Hur heta är egentligen Löven?

För en månad sedan var det snack om att undvika kval. Så går 30 dagar och nu är det playoff och drömmar om matcher mot Modo som gäller. Det går fort i hockey som klyschan säger, men hur heta är egentligen Löven?

När Björklöven gick på jullov låg de visserligen på tionde plats i tabellen, men det skilde bara en poäng ned till AIK på andra sidan kvalstecket. Då med 18 omgångar kvar av grundserien kändes ett kvalspel inte alls omöjligt.

Skadesituationen var då att fyra spelare saknades:

Stefan Andersson, Rasmus Edström, Jonathan Harty och Jon Palmebjörk.

Sedan dess har Björklöven fått tillbaka Harty, Andersson, Palmebjörk samt kunnat addera Jack Combs och Tobias Björklund.

På skadelistan finns nu bara Tommy Wargh som är på väg tillbaka. Så bra har det inte sett ut sedan starten på säsongen.

Sedan juluppehållet har Björklöven spelat åtta matcher:

Almtuna (h) 4-3 e.fl

AIK (h) 1-2

Timrå (b) 5-3

Oskarshamn (b) 2-3

Västerås (h) 4-3 e.st.

Malmö (h) 6-3

Rögle (b) 3-4 e.st.

Vita Hästen (h) 3-1

Tabellen ser nu ut så här:

tabell

Som ni ser har nu Björklöven åtta poäng ned till Södertälje på andra sidan strecket. Ett Södertälje som har urusel form. Tre poäng är det ner till Almtuna på andra sidan playoff-strecket och även Almtuna har frågetecken på formen med tanke på att laget just nu skeppar spelare åt höger och vänster för att rädda ekonomin. Därunder finns ett Oskarshamn även de med tveksam for och ett Timrå som kan gå i konkurs vilken dag som helst.

Lägg till att laget ovanför Björklöven, Vita Hästen

I formtabellen sedan jul ser det ut så här:

  1. Karlskoga 6, 1, 1 32-24 20
  2. Karlskrona 5, 2, 1 26-14 19
  3. Malmö 5, 0, 3 27-20 15
  4. Rögle 4, 2, 2 24-18 15
  5. Björklöven 3, 3, 2 28-22 14
  6. Mora 4, 1, 3 22-17 14
  7. Västerås 4, 1, 3 21-19 13
  8. Timrå 3, 2, 3 23-22 11
  9. Asplöven 2, 3, 3 30-31 11
  10. Oskarshamn 3, 0, 5 19-31 9
  11. Vita Hästen 2, 2, 4 15-28 8
  12. AIK 1, 2, 5 14-23 6
  13. Södertälje 1, 2, 5 16-23 5
  14. Almtuna 1, 1, 6 14-21 4

Vi kan alltså konstatera att samtliga lag i form ligger ovanför Björklöven och förutom Vita Hästen är det inte realistiskt med tio omgångar kvar att Björklöven ska kunna hämta in något fler lag. Det är trots allt tio poäng upp till Mora och 12 upp till Rögle som båda visar ganska bra form.

Så till frågan. Hur heta är Björklöven just nu?

Inte hetast i serien, men skadesituationen har inte sett bättre ut tidigare, laget är i en av säsongens bästa formkurvor, tabellplaceringen är gynnsam och sedan har vi då spelschemat:

Mora (b), Södertälje (h), Karlskrona (b), Asplöven (h), Karlskoga (b), Almtuna (h), AIK (b), Timrå (h), Oskarshamn (h), Västerås (b).

Exakt fem borta och fem hemmamatcher,

Fyra matcher från den övre delen av tabellen (och formtabellen också), sex matcher mot lag från den nedre delen av tabellen.

Det ser ganska bra ut. 6-7 poäng lär räcka för att undvika kval,  13-15 poäng till lär räcka för att nå playoff. Spontant när jag kollar på schemat så är känslan att Löven klarar det.

Så det är bara att konstatera. Björklöven har positionerat sig inför slutspurten. Nu är det upp till bevis. Senast Björklöven spelade ett playoff till SHL var 2008. Just nu tyder en hel del på att det sker igen 2015.

7 kommentarer

  1. Jonas

    Riktigt bra inlägg, det är sånna son gör att ”konkurrenterna” på andra tidningar känns på en helt annan nivå.

  2. kjka

    Yes, men 12 p till räcker, antagligen tar vi fler om vi inte får riktig prestationsångest. Notera att viktigaste ingrediensen är att vi har alla viltigaste konkurrenter på hemmaplan. Vi blir sjua, sanna mina ord.
    Nån som tror vi tar oss förbi Mora och Rögle i direktkvalet och blir trea???

  3. Matte

    En liten extra reflektion:

    OM Timrå skulle gå i konkurs (vilket jag inte hoppas) och deras resultat stryks får jag fram att Björklöven i dagsläget är 7 poäng bakom Mora.
    Skulle man lyckas vinna mot dom är det hux flux bara 4 poäng och ett antal matcher kvar att spela.
    Man ligger även kvar på åttonde plats i tabellen.

    Tittar man neråt blir det inga större förändringar rent poängmässigt, d v s fortfarande 8 poäng ner till negativt streck.
    Däremot blir det lite platsbyten gällande lag, där AIK tjänar mest, Oskarshamn lite grann medan Asplöven och framför allt Södertälje är förlorare.
    Södertälje skulle i så fall ligga sist – vem hade spelat på det innan säsongsstart..?
    Å andra sidan…vem hade spelat på att AIK och SSK skulle ligga sist i serien just nu..?

    Hur som haver – jag hoppas inte detta behöver hända.
    Vore oerhört tråkigt om det blev detta slut för Timrå och Hockeyallsvenskan.

  4. Matte

    Jag är extremt försiktig att förutspå någonting. Jag minns ett inlägg du gjorde förra säsongen Gustav där du målade upp ungefär detta senarium och sa att löven var så gott som klar för nästa års allsvenskan för du kunde inte se att dom skulle förlora så många matcher. Det var just det som hände 18 förluster vilket innebar kvalspel och ångest.

    Nää jag tar en match i taget och går det bra så går det bra. Jag är livrädd för att spekulera om formtoppar hit och dit. Vi vet mycket väl att vid tre raka förluster då är vi där igen.
    Ta en match i taget och sätt inget press på detta lag. Dom mår bäst då.
    Sen hoppas jag alltid att du har rätt Gustav. Det vet du 🙂 .
    Tack för en bra blogg.

  5. SkanstullsLövet

    Hemmamatcherna känns klart ”vinn-bara” alla fem, medans bortamatcherna blir svåra att navigera men tar Löven hälften av poängen som är kvar så är playoff-platsen i hamn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.