Slagsmål eller inga slagsmål?

Vi tar och börjar med Dalarnas Tidningar och deras syn på matchen i går som en igång i dagens inlägg. Fokus där låg på det faktum att Mora förlorade sin fjärde raka match på hemmais och allra mest fokuserades det på att laget inte gjorde något mål i powerplay trots totalt 13 minuter i spelformen.

Att inte lyckas få till ett enda mål trots så mycket spel i numerärt överläge håller inte om Mora ska fortsätta vara ett topplag, för MIK är fortfarande med i toppen tack vare att man är allsvenskans bästa bortalag.

– Det finns ingen ursäkt för hur vi spelade i dag, inte minst spelet i powerplay som var riktigt dåligt, svarade tränaren Jeremy Colliton på det.

Sedan har vi då tacklingen som flera i kommentarsfältet menar maximalt är en tvåminutare. Jag gissar att diciplinnämnden inte delar den åsikten, men vi får se. Så här skriver dt.se allafall:

Det som föranledde de många minuterna i PP i andra perioden var en väldigt vårdslös tackling på Lukas Bengtsson från tidigare lagkamraten Jonathan Harty, som åkte på matchstraff för tackling mot huvudet.

– Det var otroligt respektlöst och man måste stå upp för laget, sa Christopher Fish som även han fick matchstraff efter ett slagsmål med Jonathan Harty efter tacklingen.

– Sånt där vill man inte se på isen. Jag trodde att tacklingen på Lukas skulle få laget mer tänt, men så blev det inte, det är jag besviken på, menade Colliton.

Så här ser Kevin Lindskoug på slagsmål i Allsvenskan enligt hans twitter:

Great game tonight. Good feelings. Sweden’s gotta allow fighting soon without suspensions.. fuckin’ pussy country

Så vad säger ni, ska vi legalisera slagsmål i svensk hockey likt NHL?

Jag är helt mot det. Jag gillar nuvarande regelverk där kastade handskar ger matchstraff. Detta av flera anledningar.

1. Jag tycker helt enkelt inte att slagsmål hör hemma på en hockeyrink. Ja hockey är en fysisk sport, men att legalisera slagsmål vore att stjäla fokus från vad ishockey faktiskt är. En fantastisk kombination mellan fart, teknik och fysik.

2. Jag tycker att det blir lite för lätt för ett lag som är på väg att förlora att ta bort fokuset från spelet och istället puckla på motståndarna utan några större konsekvenser. Vi skulle alltså få se fler trassliga avslutningar på hockeymatcher.

3. Helt egoistiskt som journalist med kort tid till deadline är jag rädd att matcherna skulle försenas och ta längre tid om slagsmål tillåts.

Kortfattat. Vill ni se slagsmål, gå på nästa UFC-gala i Globen istället. Jag var på den senaste som journalist och där har vi legaliserad misshandel i sin renaste form.

10 kommentarer

 1. John

  Med tanke på dina sista rader så verkar du vara emot våld överhuvudtaget då en UFC gala inte är legaliserad misshandel.
  Men ja, jag anser att slagsmål ska ge max 10 min, i väldigt grova fall match. Det kan få folk som tacklar ovårdat att tänka till innan de gör det.

 2. SkanstullsLövet

  Jag anser också att kasta handskarna ska ge matchstraff, kan inte riktigt se underhållningsvärdet i ett hockeyslagsmål vilket torde vara anledningen till att man tillåter det i NHL. När jag går på hockey vill jag se just spelet och allt annat är bara onödiga avbrott. Dessutom håller jag med dig Gustav i att ett tillåtande bara skulle leda till att förlorande lag försöker bryta ‘momentum’ genom att ställa till med slagsmål och det är i min mening inte ett steg framåt för ishockeyn som sport.

 3. joz

  UFC? White trash som rullar runt.som tonåringar..och ja jag vill se slagsmål tillåtas i hockey, white trash som slåss med skridskor på är ändå snäppet högre underhålning än att se dem barfota.

 4. Peken

  Slagsmål är inte tillåtet i NHL heller dock, och jag tror knappast att det finns någon som tycker att slagsmål ska vara tillåtet (utan utvisningar dvs). Att slagsmål resulterar i matchstraff är en sak men det är mer regel än undantag att det blir 1-3 matchers avstängning, vilket jag tycker är överdrivet.

 5. Canoah

  Slagsmål hör väl inte hemma i svensk hockey och matchstraff är bra. Men inga fler matcher i avstängning tycker jag dock. Sen vad gäller checking to the head så ser inte jag riktigt den. Checking from behind JA men inte checking to the head. Då hade Bengtsson inte spelat vidare. Läs för övrigt denna: http://www.dt.se/sport/straffet-som-splittrar-hockeysverige-1

  Men jag gissar att Harty får 7 matcher minst för tacklingen och fighten

 6. Realist

  Jag anser att ett slagsmål kan öka adrenalinet i en match och därmed höja underhållningsvärdet. Självfallet ska det rendera i utvisning, men inte i matchstraff. Man bör även ta hänsyn till vem som påbörjar fighten. Dagens system där båda får lika lång utvisning för slagsmålet är orättvist. Självfallet ska en hockeyspelare ha rätt att försvara sig själv från ett anfall utan att behöva riskera att bli utvisad. Därmed är min uppfattning att Harty inte förtjänade matchstraff för roughing då han blev anfallen av flera Moraspelare som, för övrigt, visade hur ryggradslösa de är genom att gå på Harty samtidigt.

 7. Johan

  Inte mycket att säga om utvisningen som var berättigad eller tacklingen som var ful. Bra att Bengtsson inte blev skadad.

  Kevin Mitchell i Mora åkte omkring och snackade en massa skit om fegis hit och fegis dit. Hans yxsving mot Harty har han dock gått ostraffad från men det kanske inte var så fegt? Jag försvarar inte Harty och Lukas Bengtsson har rätt att snacka men Mitchell kan ju stänga kakhålet efter sin slashing. En anmälan i efterhand kanske? Är det fortfarande möjligt?

  • Canoah

   Tänkte precis samma sak. Vilken förebild för unga spelare. Helt ok att använda klubban på det sättet tydligen OM någon gjort en ful tackling innan.

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Så är det. Både yxhugget och det han skrek efteråt framför Lövens bås var värt utvisningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>