Matchdag – Mora hemma

lov-vkwp-694

 

Andra hemmamatchen, fjärde totalt för säsongen och det är Mora som kommer på besök 19.00 ikväll till T3 Center.

Spontant kan jag känna att Mora är ett av de där lagen som Löven ska ta poäng eller vinna mot hemma.

Det har fokuserats mycket på skador den här säsongen och med rätta, men jag måste säga att ledargänget gör det bra som inte fokuserar på det. Dom svarar enkelt ”X är inte med så vi ändrar till det här”. Väldigt rakt och ärligt. Vi har det vi har, inget annat. Sedan är det många som skriker till Grönberg att han ska värva och visst han har pratat om en center och den ska naturligtvis in i laget, men sedan tror jag inte att det kommer så mycket mer om inga långtidsskador uppstår på forwardssidan.

Mora har inlett med segrar mot Oskarshamn och Timrå. I dessa matcher släppte laget in ett mål på två matcher. Senast blev det förlust mot Rögle och där släppte Mora bara in två mål. En imponerande defensiv med tre insläppta på tre matcher. Dock bara fyra mål framåt, lika många som Björklöven.

Defensiven är inte så konstig då Mora har en vansinnigt stark backsida i år. Det är där de har förstärkt med Nathan Deck, Christoffer Björklund, Anders Grönlund, Marcus Karlström och Brett Palin. Laget har i princip bytt ut sin backuppsättning.

Jag tror alltså på en målsnål och tät historia då Björklöven aviserat ett det ska spelas en snål hockey nu när laget har så pass många spelare borta

Som vanligt hittar ni liverapport på vk.se och folkbladet.nu och den rattas av Emanuel Otterhall. Presskonferens kommer efter matchen live på samma adresser.

Laget:

Sen skada på William Quist i ryggen. Oklart hur länge harn blir borta, men Waltin trodde inte att det var allvarligt. Nicke Johansson är på is, men i grått och har gått ned 7-8 kilo under sin sjukdom och är fortfarande 7-10 dagar från spel enligt Waltin. Harty och Edström är tilltänkta att gå på is under nästa vecka. Däremot med Wargh är det värre. Det har varit svårt att hitta en rehabeliteringsmetod för hans muskelåkomma. Om Kalle vet vi som vanligt väldigt lite.

Så här sa Patric Wener till Dalarnas Tidnignar om Hartys skada:

– Harty har en inflammation i ena höften och jag vet hur länge han blir borta. Han har inte spelat en enda seriematch än, och det är osäkert när han är tillbaka, säger Patric Wener.

Allt tyder på att laget ser ut så här:

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson). – Kevin tillbaka i kassen igen.
1:a femman: Alexander Hellström, Stefan Andersson – Emil Lundberg, Stefan Öhman, Jon Palmebjörk.
2:a femman: Per Hållberg, Patrik Nevalainen – Mathias Trygg, Kim Karlsson, Felix Maegaard-Scheel.
3:e femman: Oscar, Alexander Ribbenstrand – Mats Lavander, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Linus Boström.
4:e femman: Lucas Sandström, Adam Ählström, Erik Lindahl

Mina nycklar till seger:

¤ Få igång Jon Palmebjörk. Det finns inte så många målskyttar i det här laget. Jon Palmebjörk är den bäste. Han måste komma igång. Skjut Jon skjut!!

¤ 60 minuter! Mora är ett gnetgäng. Björklöven måste vara noggranna i 60 minuter och inte bjuda på något för då straffar Mora Löven. Det går inte att vika ned sig mental bara för att några chanser inte sitter eller för att domaren blåser fel. Det är 60 minuter som gäller. Klyshigt, men sant mot ett så pass tungt fysiskt lag.

¤ Inga onödiga utvisningar. Det har dödat Björklöven i två av tre matcher dessa vansinniga utvisningar och den som stått för flest är Alexander Ribbenstrand. Med de nya ytterzonerna går det inte att ta den typen av utvisningar.

¤ 1:a perioden. Björklöven har en grym hemmapublik även om siffran senast var lite tunn. Låt den bära laget från start och sätta Mora på hälarna, men se också till att sätta dit pucken.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi måste ha disciplin och absolut inte dra på oss onödiga utvisningar, säger Patric Wener.

– Mora kommer säkert att trycka på fysiskt, vi måste visa att vi kan hantera det, säger Mats Waltin

– Att vi är täta defensivt är jätteviktigt. Sedan vill vi gärna ha mer puck också. På sikt vill vi kontrollera spelet i större omfattning än i dag, säger Patric Wener.

Noterbart om Mora:

¤ Mora bygger mycket i sin offensiv på ett par spelare. Speciellt handlar det om att se upp med Jonas Westerling, nyförvärvet Daniel Hermansson och Johan Alcén som dockl är är skadad och missar matchen. Även Jerry Pollastrone med sitt fina skott som gjort två mål i år blir farlig, speciellt i powerplay.

¤ Mora har hela 13 nya spelare den här säsongen. 10 spelare har lämnat och tyngsta tappet var Mattias Beck med 38 poäng (19 mål) i fjol som numera spelar med Södertälje. Truppen är i år tyngre och mer defensivt inriktad.

¤ Tränaren Jeremy Coliton värvades som spelare till Mora, men i fjol la 29-åringen skridskorna på hyllan på grund av hjärnskakningar. Med 59 NHL-matcher på meritlistan bytte Coliton till tränarrollen och tog över efter Patric Wener. Noterbart är att Coliton inte har någon sportchef över sig utan han och styrelsen sköter värvningarna tillsammans.

¤ Mora är ett av få lag i Allsvenskan som gått ut med att dom minskar spelarbudgeten den här säsongen. Den är nu nere på 7.5 miljoner, d.v.s ganska samma som Björklöven har.

Sagt från Morahåll:

– Det ska bli kul att spela mot Björklöven en fredagkväll. Det blir förhoppningsvis bra stämning. Vi får jobba vidare med det vi påbörjat. Vi har bara släppt in ett mål i fem mot fem spelet på de här inledande matcherna och kan vi fortsätta att spela tajt defensivt så blir det bra till slut. Framåt måste vi gå mer på mål. Jag tycker vi hållit till lite för mycket ute i sargkanterna, säger assisterande tränare Pär Johansson till Moras hemsida.

– Vi fortsätter att nöta på och gör små ändringar. Vi har många bra spelare som passar i den här spelformen men det kan ta lite tid att komma in i det. Jag är inte orolig utan ganska övertygad om att det kommer lossna, säger Pär. om det faktum att laget inte gjort mål i powerplay så här långt.

* * *

Foto på toppbilden: P-A Adsten VK/Folkbladet.

5 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag skulle tippa att det är för att man tycker att Ählström och Lindahl gjort det bra och då dom tränat så mycket med laget kan dom spelidén.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.