Matchdag – Vita Hästen hemma

11 matcher kvar av säsongen. Björklöven har börjat få smaka på hur det känns att ligga på playoffplats. Vill de ta ett rejält steg mot fortsatt spel även efter 28 februari. Då är det seger mot Vita Hästen som gäller ikväll.

Vita Hästen ligger tre poäng före Björklöven i serien, men sett till formtabellen är det ett lag Björklöven ska kunna ha bok sig innan serien är över.Vita Hästen har samtidigt gjort det bra oavsett om di undviker negativt kval sett till hela säsongen. Inför mötet med Björklöven har de fem raka förluster och på de två senaste matcherna mot topplagen Malmö och Västerås har det blivit 2-13. Det är alltså ett något stukat lag som kommer till Umeå.

Samtidigt har Björklöven gått riktigt bra på slutet med poäng i åtta av de senare tio matcherna. Framförallt har laget börjat göra mer mål med 20 mål på de senaste fem matcherna. Med detta kommer Björklöven in till matchen mot Vita Hästen inför ett slutsålt T3 Center (gratismatch) och dessutom troligen med Jon Palmebjörk tillbaka samt nyförvärvet Jack Combs i sin debut. Som grädden på moset saknar Vita Hästen sin storstjärna Marcus Eriksson i matchen. Det här är första gången den här säsongen då hela matchen bara andas seger, inte bara det. Till och med storseger.

Det är väl det enda som oroar. Det är då, precis då som det brukar bli tvärt om, men vi får bara hoppas att logiken har sin makt. För då ska Björklöven vinna den här matchen.

För sist, men inte minst är Björklöven i mina ögon ett bättre hockeylag spelare för spelare än Vita Hästen.

Laget:

Så här ser laget ut sett till senaste träningen:

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Stefan Andersson, Jonathan Harty  – Emil Lundberg, Stefan Öhman,Mark Hurtubise,
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Per Hållberg – Jesper Thörnberg,Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson,  Lucas Sandström
4:a femman: Gustav Jonsson, Henrik Nyberg, Jon Palmebjörk, Nicklas Johansson, Jack Combs.

Rasmus Edström tränade, men spelar troligen inte. Jon Palmebjörk spelar av allt att döma, Jack Combs borde kunna bli spelklar och är då med. Intressant att se hur han matchas in i sådana fall. Körde med Jon på träningen senast. Sedan stod Stefan Andersson över träningen, men ska spela enligt honom själv.

Mina nycklar till seger:

¤ Attack!!!. Björklöven möter laget som har förlorat fem raka matcher, laget som har minst puckinnehav av alla lag i serien, laget som Björklöven slagit tre gånger i rad i T3 Center. Dessutom kommer hallen att vara packad och Löven har öst in mål på slutet. Det är fullt ös framåt som gäller. Gå på knock direkt och sen öka.

¤ Misstag. Visst gå till attack, men gör det med något slags förstånd. Mot Vita hästen den här säsongen när Björklöven haft problem har det varit på grund av misstag och då framförallt i mittzon. Se till att hålla ned antalet misstag under matchen just där så är chansen till seger klart större.

¤ In på kassen. Axel Brage har näst bäst statistik bland alla målvakter i serien och Johan Holmqvist som har bäst spelar numera i Brynäs så det är seriens bästa målvakt Löven möter. Han är ruggig i sidled och grym när han ser pucken. Det viktiga är att få in gubbar framför kassen så att det blir returer då Hästens backar inte är tyngst i serien. .

Sagt från Lövenhåll:

– Vi tar bara med oss sista tio från senaste matchen. Inte så mycket mer. Vi har koncentrerat på farten och att inte förlora pucken på fel ställen i banan på träningarna efter Röglematchen. Skadeläget är bättre än på väldigt läge. Vita Hästen har överraskat oss alla. Spelar väldigt organiserat, bra defensiv och ett bra målvaktsspel och det är det vi utgår ifrån i vårt spel, säger Mats Waltin till Björklövens hemsida.

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Vita Hästens bästa poängplockare är Marcus Eriksson. Norrköpingssonen som testat på spel i Västerås, men som i fjol gjorde över 70 poäng över hela säsongen när han spelade upp Hästen i Allsvenskan har stått för 32 poäng (10+22) på 37 matcher. Det finns bara ett problem för Hästen. Eriksson är skadad i ljumsken och missar mötet med Björklöven. Han är dock med till Umeå på resan ändå om Eriksson mirakulöst (enligt tränaren Niklas Czarnecki) skulle friskna till.

¤ Bäste poängplockare utöver Eriksson är Jesper Samuelsson med 27 (13+14) poäng på 40 matcher. Samuelsson har gjort fyra powerplaymål, men märkligt nog inte ett enda matchavgörande mål. Noterbart här är att Justin Donati som hyllades inför säsongen och som öste in poäng första tio matcherna fick sparken efter 23 matcher.

¤ 1-9 förlusten mot Malmö i förra omgången är den största förlusten för något lag i Allsvenskan den här säsongen. Det intressanta med förlusten var att skottstatistiken bara var 29-22 till Malmö. I andra perioden gjorde Malmö fyra mål på nio skott.

¤ Med 46,24 procent av puckinnehavet har Vita Hästen allra minst puck av alla lag i serien. De spenderar 6.28 minuter mindre per match än sina motståndarna i anfallszon.

¤ Vita Hästen har bara lyckats en enda gång att vända ett underläge inför tredje perioden till seger. Att jämföra med Björklöven som gjort detsamma nio gånger.

Sagt från Hästen-håll:

– Det handlar om att komma tillbaka till våra grunder och klara av att spela så en hel match. Det har varit lite för spretigt och då blir vi inte det där kompakta och svårslagna laget. Nu får vi visa att vi är ett starkt gäng som tar upp kampen tillsammans. Mycket handlar om att lägga tvivlet åt sidan, annars blir det snart en sanning av det som sägs. Det finns vilja och ambition i truppen, nu ska spelarna tycka det är kul att vända det här och inte bli ängsliga, säger tränaren Niklas Czarnecki inför mötet med Björklöven till nt.se.

6 kommentarer

  1. Sigurd

    Kan du inte ta kontakt med Grönberg och höra statusen gällande Combs?
    Migrationsverket stänger ju om två timmar.
    Antiklimax om han inte är med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.