Matchdag – Mora borta

Trots folkstormen mot petningen av Jon Palmebjörk så är det faktiskt match ikväll nere i Dalaland. Bloggen ger er en guide till matchen.

Det har nästan blivit kommentarsrekord (nästan) efter att Mats Waltin valt att lämna Jon Palmebjörk och Jack Combs hemma till matchen mot Mora. Lite kan jag förstå det. Om någon sa till mig när säsongen började att coacherna någon gång under säsongen skulle peta Björklövens ”frenchise-player” Jon Palmebjörk i förmån för Mats Lavander och Henrik Nyberg, hade jag nog börjat irra om mentalsjukhus och grejer, men nu är det ett faktum. Efter det jag sett på träningen gällande Combs är jag inte förvånad, men när det gäller Jon så trodde jag att han skulle få åka med som 13:e forward och t.ex. bara spela powerplay.

Nu blev det inte så och då är det 22 spelare som inte heter Jon Palmebjörk som ska göra det i Mora och från mora har Björklöven (och jag själv som var där även förra gången) glada minnen. 3-0 seger, nio raka minuter klarade i boxplay, en Kevin Lindskoug som var magnifik och Green Devils som ägde hela arenan. Det sista får vi klara oss utan den här gången, men då när lagen möttes var Mora serietvåa och i stekhet form. Den här gången är det annorlunda. Laget har ramlat ned till sjätte plats i tabellen ”bara” tio poäng före Björklöven. Dock är formen återigen i zenit. Fem av de sex senaste matcherna har slutat med segrar under ordinarie tid för Mora även om tre av de varit med uddamålet så imponerar det.

Mora är dock fortsatt ett skralt hemmalag och placerar sig trea från slutet i hemmatabellen med 33 poäng på 20 matcher. Det är visserligen ett klart övertag jämfört med Björklövens bortafacit, 21 poäng på 21 matcher.

Spelmässigt var Mora tidigare på säsongen mycket målglada, stekheta i powerplay och backarna Lukas Bengtsson/Kevin Mitchell var seriens två hetaste. Mitchell har fortsatt att leverera, men varken paret har varit lika heta på slutet som Mora powerplay. Det gör att Mora är ett klart mer hanterligt lag nu än tidigare under säsongen.

Med Björklövens självförtroende från den senaste tiden så förutspår jag en matchbild där Björklöven för spelet trots att det är på Mora hemmaplan. Frågan är bara om Björklöven blir straffade och tvingas ta ned marginalerna. Om inte kan det bli en mycket underhållande match. Resultatmässigt tror jag på en tajt historia med uddamålsseger.

Laget:

Så här ser laget ut sett till senaste träningen:

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Stefan Andersson, Karl-Johan Lundström  – Emil Lundberg, Stefan Öhman,Mark Hurtubise,
2:a femman: Jonathan Harty, Per Hållberg – Jesper Thörnberg,Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson,  Lucas Sandström
4:a femman: Henrik Nyberg, Nicklas Johansson, Mats Lavander.
Extraback: Rasmus Edström

Palmebjörk, Combs och Wargh hemma och tränar kondition eller något. Lite ändringar i backparen mot senast (Kalle och Harty har bytt plats) och sedan då Lavander in i fjärdelinan. Annars samma lag som senast.

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Mora har bara förlorat en match på hela säsongen när de haft ledningen efter första perioden. De är väldigt skickliga på att spela på resultatet. Visst Björklövne har vänt åtta matcher i slutperioden i år, men de har också 10 gånger gått in med underläge inför sista och förlorat. Se därför till att få en bra start mot Mora. Var redo från början och tryck frammåt.

¤ Kevin Mitchell. När Björklöven vann borta mot Mora hanterade laget Kevin Mitchell väldigt bra. Han har seriens kanske bästa skott från backplats och måste skäras av. Med sju mål i powerplay är han väldigt giftig där och framförallt ska han inte få skjuta en massa skott med en skymd Lindskoug. Då ramlar pucken in förr eller senare.

¤ 60 minuter. Björklöven har varit bra på det på slutet, men just nu har laget tre femmor som levererar och ett skadefritt lag. Då gäller det att ösa på i 60 minuter. Orken tryter för motståndarna när de aldrig får vila utan vem som än kommer in på isen från motståndarna blir det åka av. Detta blir ännu bättre med Jon och Combs i form. Då har Björklöven faktiskt fyra femmor som kan trycka ned motståndarna, men det är viktigt i den här matchen att utnyttja det faktum att Björklöven har ett skadefritt lag. Mora som exempel har förutom Lukas Bengtsson skadad även Nathan Deck, Marcus Karlström,

Sagt från Lövenhåll:

– Det är vårat mål att sätta prägel på matchen där vi känner att vi har kontroll på matchen från start. Sen vet vi att vi har en motståndare och att Mora är ett spelskickligt och åkstarkt lag. Vi har mest jobbat med att hålla uppe grunderna, den fysiska och mentala känslan. Fortsätter vi att spela som vi gjort i 60 minuter är vi jobbiga att möta, säger Mats Waltin till klubbens hemsida.

– Mora är ett lag som vill spela en fartfylld och konstruktiv hockey. De har en del både backar och forwards som kan avgöra matcher i det konstruktiva spelet. De har ett bra powerplay och är ett bra lag vilket vi sett på att de legat på den övre halvan hela säsongen, säger Waltin och tillägger om tärningarna den senaste tiden:

– Det har kännts allmänt bra. Det känns som att alla vet vad som väntar, vad vi ska göra och vad vi måste göra. Det skapar tillsammans en bra harmoni.

Noterbart om Mora:

¤ Kevin Mitchell är tvåa i seriens poängliga med 43 (10+33) poäng på 42 matcher, men målskyttet har svalnat lite de senaste tio matcherna (1 mål). Hans radarpartner Lukas Bengtsson är skadad och spelar inte mot Löven. Bengtsson har stått för 28 (5+23) poäng på 34 matcher så det är ett stort avbräck.

¤ Tidigt på säsongen hade Mora seriens bästa powerplay, men det har mattats på slutet. Nu ligger Mora på 9:e plats i serien med 29 mål och 19.29 procent i powerplay. Förutom Mitchell ska Löven se upp med förre Almtunakuggen Daniel Hermansson som har gjort fem mål i powerplay och tre matchvinnande mål den här säsongen. Totalt har Hermansson nätat 13 gånger vilket är bäst i laget tillsammans med Jerry Pollastrone som dock ”bara” har gjort två PP-mål.

¤ När det kommer till boxplay är Mora även där nia i serien med 33 insläppta och 28.38 procent i boxplay. Detta trots att laget har målvakten Dan Bakala som senaste omgångarna seglat upp på förstaplatsen i statistiken före Holmqvist, Brage och Lindskoug. Bakala har 93.04 i räddningsprocent vilket är bäst i serien, men sett till insläppta mål per match är Holmqvist och Lars Volden före och Lindskoug hack i häl Bakala har 2.33, Lindskoug 2.34.

¤ Mora är laget i serien som har tredje minst puck av alla lag och tredje minst tid i anfallszon. Bara Björklöven och Vita Hästen har sett över hela säsongen mindre. Det rimmar egentligen lite märkligt med det faktumet att Mora har gjort sjunde mest på mål serien med sina 109. Det talar om ett effektivt lag.

¤ Mora är ett av lagen som varken har 3500 sittplatser eller 5000 åskådarplatser totalt (just nu 4500 platser, varava 2800 sittande). Dock hade mora 4,7 miljoner i eget kapital (sett till senaste bokslutet). De skulle alltså ekonomiskt med ett nollresultat kunna ta steget till SHL. Dock gick föreningen nära två miljoner minus i fjol Hur går det i år? Hur som helst behöver de bygga om arenan en hel del vid ett avancemang.

Sagt från Mora-håll:

– Vi har spelat bra på slutet, speciellt om man ser tillbaka på de åtta senaste matcherna. Även om vi förlorat några av dessa så tycker jag vi har gjort det bra spelmässigt. Det känns som vi har lärt oss vad som krävs för att vi ska vara ett svårt lag att spela mot. Fortsätter vi på den inslagna vägen kommer poängen och en bra tabellplacering automatiskt, säger Moras tränare Jeremy Colliton till klubbens hemsida.

– När de var här senast så spelade de fysiskt och vi svarade inte upp på det alls. När vi spelade där uppe så gjorde vi det riktigt bra från minut ett satte hård press på dem. Vi måste göra något liknande igen. Det är vi som har hemmaplan så det är vi som vill bestämma över händelserna där ute, avslutar Jeremy.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.