Waltin: ”Kommer att ta emot oss med varma servetter”

Dags för match mot Asplöven i morgon.

En intressant match med tanke på att Asplöven redan spelat fem matcher, medan Löven bara gjort en.

Jag snackade med Mats Waltin om hans tankar inför matchen.

Så här lät det:

Du har varit nöjd de senaste träningarna och gett beröm till spelarna efter träningarna. Börjar det ta sig?

– De här två senaste dagarna känns det som att det är ett kliv framåt i det vi strävar efter med rörligheten. Det har varit bra träningar, killarna har börjat snappa upp vad vi vill för något.

Vad har ni jobbat på nu speciellt inför matchen mot Asplöven?

– Det är spelidén i allmänhet vi jobbar med. En massa detaljer som lag och individuellt. I dag var det bara lag. Vi har en kanonmatch i morgon där vi kommer att bli testade på allt. Det är ett lag som ligger långt in i försäsongen och säkert kommer att ta emot oss med varma servetter. Då får vi ett jättebra tillfälle att känna av var vi befinner oss i den typen av matchatmosfär.

Vad blir ert huvudfokus mot Asplöven?

– Rollerna. Vi ska försöka sträcka upp oss in rollerna. Vi måste börja i rätt ändå och ta dom roller vi ska ha i kedjorna, som spelare och i laget. Sedan undan för undan kan vi låta ininspirationen för driva spelet, men just nu är det viktigt att vi känner att alla kommer in i sina roller och vet vad dom ska göra. Blir det för mycket platsskiftningar så blir inprovisationen drivande och det ska komma längre fram. Nu måste vi ha det där fundamentet först innan vi tar nästa steg. Det är framförallt i det defensiva spelet som rollerna verkligen kommer att sättas på spel i morgon.

Hur tänker du inför att formera femmorna. Ni har använt i stort sett samma på de senaste träningarna? 

Så här såg det ut på torsdagen:

Vita
Patrik Nevalainen, Per Hållberg, Nicklas Johansson, Kim Karlsson, William Quist
Gröna
Tommy Wargh, Erik Lindahl, Emil Wrenman, Mathias Trygg, Viktor Ekeståhl Jonsson
Röda
Simon Lundström (J20), Jon Palmebjörk, Stefan Öhman, Mats Lavander, Emil Lundberg
Blåa
Stefan Andersson, Alexander Hellström, Lucas Sandström, Jonathan Johansson, Felix Maegaard Scheel, Alexander Sundström

– Hela försäsongens er vi som en testperiod. Första tre veckorna handlar om att se spelarna individuell, sen är det vissa ”connections” som vuxit fram och det kommer undan för unda, men nu vill vi testa. Det blir fyra kedjor ungefär som vi tränat nu och tre backpar i morgon. (Alltså fem ordinarie backar + Lindahl)

Hur är det mer Harty som inte tränat på ett par dagar?

– Han spelar inte, sen får ni ta detaljerna med det medecinska teamet. (Även Kalle Lundström saknas)

Hur har du tänkt kring lagkaptener?

– Palmas kör kapten och med Acke och Stefan A som assisterande. Senast hade vi tre andra. Jag vill gärna gå runt och låta många testa på och sen bestämmer vi det närmare seriestarten.

Du mässade ganska rejält om vikten av att inte ta utvisningar efter träningen i dag. Är det en viktig fråga för dig?

– Jag har jättesvårt för onödiga utvisningar. Framförallt där den egna frustrationen blir viktigare än laget. Där du tar en utvisning för att du är förbannad eller frustrerad och inte kan hantera dina känslor. Då spelar du inte för laget. Sedan ska vi vara ett fysiskt lag och våga ligga på gränsen. Jag har inget emot den typen av utvisningar innan vi hittat helt rätt. Där är det en balansgång.

Blir det ännu mer viktigt med de nya isytorna?

– Absolut är det så. Du hittar mer vägar och det blir mer dyrt att dra på sig utvisningar. Vi gjorde tre i powerplay senast. Framförallt backarna får väldigt mycket tid på sig. Det går inte att spela samma försvarsspel som tdigare mot abckarna. Du kan inte kliva ut och stöta. Det som ska bli intressant att se är vad som händer med hockeyn. Vi har tagit det här steget med ytterzonerna för att få en mer offensiv ishockey. Det man har glömt bort är att det här ingen NHL-zize. Jag är liten fundersam att istället för att få det aggressiva försvarsspelet så får du igeolkottförsvar istället och det blir possesionhockey som inte blir så fartfyld och så offensiv. Det blir lite tvärt om.

Kommer det aggresiva boxplayspelet försvinna?

– Tänkt dig själv om du ska ut och pressa i hörnen, det fungerar inte. Då går du bort dig. Då blir istället en liten box i skottlinjen ganska nära målet istället så jag tror det.

Du är väldigt mycket på Kim Karlsson på träningarna. Vad är det du ser där?

– Jag är väldigt mycket på många spelare. Du kanske sett de mycket med Kim, men det är många. Just Kim kan bli hur bra som helst och det handlar bara om att få in honom i det vi vill göra. Han har snappat upp väldigt bra, men det är ett arbete med att utnyttja våra spelare på bästa sätt och då måste jag komma med feedback hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.