Utvärdering del 3 – Sportchefen

Bloggen har hamnat lite på latsidan efter en intensiv säsong.

Silly Season har startat och det har inte gått mig förbi, men jag har på grund av min lathet efter en intensiv avslutning med många resor varit trea på pucken och det är inte så kul att skriva om något som andra bloggare, media m.m redan skrivit om.

Det mesta tyder på att Jimmy Blixt försvinner från klubben (enligt MrMadhawk, Erik Åström, löven4Ever)

Det ska bli intressant att se vem som ersätter honom.

Gävlekillen Micke Johansson från Kallinge-Ronneby var härligt öppen när har diskuterade Krifs säsong och deras trupp i periodpausen nere i Blekinge när Löven var där. Jag skulle gärna se honom i Löven. Återstår att se om det blir så.

Min utvärdering fortsätter nu med en titt på Jimmy Blixts säsong.

Jimmy Blixt

Om vi börjar med förutsättningarna:

Enligt vad Björklöven rapporterade skulle spelarbudgeten ökas från 5 till 7 miljoner. Utöver detta har både Andrew Raycroft och Mats Lavander finansierats externt. Om vi utgår från vad Björklöven själva rapporterat.

En massa lån har plockats in under säsongen, men jag utgår utifrån att de flesta av dessa finansierats med de minskade lönekostnader som alla långtidsskadade i Björklöven inneburit.Under skadeperioder på över 2 månader går försäkringskassan in och betalar ut lön till spelaren upp till och med högkostnadsskyddet på 28 000/ mån.

Sedan fick Jimmy Blixt en bunt pengar att värva för inför kvalserien och tog in DeSimone, Thörnberg och Sandgren. Utöver det har Gustav Hjalmarsson och Tommy Wargh värvats. Var i budgeten dessa ryms kan jag inte svara på på rak hand.

Förlängningarna:

Jimmy Blixt hade tre spelare (Quist, Mårs, Palme) på kontrakt när Björklöven tog steget till Allsvenskan, men han förlängde med 12 spelare. Martin Johansson (1 år), Karl-Johan Lundström (2 år), Nikclas Johansson (2 år), Marcus Lundberg (1 år), Jens Ledin (1 år), Daniel Wälitalo (1 år), Emil Wrenman (1 år), Alexander Sundström (1 år), Linus Boström (2 år), Alexander Hellström (2 år), Stefan Andersson (1 år), Viktor Ekeståhl-Jonsson (3 år)

+ Förlängningarna på Stefan Andersson, Alexander Sundström och även Alexander Hellström ser jag som lyckade.  Andersson  har varit riktigt bra, Sundström är en symbolspelare och har faktiskt hållit i fler macther än jag hade trott. Hellström fick ju bara en tvåa av mig i betyg, men är en symbolspelare och en ledare som Björklöven behöver om han bara kan spela som under kvalserien.

+/-: Förlängningarna av Wrenman, Nicklas Johansson, Marcus Lundberg, Viktor Ekeståhl-Jonsson och Karl-Johan Lundström är inte så mycket att säga om. Wrenman har misshandlats av Öhman, men har potential, Kalle klarade sig bra under hösten innan skadan och känns ändå som att han kommer att kunna vara lite bättre nästa säsong, Nicke Johanssons kontrakt på två år var lite märkligt, men han har ändå haft farten för Allsvenskan även om den del annats saknats. Marcus Lundberg lär ha varit billig och han har visat egenskaper under årets som tyder på att det kunde ha blivit ännu bättre.

När det gäller Ekeståhl var tre år att ta i, men han har inte gjort bort sig och det finns fortfarande potential där.

-Linus Boström, Jens Ledin, Martin Johansson och Daniel Wälitalo kvarstår då. Ni har läst mina betyg om dessa herrar och vi kan konstatera att det inte blev några lyckade förlängningar för Blixt. Speciellt Wälitalo och Boström som hamnat klart under nivån från säsongen innan.

Värvningarna:

10 värvningar har gjorts om vi ska räkna med alla under säsongen. Mats Lavander (3 år), Lucas Sandström (2 år), Per Hållberg (2 år), Kim Karlsson (2 år), Stefan Öhman (2 år), Tommy Wargh (under säsongen), Phil DeSimone (kval+1 år), Gustav Hjalmarsson (under säsongen), Patrik Nevalainen ( 2 år),  Andrew Raycrfot (1 år)

+ Stefan Öhman, Tommy Wargh och Kim Karlsson är den trio som sticker ut mest positivt av värvningarna. Med dessa tre har Jimmy lyckats att ha ett högre utgångs än ingångsvärde på spelarna.

+/- Phil DeSimone har varken gjort bort sig eller visats sig vara riktigt bra än. Potentialen finns dock där, Andrew Raycroft hade skyhöga förväntningar på sig och har inte riktigt motsvarat dessa.

-Mats Lavander, Lucas Sandström, Per Hållberg, Patrik Nevalainen och Gustav Hjalmarsson måste vara minst fyra nyförvärv som Jimmy Blixt ångrar. Lavander är bara trasig, Sandstörm har floppat, Nevalainen likaså, Hjalmarsson tog in när det beövdes backar och har varit blek. Hållberg har ett ”dyrt” kontrakt. Är han värd pengarna?

Lånen:

Under säsongen har Björklöven tvingats låna 12 spelare (Räknar Hjalmarsson som ett förvärv). Victor Öhman, Mikael Persson-Riis, Dmytro Timashov, Thomas Enström, Niklas Lihagen, Johan Görnberg, Gustav Björkllund, Albin Carlsson, Rasmus Edström, Fredrik Sandgren, Jesper Thörnberg, Isak Ahrling.

+ Isak Ahrling, Fredrik Sandgren, Thomas Enström, Ramus Edström och Dmytro Timashov räknar jag som lyckade lån. Alla kom i och bidrog till att göra Björklöven bättre. Sen blev det en jättegrej av Edström (vilket man borde kunnat ana), Enström kallades hem och Tymashov hade säkert Löven lånat fler gånger, men dessa var lyckade lån.

+/- Jesper Thörnberg och Mikael Persson-Riis gjorde inte bort sig, men gjorde inte heller´succé på något sätt.

-Johan Gröberg hängde inte med, Niklas Lihagen gjorde inget alls och blev skadad, Albin Carlsson var osynlig, Victor Öhman hade en sjuk +/- minusstatistik (-10 på 14 matcher) och Gustav Björklund ja varför lånades han. Efter en period skrev jag i liverapporten ”Menlös, skicka hem” som svar på en fråga hur han skött sig. Han blev hemskickad  efter en match och typ en period.

Slutsats:

Jimmy Blixt hade en på allsvensk nivå en vettig budget att jobba med. Det går inte att förneka oavsett på vad man anser att slutsumman landar på. Då är det inte godkänt när laget slutar sist i serien. Det är i slutändan han som är ansvarig för det sportsliga resultatet.

Blixt valde att ställa sig själv i båset, enligt honom själv då han ville ha tre tränare, men det fanns inte ekonomi att ha detta. Ett beslut han under säsongen rev upp och istället skickade in juniortränaren. Det är svårt att säga om Jimmy hade gjort ett bättre jobb om han inte stått i båset, men enligt egen utsago så har ”Vissa arbetsuppgifter blivit lidande” som han sa till Björklövens hemsida när han klev bort från båset.

Det var Blixt som kontrakterade Jens Öhman som tränare på två år inför säsongen. Han satte sin tilltro till Öhman, ville jobba långsiktigt och kombinationen med att skriva tvåårskontrakt med Öhman samt att sätta sig själv i båset gjorde möjligheten att sparka Öhman klart mindre. Jag skulle tippa att Öhman är och för en lång framtid den enda tränaren på motsvarande nivå som förlorat 19 raka matcher och 24 av 25 utan att bli av med sitt jobb eller flyttas om i föreningen.

Det Jimmy Blixt har till sitt försvar är att den flora av skador som Björklöven haft under säsongen saknar motstycke. Det finns inte en klubb i hockeysverige som drabbats på samma sätt. Det är helt klart en av orsakerna till Björklövens dåliga resultat. Den frågan jag ställer mig som Björklöven borde ställa sig är ”Finns det något vi kan göra annorlunda i upplägget eller sett till de spelare vi värvar för att få färre skador?”. Helt klart en intressant fråga.

Blixt valde när han värvade och förlängde med spelare inför säsongen att skriva fleråriga kontrakt med ganska många rutinerade/gamla spelare. Detta enligt den intervju jag gjorde med honom i November för att ”Det ger en grundtrygghet i truppen och laget blir bättre på att hantera motgångar”.

Dessa värvningar gör att Björklöven just nu står med kontrakt över nästa säsong med åtta spelare på 26 år eller äldre där 5 eller 6 beror på hur man räknar har haft sitt sämsta år i karriären säsongen som var. Detta i kombination med att väldigt få av de utgående kontrakten har någon större storlek (förutom Raycroft) så är handlingsutrymmet inför nästa säsong stramt.

Om det var den ”grundtryggheten” som i slutändan räddade Löven kvar i Allsvenskan låter jag vara osagt.

Som helhet så kan inte Jimmy Blixt få godkänt då så pass många värvningar misslyckats och laget trots allt slutade sist i Allsvenskan samt att ett stort antal av de långa kontrakten som skrivits har varit med spelare som inte presterat.

Det går att skylla på skador, men tabellen tar inte hänsyn till skador och en sportchefs uppgift är att hantera det som uppkommer, men framförallt att bygga ett lag för att hantera det man tror kommer.

I slutändan är en sportchefs svåraste uppgift att:

* Så många av spelarna i laget som möjligt ska vid slutet av sin kontraktstid vara värda mer än när kontraktet skrevs.

När det kommer till den uppgiften har Jimmy Blixt inte lyckats.

Dock ska Jimmy Blixt (om han nu lämnar Löven) alltid ha med sig att han tog upp Löven till Allsvenskan, men det är en helt annan historia än säsongen som gick.

* * *

Så om vi lägger Jimmy Blixt till handlingen för nu.

Vilka åtgärder skulle jag vilja se runt truppen inför nästa säsong nu här under Silly Season:

¤ Förläng med Jon Palmebjörk, Stefan Andersson, Tommy Wargh och William Quist.

– Jon har ett stort Lövenhjärta och att ersätta honom med en spelare utifrån skulle bara bli dyrare. Sen värdet på Jon som symbol kan inte mätas. Här pratar vi 3-5 års kontrakt Stefan Andersson var Lövens bästa back under säsongen, har uttalat sig att han gärna spelar vidare med Löven och är en väldigt bra person att ha i laget. William Quist gjorde en i mångt och mycket en bedrövlig säsong, men var grymt bra i kvalserien. Han har dessutom blivit en symbolspelare för Björklöven mot fansen och är dessutom en riktig humörhöjare i laget. Erbjud honom ett ettårigt kontrakt för att bevisa sig. Tommy Wargh har helt enkelt varit bra och är en back Löven vill förlänga med. Här kan flerårskontrakt vara aktuellt.

¤ Förläng med Alexander Sundström, men han själv vet hur skadebenägen han är och borde inte kunna kräva mer än ett års kontrakt, med förhållandevis låg lön.

¤ Släpp Jens Ledin, Marcus Lundberg, Martin Johansson, Oscar Molin, Gustav Hjalmarsson.  Det är bara att inse att 17 spelare som Björklöven tog med sig från ettan var för många.

¤ Gör ett försök att köpa ut Patrik Nevalainen och Per Hållberg från sina kontrakt (vet att detta inte kommer att hända). Duon har helt enkelt inte levt upp till sitt lönekuvert under säsongen.

¤ Emil Wrenman är ett frågetecken. Jag skulle gärna se att han stannar, men om han ska användas på samma sätt är det lika bra att släppa honom. Sedan har jag hört att han inte vill vara kvar efter hur han behandlats, men det är en annan sak.

¤ Värva in Isak Ahrling från Teg. Isak är en billig ersättare till Martin Johansson som troligen lägger grillorna på hyllan. Dessutom finns det en klar utvecklingspotential i Isak,

¤ Värva en ny målvakt. en svensk den här gången. Sverige är världsledande när det kommer till att utbilda målvakter. Det finns massor av unga riktigt duktiga målvakter runt om i Sverige som skulle göra ett kanonjobb i Löven.

¤ Värva in en målskytt. En spelare som passar bra ihop med Kim Karlsson och som kan utöka Kims potential ännu mer.

¤ Värva in en stor och stark back som kan spela fysiskt, men som även har några slags händer.

¤ Värva in en kvartett unga spelare som kan dubbla med J20 i slutet av säsongen. En back, en målvakt och två forwards som jag ser det. Spelarna ska dock ha A-lagskontrakt och inget annat.

¤ Angående tränare så utgår jag ifrån att Jens Öhman blir kvar. Han har ett år på kontraktet. Jag hade gärna sett honom bli utbytt under 19 matchers förluststreaken, men nu när han överlevde den så överlever han allt.. typ. Nu är det bara att hoppas att han utvecklas och för sitt spel lite mer fartfyllt och ”modernt” nästa säsong.

18 kommentarer

  1. Mangan

    Du skriver det som alla utom Lövens ledning skriver under på. Lär bli samma visa säsongen som kommer om än mindre skador att förmoda. En 10e plats är realistisk och då räknar vi rent kompetensmässigt.

  2. Jimmy

    En bra summering, Blixt har inte lyckats det måste alla hålla med om. Om Wrenman skulle få ett kontraktsförslag och han nobbar för att han inte vill vara kvar pga behandlingen så blir jag vansinnig på Öhman. Han var ju bland dom bättre i laget när det gick som sämst. Fattar inte hur man tänker, en ung talang som kan bli grymt bra. Men nu finns chansen att han blir en viktig spelare i ett annat lag. Skandal är ordet om det skulle ske. Nu hoppas jag att han blir kvar ändå, vi måste behålla dom få talanger som finns kvar och som platsar i laget.

  3. Pentti

    Bra sammanställning! Känns spontant som att Löven sitter på för många kontrakt som känns så där för att gå till en riktig nystart. Får väl hoppas att vissa går att lösa. lavanders kontrakt borde väl ändå vara viktigast att försöka lösa?

  4. Sorgligt

    Tycker att mycket känns sorgligt i denna förening.
    Vi ville ha kontinuitet, men skriker efter avgång när det går emot..
    Något att uppmärksamma är att det går bra i andra klubbar för personer som sparkats från Löven ex Fagervall och Janne K..
    Att många velat hänga Jimmy B förstår jag inte heller.. Ok, vet att det är förbjudet att skylla på skador, men det går inte att undgå, att det går dåligt för lag som använder så många spelare som löven gjorde.. Det är omöjligt när man aldrig får spela in sig, helst då det är första säsongen..
    Att få bra lån och kanske något längre sådana är också omöjligt när det inte får kosta några pengar..
    För 100 gången A.R hade typ 20.000kr i månaden, vad fan gnälls det i…..
    Det dummaste denna förening gör är om man låter Jimmy gå, han har ett gediget hockeykunnande, ett hjärta för Löven och han är inte bortskämd..
    Men jag förstår också om han inte vill vara kvar, han jobbar som en idiot, men får inget av det.. Han har varit bakbunden av styrelsen. Hade han fått plocka in två spelare i dec som han ville.. Han hade dessutom hitta två eller om det var tre med målvakt till ett jättebilligt pris men fick nej, då hade denna säsong blivit annorlunda.
    Nej, behåll Jimmy och gör de förändringar som måste till i organisationen Björklöven, man måste börja sköta föreningen annorlunda, annars har man inget i de högre divisionerna att göra..
    O ta bort den egenkäre VD, som gör allt för att skydda sig själv.

  5. Hockeyintresserad

    Du skriver att Bloggen inte har blivit uppdaterad pga din lathet. Men när det gällde Åkerblom (som du verkligen verkar hata) gick det snabbt som attan..

    Om du har möjlighet att skriva ett inlägg med utroptecken så går arbetsmoralen tydligen upp.
    ”Bara pinsamt!!!”
    ”Mörkrädd!!”

    Snälla Gustav, skaka av dig skandaljournalistiken och återgå till det du är bra på, skriva om hockeyn. Annars ser det väldigt lätt personligt ut.

    Detta inlägg var bra, om än några faktafel. Blixt fick ex. pengarna långt före kvalserien, han handlade dock ej förrän det var nästan för sent. Detta tycker jag är ganska relevant om man ska analysera hur han har skött sitt jobb.

    I övrigt håller jag med dig om mycket! 🙂

    • Mangan

      Skandalrubriker eller inte. Gurra är den ende Umeåjournalist som inte sitter med fingrarna i Bertils röv. Det ska han ha cred för. Att Gurra däremot är tvestjärt och håller på Apa IF i fotboll är ett större trovärdighetsproblem

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Alla har frihet att tycka vad de vill om mig och det jag skriver, dock vill jag bara säga att jag inte hatar Fredric Åkerblom. Jag känner honom inte alls personligen. Jag är bara kritisk mot honom som VD för Björklöven.

  6. Anders

    Silly Season har börjat i sverige ja, men inte i Löven. Här har man inte ens påbörjat att avsluta säsongen.

    Tragiskt.

  7. MiaMariaFR

    Ett litet kom ihåg: Laget (grundstommen) från början av säsongen var det lag som också tog 10 segrar på 11 matcher (något som många sa aldrig hänt sen adam var länsman .. Typ) och det med hör och häpna: Hellström, Boström, Neva, Hållberg, Lavan m fl och med hör och häpna: Jens Öhman som huvudtränare och med JimmyB som sportchef och Åkerblom som VD.

    Jag tror på laget, tränarna och ledningen – kapaciteten, kompetensen, styrkan och hjärtat finns där – det gäller bara att vi på sidlinjen visar att vi fortfarande tror på dem och personligen tycker jag idén om ett hemvävt lag är briljant, för när det lyckas och det kommer det göra med minst en topp 10 placering i HA 14/15, ja då är det något unikt som kommer sätta Björklöven på världskartan, på näthinnan hos gemene man, sätta sig i drömmarna hos de barn som växer upp och har dagens krigare på isen som hjältar, det kommer att etsa fast sig på sporthimlen och vara något som talas om i generationer.

    Vi måste bara visa tillit och tilltro – och den har i a f jag för de killar som nu krigat för Björklöven i 2 år (plus de som kom in till sässen) och jag hoppas, hoppas, hoppas att de stannar.

    För övrigt håller jag med om mycket som ”Sorgligt” skriver….
    Hörs/

    • SkanstullsLövet

      Låt oss inte glömma bort att det var samma lagstomme, tränare, sportchef osv. som inte vann på typ 25 matcher heller. Det är mer relevant eftersom det innebar en klar köplacering i tabellen. Jag tycker mycket brister i hur ledningen kommunicerar gentemot omvärlden, man ska komma ihåg att en elitförening inte är någonting utan sina fans, då är det en dödssynd att komma på kant med dem vilket man lätt gör om man slutar kommunicera. Vad gäller skador så är det ju inte bara otur, det hänger ju ihop med att man värvat skadebenägna, äldre spelare. Inte konstigt att dessa går och blir skadade igen under säsong, och då är det sportchefens ansvar då han skrivit kontrakten.

      Jag tycker också det är bra med spelare som har en lokal förankring, men låt oss nu inte vara naiva och tro att man når SHL (eller övre halvan i allsvenskan, för den delen) enbart med hjälp av egna produkter. Storheten ligger i att hitta rätt ingredienser utifrån som mixas med de hemvävda.

  8. Less

    Dessa skador. Det har varit lövens melodi i många många år nu och det blir inte bättre.
    ”Alla lag får skador” heter det från lövenhåll, men när samma förening år efter år får flest skador på spelarna så är det något som är fel.
    Troligen har detta att göra med dålig försäsongsträning, oseriös inställning/oseriösa krav på spelarna, för mycke festande, för dålig kosthållning, för dålig fysträning.

    allt detta är något som etablerade SHL-lag har stenkoll på. I löven finns noll koll.
    Nu kommer pöbeln skrika ”IKSUS SUPERTRÄNING DÅ??”

    Tillåt mig småle, löven har aldrig haft så mycke skador sen isku la sig i träningen.

    Något år i rad med mest skador är väl nåt som kan hända av slumpen. Men inte 6-7 säsongen i rad. och kanske 10 säsonger i rad då man varit i topp 5 av flest skadade.

  9. Sorgligt

    Skador, visst, men…
    Då är det inte sportcheferna eller tränarens fel att det blir skador om det varit likadant i 6-7 år… För ingen av dem har varit här under hela den tiden… Men, jag tycker att det är skillnad på skador och skador, en trasig axel eller fot är inte samma sak som trasiga ljumskar..
    Under Sasjas tid var det ljumskar för att det var fel på träningen, nu att vi har haft hur många allvarliga hjärnskakningar som helst är inte samma sak…

  10. silly

    Det där med lövens alla skador den här säsongen tror jag inte enbart beror på tillfälligheter. Jag är ganska övertygad att det beror på att många spelare den här säsongen gått in lite tveksamt in i närkamper. De är inte beredda på tacklingar, det är då de flesta skador också uppkommer. Det är för många skador för att skylla på otur, jag tror istället att det beror på inställningen när du går in i en närkamp. Av de matcher jag sett så har närkampsspelet varit i stort sett obefintligt och det styrker min tes ytterligare.

    Det finns ett annat sätt att bli av med oönskade kontrakt annat än att sparka/köpa ut spelarna. Ett sätt som används lite nu och då av lite olika klubbar. Man går helt enkelt ut och säger att man inte har spelarens förtroende längre och att den inte kan räkna med något spel över nästa säsong, det finns inte många som kommer att vilja vara kvar under sådana omständigheter och kommer då att så snart som möjligt leta sig en väg bort från klubben utan att det kostar Löven något i slutändan.

  11. Janne

    Det är väl inte sportchefens uppgift att höja värdet på spelare till kontraktstidens slut. Det ligger mer i spelarens eller måhända agentens intresse. Nu har du spelat för mycket managerspel.

  12. Olle

    Tycker att Blixt levererade Öhman nog så meriterade spelare (vädigt få invändningar fram till säsongsstarten) men som inte levererade som grupp och enligt uppgift gjordes därför också överväganden om att radikalt förändra i tränarkonstelationen. Och för att inte hamna i denna situation igen (speciellt utifrån den långa förlustraden som höll på att bli ödesdiger) bör man nog också utvärdera tränarinsattserna sammantaget efter säsongen – och ta beslut därefter – oavsett kontrakt.

  13. janne i karlstad

    Det enda jag är säker på att det blir mycket skador även nästa säsong. Skador är och förblir Lövens ”adelsmärke”. Pronto.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.