Vad ska drömmen vara?

I veckan kom avtalet mellan Svenska Ishockeyförbundet och SHL som har väckt starka känslor runtom i landet. Det finns två sidor av detta mynt och jag är rädd för att om att denna utveckling fortsätter kommer svensk hockey snart vara död.

Det nya i avtalet är att ett lag i SHL ska kunna visa ett eget kapital på 4 miljoner och de ska ha en arena som minst tar in 5000 personer, varav 3500 sittplatser.

I dagsläget är minikravet på att spela i SHL att man ska ha en evenemangsarena C (4000 platser, varav 3000 sittplats, mediakub plus mycket annat, ni kan läsa alla krav här, sidan 6)

Vi börjar med att redovisa hur läget i dagens SHL-klubbar och i Björklöven. (Listan är sorterat på årets resultat, störst förlust är först)

Färjestads BK
Omsättning: ? (157 miljoner 12/13)
Resultat: –5,8 miljoner
Eget kapital: ? (Koncernen: 78 miljoner, Moderförening: 54 miljoner 12/13)
Arenakapacitet: 8647

Linköpings HC
Omsättning: 159,8 miljoner
Resultat: –4,9 miljoner
Eget kapital: 5,6 miljoner
Arenakapacitet: 8 500

HV71
Omsättning: 148,1 miljoner
Resultat: –4,5 miljoner
Eget kapital: 30,3 miljoner
Arenakapacitet: 7 000

Brynäs
Omsättning: 142 miljoner
Resultat: –4 miljoner
Eget kapital: ca 20,5 miljoner
Arenakapacitet: 8 265

Djurgården:
Omsättning: 56,8 miljoner
Resultat: –2,8 miljoner
Eget kapital: Koncernen –14,3 miljoner, Moderföreningen 7,15 miljoner
Arenakapacitet: 8 094 Hovet / 13 850 Globen

Luleå:
Omsättning: 133,3 miljoner
Resultat: –2,7 miljoner
Eget kapital: 16 miljoner
Arenakapacitet: 6 300

Frölunda:
Omsättning: 122,5 miljoner
Resultat: + 81 812 kr (efter skatt)
Eget kapital: 18,9 miljoner
Arenakapacitet: 12 044

Modo:
Omsättning: 130,8 miljoner
Resultat: + 0,9 miljoner (efter skatt)
Eget kapital: 1,9 miljoner
Arenakapacitet: 7 600

Örebro:
Omsättning: 70,2 miljoner
Resultat: + 1,3 miljoner (efter skatt)
Eget kapital: ca 2 miljoner
Arenakapacitet: 5 200, (3 300 sittplatser)

Leksand: (enligt alla bolag.se)
Omsättning: 103,8 miljoner, AB 101,5 miljoner
Resultat: Föreningen + 1,7 miljoner (efter skatt), AB +0,4 miljoner
Eget kapital: Föreningen ?, AB 20,5 miljoner
Arenakapacitet: 7 650

Växjö:
Omsättning: 131,1 miljoner
Resultat: + 2,8 miljoner (efter skatt)
Eget kapital: 9,2 miljoner
Arenakapacitet: 5 750

Skellefteå:
Omsättning: 122,9 miljoner
Resultat: 6,37 miljoner (efter skatt)
Eget kapital: 36,7 miljoner
Arenakapacitet: 6001

För Björklöven ser det ljust ut, men de måste i dagsläget bygga ut sittplatserna med 100 stycken för att få spela i SHL.

Björklöven AB (enligt allabolag.se)
Omsättning: 22,3 miljoner
Resultat: + 0,3 miljoner
Eget kapital: 6,3 miljoner
Arenakapacitet: 5450 (3400 sittplatser)

Om vi tittar på siffrorna, med några få undantag, blir det väldigt klart. SHL-klubbarna har infört ett minikrav på vad som redan finns. De är livrädda på att åka ut på sportsliga grunder så därför har de infört en livlina om det skulle hända.

Den ekonomiska biten tycker jag är sund och realistisk, kravet på eget kapital om 4 miljoner, fr.o.m. säsongen 16/17, tidsperspektivet skapar rimliga förutsättningar för att leva upp till kravet och det är dags för de allsvenska klubbarna att ta tag i deras ekonomi och sluta att leva på tillgångar som de inte har. Då slipper vi konkurshot (läs Timrå och Almtuna)

Arenafrågan däremot är helt absurd. Kravet är satt till september 2015. Dvs om BIK Karlskoga går upp så måste de hinna färdigställa en arena som håller måttet på endast fem månader. Annars är det tack och hejdå.

Jag har sett extremt mycket hockey genom åren och på olika platser i vårt avlånga land och trenden är tydlig. I SHL blir det mer och mer sittplats och affärshens som ska representera deras företag. Klackarna får mindre och mindre utrymme att skapa stämning. Med detta får handklapporna ett allt starkare fotfäste. Det behöver inte alltid vara glitter och glamor för att skapa en härlig atmosfär. Atmosfär är inte alltid vacker, men ack så härlig!

Svenskhockeykultur är uppbyggd på drömmar och känslor. Ett SHL-lag drömmer om SM-guld eller lever för passionen för att undvika ett negativt kval eller i jakten på en slutspelsplats, Ett allsvenskt lag drömmer om SHL och ett division 1-lag drömmer om allsvenskan eller kanske bara att vinna i derbyt mot tex, Teg, Vännäs eller Västervik. Det är drömmen och pasionen som lockar publik, inte en känslokall arena utan drömmande supportrar! Så hockey-Sverige. Istället att döda svensk hockey genom en nästintill stängd liga med arenor utan ståplats. Låt passionen och känslorna flöda, så som det ska vara!
Jag tror inte supportrarna kommer att stå och skandera till varandra: ”Vi har finare arena än er, finare AREEENA! Däremot tror jag de slipsprydda ölmags-affärsgubbarna kommer göra det – för det är dem som styr hockeyn – tyvärr.

publik

13 kommentarer

  1. Hasse Båth

    Har du uppgifter även på HA lag?Skulle vara kul att titta på!!Örebro måste bygga om också med 200 sittplatser

  2. Stefan ' Kil '

    Tycker att det är helt självklart att man ska ha ordning och reda på saker i en förening vad gäller ekonomi och annat. Är ju nått som vi Lövensupportrar har erfarenhet av. Däremot blir jag så förbannad på dessa som bevisligen jobbar på alla sätt och vis för att stänga SHL och bara se om sitt eget hus. Jag bor ju i Värmland och har en massa FBK:are som man har heta debatter emot hela tiden och de är några av de mest enögda supportrar som finns. Mig veterligen har de aldrig förlorat en match p.g.a att de varit sämre och motsåndarna således det bättre laget, de har alltid nått att skylla på. Minns när vi slog dom sm-finalen -87 och de skyllde i tidningarna här nere på att Håkan Nordin ( tror jag det var ) var skadad. Inte ett ord om att Löven saknade Tore Ökvist. Åter till ämnet som artikeln handlar om så är och kommer jag alltid vara så konservativ att jag å det starkaste kommer propagera för att en av lagidrottens grundstenar är och kommer alltid vara detta med att kunna gå upp en division vid serieseger. Vinner man en serie SKA man gå direkt upp, inte ens kvala, blir man sist SKA man åka ur, inte ens få chansen att kvala sig kvar. Detta kommer jag aldrig att ändra mig om, aldrig. Att vi får uppleva Åshöjen liknande föreningar likt vilda Väsby eller Ljungskile är väl hur jävla häftigt som helst. Så tycker i alla fall jag och jag vet att jag har rätt. Älskar Björklöven.

  3. Mange

    Tänka sig att ishockey till sist bara är en sport. Hur SHL klubbarna kan bestämma förutsättningarna för resten av Sverige har jag aldrig förstått. Men det finns säkert något självklart svar på den frågan.

  4. ADO

    Arenakravet är fullständig galenpanna, likväl som hur avancemang i seriesystemet är möjligt de kommande åren. Efter denna säsong kommer Hockeyallsvenskan nog vara en mer eller mindre död serie. Hur många matcher kommer gälla något i HA under 15/16? Publiken kommer mest troligt att vara färre till antalet, svårare att locka sponsorer, svårare att locka spelare….

    Det är möjligheten att avancera eller det otänkbara att ramla ur som skapar spänning, engagemang och känslor. Tyvärr tycks allt detta byggas bort i namnet av den moderna ishockeyn. Fy fxn!!

  5. SkanstullsLövet

    Vad gäller kravet på egenkapital så är det fullt rimligt. Klubbarna måste se till att ha en ekonomi som går runt. Arenastorleken känns rätt onödig däremot. Visserligen kanske det krävs den typen av arena för att kunna generera en ekonomi som möjliggör avancemang till SHL, men jag kan inte tänka mig att förbundet skulle säga nej till den klubb som nått avancemang och inte uppfyller arenakraven. Åtminstone inte utan någon sorts karensperiod på en säsong eller två. Sedan är jag också helt klart emot det ändrade regelverket vad gäller upp- och nedflyttning. Egentligen var det rent barockt redan tidigare att de som slutade sist i SHL kunde kvala sig kvar via Kvalserien, och nu blir det ju ännu svårare att gå upp. Långsiktigt kommer det döda intresset för SHL. Redan idag känns det som en rätt trist liga och om det i praktiken knappt går att åka ur så kommer intresset nog minska ännu mer.

  6. bekymrad

    Har svårt att förstå vad kapaciteten på arenan har med sporten att göra. En Ishall/arena anpassad för befolkningsunderlaget är väl att ta ekonomiskt ansvar….eller. Sen hur många sittplatser ska vara, borde väl vara upp till föreningen. skulle tex löven bara ha ståplatser så kanske dom inte får lika stor publik och tvärtom.
    Verkar som att förbundet och shl gör allt dom kan för att ta död på hockeyn

    • ellge

      Väldigt bra sagt! Precis min åsikt. Varför bygga ut arenans kapacitet till ett visst antal för att sedan aldrig kunna fylla den? Det beror ju väldigt mycket på hur stort upptagningsområde man har för varje lag.
      Jag älskar när lilleputtarna kan hävda sig mot jättarna och lyckas man bygga en organisation som med små medel kan flytta på dom stora så ska man självklart få chansen att göra det alla drömmer om.
      När jag är så arg på alla maktgalna slipsdirektörer som gör vår älskade sport till kommersiellt gippo där bara pengar är intressant… Tack för ordet…

  7. Kjell karlsson

    Hörni, dags att ta på affärsmannakostymen kanske. Det är väl klart att vi inte kan ha lag i SHL som tar in 2800pers. MKT heder t BIK o Karlskrona som matchar MiF o VIK m mkt musikalitet mm, antgl två bästa lagen dessutom. Men om du vill dansa m elefanterna så måste kilona vara där. Det har ju vi t ex. Vi fixar 3500 sittplats m lillfingret, sen ordnar Ohlsson/Sellström en ny Uå arena m 10.000st platser!
    Då kan Uå segla in i cyberrymden m IKEA mm
    Har ni tänkt på att vi har en chans att få möta Modo i dir kval t SHL i år. Men då måste vi ta oss förbi Mora och Rögle/ngn annan t trea i playoffet. Då väntar fem matcher m Modo, tyvärr bara två i Uå.
    Löven har nio liv, vet ju alla, har jag upplevt ett helt liv……

  8. ETG(Rögle Rules)

    Arenakravet är helt crazy! Visst, en ”stor” arena kan vara en del av en god ekonomi (om den är slutsåld…) men kolla på Frölunda t.ex…Högst snitt och störst arena men det var inte många år sedan man höll på att gå i Konkurs..flera år på varandra t.o.m!!…sen kan man också fråga sig vad ration mellan sitt/ståplats spelar för roll? Vore fräsigare ju fler ståplatser man har!
    /ETG(Rögle Rules)

  9. Ronny Edvardsson

    Hej alla!
    Enligt den nya lagen så går det inte spela ishockey i Umeå Arena/T3 Center??
    Stämmer denna uppgift i fall om Björklöven skulle ta klivet upp till SHL??
    Ett vist antal sittplatser samt ett vist antal ståplatser….varför skall andra bestämma sådant som dom inte begriper?!?! Tack på förhand!!!
    Ronny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.