Matchguide – Södertälje hemma

Löventåget rullar vidare. Dags för match mot Södertälje på fredagskvällen hemma i T3-borgen. Något som känns som en klar seger och det är väl det farligaste som finns. Eller?

Södertälje storsatsade inför säsongen. 16 miljoner i spelarbudget till att börja med. Sedan har Södertälje bytt ut sju (!) spelare under säsongen och värvningarna som Pär Edblom kan inte har varit gratis, Därför är Södertäljes placering under kvalstrecket ett fiasko av makalös magnitud. Att Janne Karlsson har kvar sitt jobb är ett mirakel och den stora frågan är inte om SSK håller sig kvar i allsvenskan, för de kan de inte misslyckas med när det finns fyra platser i en eventuell kvalserie. Frågan är vad den här säsongen gör med Södertäljes ekonomi. Det är hur som helst allt annat än lugnt i kringelstaden.

Lagen har möts tre gånger den här säsongen. Två gånger i Södertälje, en förlängningsförlust 1-2 för Löven, en klar seger för SSK 4-0 och sedan en hemmamatch där Löven vann med 3-1. Tendensen har varit ganska tydlig. Spelmässigt hade Södertälje ett klart övertag i första matchen, sedan har spelet gått över till Björklöven som var klart bättre i hemmamatchen. Både puckinnehavet, skotten och spelet har skiftat så. I första mötet vann SSK skotten med 34-25, possesion med 57-34 i andra matchen vann SSK skotten med 29-27 och possesion med 53-47. I den tredje matchen vann Björklöven skotten med 24-22 och hade 50/50 i possesion.

Södertälje kommer in till matchen ikväll med sju förluster på de åtta senaste matcherna och bara två trepoängare på senaste elva matcherna. Det är ett lag i kris, fritt fall och allt vad det heter och det stora problemet är att Södertälje laget viker ned sig. De hittar sätt att förlora. Det spelar ingen roll om de vinner eller förlorar skottstatistiken, om de leder från start eller om de hamnar i underläge. De har förlorat på alla tänkbara sätt. Känner ni igen det?

Så vad vill jag säga med allt detta? Jo att Björklöven går in i den här matchen som stora favoriter mot ett lag med en mer än dubbelt så stor lönebudget utan minsta tvivel. I nuvarande form är Björklöven bättre i alla delar av spelet och om laget bara kan hålla uppe samma frenesi offensivt och vara lika disciplinerade som i första perioden mot Mora då ska det här bli en seger och i sådana fall är det 13 poäng ned till strecket. Då kan alla som fortfarande är rädda för kval sluta vara det (om det finns någon kvar).

Laget:

Så här formerar sig Löven sett till träningen i går.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Stefan Andersson, Per Hållberg  – Emil Lundberg, Stefan Öhman,Mark Hurtubise,
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh - Jesper Thörnberg,Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  - Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson,  Lucas Sandström
4:a femman: Rasmus Edström, Mats Lavander, Henrik Nyberg, Nicklas Johansson, Jon Palmebjörk.

Jonathan Harty fick en smäll senast och är ett frågetecken. I övrigt är alla tillgängliga. En spelare måste alltså placeras på läktaren. Jag tippar på Jack Combs.

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Återigen denna start. Det kommer att bli storpublik i T3 Center ikväll, ett lag utan självförtroende på besök. Då gäller det att bara mosa allt från start och visa gästerna att det blir en lång kväll.

¤ Våga skjut (coolt å göra mål). Södertäljes målvakt Tim Sandberg är tredje sämst av alla förstamålvakter i serien med 89.99 procent och nin erfarenhet är att han släpper oerhört mycket returer. Sedan är Södertäljes backar ganska dåliga på att rensa framför kassen så skjut, skjut, skjut är mitt tips.

¤ Powerplay. Södertälje drar på sig näst minst antal utvisningar av alla i serien med 8.23 minuter per match. Löven kommer normalt inte att få så många chanser mot SSK i den spelformen så ta chansen när den kommer. Sedan åt andra hållet är SSK faktiskt femte bäst i serien med 22.09 procent i powerplay och mycket tack vare trion Robin Press, Pär Edblom, Mattias Beck som har gjort 16 pp-mål tillsammans.

Sagt från Lövenhåll:

- Vi ställs mot mer eller mindre desperata lag hela tiden som är utsatta för hård press. Vi måste vara ödmjuka och hela tiden och fortsätta att jobba hårt. Vi gladdes över segern senast, men måste lägga den bakom oss snabbt. Du får inget gratis i nästa match för att du vann med 7-2. Framförallt tummade vi på vissa arbetsdetaljer i slutet av matchen mot Mora. Det kan vi inte göra nu mot Södertälje som kommer att jobba stenhårt, säger Mats Waltin.

Noterbart om Södertälje:

¤ Robin press var under inledningen av säsongen en av seriens bästa spelare, men han har svalnat efterhand när laget sjunkit som en sten i tabellen. Han har dock stått för fina 29 (12+17) poäng, men 19 av  poängen kom under de 22 första matcherna. Bakom honom har förvärvet från Leksand Pär Edblom varit riktigt bra. 27 (9+18) poäng på 37 matcher i ett bottenlag imponerar. Södertäljes matchvinnare nummer ett har varit Mattias Beck som har fyra matchvinnande mål och totalt 25 (11+14) poäng.

¤ Södertälje var efter 20 omgångar det laget i serien som hade fjärde mest puckinnehav. Nu 22 omgångar senare har laget tappat ned till nionde plats i den kategorin.

¤ Södertälje är seriens sämsta lag när de leder efter två perioder. Det har bara lyckats hålla ledningen i fyra av 12 matcher där de gått in i slutakten med ledning. Södertälje är näst sämst i serien när de ligger under efter första perioden. De har bara lyckats vända 3 av 17 matcher till att ta poäng när de legat under efter en period.

¤ Det skiljer bara sex mål i målskillnad över säsongen mellan Södertälje och Björklöven, men det skiljer tio poäng i tabellen.

¤ Södertäljes har Peter Nolander och Ales Kranjs skadade till matchen mot Löven.

Sagt från SSK-håll:

- Vi har inte råd att dra på oss onödiga utvisningar, så det har vi självklart diskuterat i gruppen och vi måste vara med från start, oavsett nervositet eller annat. Vi gör inga större förändringar i vårt spel, men vi måste som sagt vara med från start. Under dagens träning var det bra snack på killarna i laget och det är ett revanschsuget lag som åker till Umeå, säger Södertäljes assisterande tränare Jimmy Blixt.

- Vi har bra koll på dem, de har i stort sett samma lag som förra säsongen så jag vet många svagheter och styrkor sedan tidigare. Björklöven borta är det viktigt att hålla emot i de första tio minuterna, de är kanske det lag i den här serien som går ut hårdast i matchstarten. En nyckel imorgon kommer att vara att se till att de inte får kommandot. Vi måste vara med från start, våga hålla puck och åka skridskor. Flyttar vi puck och rör på fötterna och får dem att jaga så kommer de att tappa energi, säger Blixt.

En kommentar

  1. Jn

    Blixt har byggt bättre grund och förutsättningar än vad nygårds gjort för dyrare peng åt Södertälje.. Sedan klart att det gick knackigt ifjol, men det är kanske inte så konstigt om man är skadedrabbad nykomling. Så tack Blixt, för att du tog oss upp, höll oss kvar och gav oss en billig grund.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>