Matchdag – Timrå hemma

Chansen att nå femteplatsen lever fortfarande för Björklöven trots förlusten mot AIK. Ett av seriens formstarkaste lag i Timrå kommer på besök själv jakt på en playoff-plats. Det lutar mot en sjujäkla holmgång.

Timrå var för en månad sedan på väg bort helt från hockeykartan, men har efter räddningen från konkurs gjort en makalös upphämtning. På de senaste elva matcherna har Timrå tagit åtta trepoängare och klättrat från en nästjumboplats till att nu ligga en poäng från Vita Hästen på åttondeplatsen. En makalös upphämtning med tanke på att Timrå innan dessa elva matcher hade Timrå nämligen förlorat 10 av 12 matcher. Det är makalöst hur lag i den här serien gör dessa vändningar. BIK Karlskoga vann 14 raka, sedan förlorade de sju raka och även Björklöven har ju gjort en makalös vändning.

Just i Timrås fall har vändningen sammanfallit med det faktum att de lyckades undvika konkursen.

Det man kan se som den klara nyckeln under Timrås segerrad är att de släpper in väldigt få mål. I sex av de senaste sju segrarna har laget släppt maximalt två mål.

Noterbart är dock att Timrå kommer från en förlust 0-3 borta mot Aplöven senast så det är lite som Löven, ett lag i toppform som precis gått på en mina.

De tidigare mötena mellan lagen har slutat med en förlust för Björklöven nere i Timrå där det var riktig dödgrävarhockey av Löven (1-3) och sedan två segrar, 5-3 borta i Timrå efter att hämtat upp 1-3 i tredje perioden och 3-1 hemma efter en stabil insats.

Jag tror på en fartfylld matchbild med två lag som brottas om matchkontrollen där avgörandet blir vem som kan vara mest effektiva framåt. Känslan är att båda lagen kommer att få sina lägen.

Laget:

Jonathan Harty är borta, likaså Rasmus Edström och även Nicklas Johansson.

Så ställer laget upp om inget sent förändras.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Lucas Sandström, Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Stefan Andersson, Per Hållberg – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Jon Palmebjörk
Extraspelare:  Timothy Norlund  – Henrik Nyberg, Mats Lavander

Mina nycklar till seger:

¤ Powerplay. Det har varit oerhört mycket snack om det, laget nöter powerplay och får de ett par lägen och spelet inte alls vill sig då sätter det sig i skallen. Därför är det oerhört viktigt att tidigt i matchen bryta trenden med powerplay. Även motståndarna känner till Lövens statistik och kommer att växa om de märker att de enkelt kan döda alla utvisningar.

¤ Styrspelet. Det är speciellt att möta ett så skridskostarkt lag när du spelar styrspel som Björklöven gör. Det är lätt att bli överspelad och dra på sig tre mot tvåor och sedan falla och inte våga sätta pressen på samma sätt, men faktum är att när Björklöven slagit Timrå i de två senaste matcherna (5-3 borta, 3-1 hemma) så är de när pressen verkligen fungerat och de naglat fast Timrå i egen zon.

¤ Publiken. Björklövenfansen börjar vädra morgonluft och hemmaarenan har återigen blivit en bort. Björklöven har sex raka segrar hemma i T3 Center och är obesegrade under 2015 i den arenan. Det är inte enkelt och ska inte vara enkelt att komma till Umeå.

Sagt från Lövenhåll:

– Timrå är ett av seriens formstarkaste lag och spelar med en väldigt hög fart. Det gäller att vi verkligen är med från start i den här matchen och inte tummar på några detaljer, säger Mats Waltin.

– Vi har nött powerplay på i stort sett varje träning och fortsätter att göra det. Nu ändrar vi också lite personal och jag är övertygad om att det kommer att lösa sig tillslut. Det räcker med ett eller två mål så släpper det, säger Waltin.

Noterbart om Timrå:

¤ Timrå är seriens tredje sämsta lag när de hamnar i underläge. På 27 gånger när de hamnat i 0-1 underläge har de förlorat 22 matcher.

¤ Timrå är medelmåttiga i det mesta. De ligger mitt i statistiken i serien i antal må, antal insläppta mål, powerplay, boxplay, tekningar, fair-play, ja i stort sett inget i deras statistik sticker ut.

¤ Bästa poängplockare är Emil Pettersson med 33 (12+21) poäng vilket är ganska lågt för att vara bäst i ett lag, men det säger något om Timrå. De har inga superstjärnor. Bakom Pettersson hittar vi min favorit i laget Andre Hult på 44 (13+16) poäng. Hult har varit stekhet på slutet med poäng i fem av de sju senaste segrarna. I powerplay har Pettersson varit bästa med sex pp-mål och just Hult toppar listan över game-winning-goals med tre stycken.

¤ Målvakten i Timrå Mika Norja har spikat igen på slutet, men han har egentligen en ganska medioker statistik med 90.85 i räddningsprocent, men hans GGA, alltså insläppta per match har sjunkit till 2.58 på slutet.Norja delar toppen av listan på målvakter med flest nollningar med 5st, samma som Kevin Lindskoug.

¤ Timrå är helt skadefria inför mötet med Björklöven.

Sagt från Timrå-håll:

– Björklöven är en bra motståndare. Har varit jämna matcher alla vi spelat mot Löven och det kommer nog att bli tätt och jämnt i morgon. Det brukar vara mycket folk däruppe så det ska nog bli en rolig tillställning. Vi ska göra rätta sakerna, minimera misstag, vilja tävla, vinna tekningarm alla klyshor du kan hitta ,säger tränaren Roger Forsberg

5 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag vet faktiskt inte förutom Stefan Andersson. Det är under dagen i dag som det kommit fram. I går var det bara Andersson som var sjuk. Vi har inte fått några namn tyvärr,

  1. Coachen

    Hoppas verkligen inte Palme är en av de magsjuka. Vore ju trevligt för han och för alla supporters om han kan spela hälften av matcherna när man summerar den här säsongen… Ännu sämre om han är borta nu när man ska ge han speltid i pp också. Blir inte förvånad om han saknas ikväll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.