Stort reportage om Björklöven på gång

Igår i samband med Asplövenmatchen fanns Aftonbladets Stefan Holm på plats i arenan. Sportbladet håller på med en reportageserie om klubbkänsla. Först ut i serien var Hammarby och det är ett helt nytt format som används webbmässigt med bildspel, videor, grafik, tidslinje och en massa arkivmaterial. Det är riktigt snyggt förpackat om du frågar mi.

Ni kan läsa delen om Hammarby här. Nästa avsnitt kommer på onsdag och Björklöven är den sista av sju delar så vi får vänta ett par veckor på den delen.

Jag tog ett snack med Stefan om reportaget om Björklöven i går.

Hur har det varit att jobba med just reportaget om Björklöven?

– Själva den här serien har varit väldigt rolig som helhet att jobba med , men jag tycker nästan att det varit allra roligast med Björklöven. Det är en så perfekt story med historiken och sedan finns det så många bra berättelser. Den om Henry Waldell är helt fantastisk.

Stefan har intervjuat Henry Waldell. För de av er som inte känner till Henry så har jag intervjuat honom ett par gånger och träffat honom massor med gånger. Han bor i Sthlm, jobbar på Kungliga Tekniska Högskolan, men reser land och rike runt för att följa Björklöven och har gjort så i över 30 år. Han kommer alltid till hallen före laget och brukar snacka med spelarna och tränarna när de anländer. Sedan kommer han upp till mig på pressläktaren och avrapporterar.

Kände du till Henry när du skulle göra detta reportage?

– Nej, jag gjorde research på Björklöven och fick höra om honom. Det är en fantastisk historia. Att han fick flytta till Umeå då han hade astma och inte klarade av luften i Stockholm, hamnade hos fosterföräldrar, men sedan friskförklarades och flyttade tillbaka till Stockholm, men hjärtat blev kvar i Umeå och hos Björklöven, säger Stefan

Vilka har du träffat mer?

– Jag har pratat med Jon Palmebjörk, Fredric Åkerblom, Patrik Sundström, Tore Öqvist och många fler.

Hur var Patrik. Han kan vara svår att få ut så mycket ur?

–  Jag hade hört det också, men när det handlade om att prata minnen och prata om Björklöven så var det inge problem alls. Han surrade på hur mycket som hlet

Nu när du jobbat med det här och mött sju lag och deras supportrar. Hur unika ä Björklövens fans och föreningen i sig?

–  Det är ett väldigt bra lag att göra en sån här grej på. Precis som med Hammarby är fansen väldigt hängivna. Det är utan tvekan ett av lagen med mest hängivna fans, men sedan finns det som sagt så många bra historier med sm-guldet, degraderingen och alla individuella historier

* * *

Ett sån här reportageserie kräver resurser som oftast bara kvällstidningarna och de stora drakarna har.

Därför ska de bli intressant att se vad en person, som inte har samma insyn som t.ex. jag själv, Gunnar Johnsson eller någon annan  lokal journalist, får ihop för reportage av detta.

Jag länkar till det om några veckor när det kommer.

En kommentar

  1. Pingback: Klubbkänsla: Björklöven | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.