förändringen bra här.

Nedåt mot Division-1 blir det fortsatt en kvalserie, men nästa år går fyra lag i  HockeyAllsvenskan. Sedan när seriesystemet är ”påfyllt” så återgår Allsvenskan till en kvalserien med sex lag, två från HA och fyra från ettan där två går upp.

Förutom att det nästa år finns två ”gratisplatser” i HockeyAllsvenskan så förändrar det inte framtiden i botten av serien.

* * *

Så vad ska man säga om det här?

I grunden tycker jag att det positivt att SHL utökas med två lag. Det finns fler än 12 klubbar i Sverige som hör hemma där.

Sedan när det kommer till kvalet nedåt så är det naturligtvis bra för Löven. Chansen att åka ur blir mindre nästa år om Löven klarar sig kvar och om dom åker ur blir det lättare att gå upp.

Det som jag kan känna är negativt är att det blir ännu svårare än i dag att gå upp.

Förutom det första årets när SHL ska utökas så kommer det att krävas att man slår ut ett SHL-lag i en matchserie på sju matcher och det är svårare än att ta en av topp-2 platserna i en kvalserie.

Alltså går vi mot en utökad, men mer stängd SHL.

Det gillar jag inte…

Det som dock känns roligt är nästa säsong. Snacka om att det kommer att bli kapprustning för att ta en plats i SHL/HA.

Förra våren kom beskedet att lagen fick ta in ”Hur många icke-EU spelare dom ville”. Vinnarna där var hockeyagenterna.

Nu blir det alltså kapprustning om gratisplatserna uppåt. Vem blir vinnare där? Jag skulle säga hockeyagenterna.

2 kommentarer

 1. Per

  För att hålla hockeyallsvenskan levande hoppas jag att man om två år ser till att lag 2-4 gör upp sinsemellan om möta seriesegraren i en seriefinal.

 2. joz

  Ja behåller man Jens Öhman som tränare spelar det ingen roll hur mkt löven satsar då kommer vi harva i de nedre regionerna och kanske negativt kval, men om styrelsen inser hur viktig tränarposten är och lägger pengarna på någon framgångsrik tränare kan vi nog vara med i toppen med samma trupp som i år men med några små förändringar.

  Men då krävs det att styrelsen inser hur viktig tränarposten är och jag tror tyvärr inte man gör det, rögle, ssk och dif gjorde tränarbyten under säsongen och alla de lagen formligen exploderade med samma trupper som tidigare under säsongen.
  Ett gott bevis på att taktik, spelsystem och filosofi är betydligt viktigare idag än själva truppen speciellt när alla spelare i stort sett håller samma kvalite i hockeyallsvenskan med vissa undantag,

  Men som sagt det är upp till styrelsen, varför behålla något som inte fungerat alls?
  Risken är dock stor att de behåller öhman om vi tråcklar oss igenom kvalserien vilket återigen kommer ge oss en säsong i bottenträsket.

  Våga vara progressiva och tänk framåt istället. Hur många förnyar säsongskortet när man vet vad som kommer serveras?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>