”Skulle bettat hela parhuset emot”

Vita Hästen har inlett med två segrar över Malmö och Västerås. Alla tyckare som placerade Vita Hästen sist (inklusive mig) har fått en knäpp på näsan. Återstå att se om det är det sedvanliga nykomlingsrycket eller om vi alla tippat så fel. Jag kollade med Mattias Heikki, webbredaktör och hockeybloggare på Norrköpings Tidning hur han ser på det hela.

Hur förklarar du den här starten för Vita Hästen?

Det går ju inte att förklara. Som jag skrev på min blogg: Om någon sagt att Hästen skulle ha fem poäng efter de här två matcherna skulle jag ha bettat HELA parhuset emot!

Har alla experter undervärderat laget?

– Det är alltid en enkel väg att automatiskt tippa nykomlingar i botten. Jag kan förstå att man gör det. Tittar man på målvakts- och backsidan saknas den rätta spetsen på papper.  Men det har visat sig att man fått ihop ett kollektivt försvar utan några backstjärnor där alla har jobbat livet av sig för varandra. Framåt ser det mer spännande ut på papper och Hästen har varit ruggigt effektiva när chanserna väl dykt upp. Visserligen har de fått försvara sig enormt mycket i matcherna, men  man har samtidigt visat att man även har en gameplan offensivt och att man kan hota motståndarna.

Hur bra är egentligen Axel Brage?

– Han var varit helt fenomenal. Matchens lirare i båda matcherna. Hans flygande plock mot Malmö vid ställningen 1-1 i den andra perioden är bland det svettigaste jag har sett live. Han är i zonen, milt uttryck och det ger backarna en trygghet i försvarsarbetet.

När blir Justin Donati spelklar och hur bra är han egentligen?

– I skrivandets stund ser det ut som att han kommer att bli spelklar. Jag har själv inte sett honom spela under försäsongen, men hans meritlista ser oerhört spännande ut. Han var Hästens största prestigevärvning inför säsongen och har producerat poäng under försäsongen efter att ha bildat en stark förstakedja med Marcus Eriksson (som också har varit otroligt bra  de här första matcherna) och Jesper Samuelsson.

Vad tror du om matchen mot Björklöven?

– Det kommer bli oerhört intressant att se hur Hästen kommer att bete sig. Tidigare var matchplanen självklar eftersom man mötte topplag: Backa hem och satsa på spelvändningar. Men nu då? Mot ett tippat bottenlag – och dessutom på hemmaplan. Nu förväntar sig nog de flesta att Hästen ska föra matchen. Hur pass bekväma är man med det? Om Donati kommer till spel ska det bli oerhört spännande att se vad han kan göra. Faktum är att Henrik Thegel gjort ett grymt jobb som ersättare (målskytt mot Malmö bland annat) men jag tror ändå att Niklas Czarnecki väljer att peta honom.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.