Bloggkrönika: ”Äntligen lossnade powerplay”

Ny seger för Björklöven och två mål i powerplay. Efter en dålig räcka matcher har Björklöven börjat kravla sig uppåt spelmässigt igen. Perfekt tajming lagom till slutspelsserien och T3 Center håller på att bli en ointaglig borg för Björklöven.

Återigen vann Björklöven en match utan att bjuda på något skönspel i 60 minuter. De inledde ganska dåligt och Kevin Lindskoug höll laget i matchen. 0-0 ska de vara glada för efter en period. Sedan spelade Björklöven sig upp och i slutändan var segern rättvis. När vi lämnade T3 Center var det med en känsla att Björklöven är på rätt spår igen.

i tredje perioden var det faktiskt riktigt kul att se Björklöven. Tempot och kampen var riktigt bra och spelet började sitta lite så smått. Det var helt klart lovande.

Allra viktigast var att se att spelet i powerplay fungerade. Kim Karlsson sa efter matchen att laget inte gjort något annorlunda i powerplay, men visst gjorde de något nytt. Innan Tommy Warghs pärla upp i taket så såg det ut som tidigare. Långsamt utan positionsbyten och utan snabba beslut. Efter det målet var Björklöven mer bestämda i allt. De gjorde samma saker som innan, letade direktskott på back med skymning och jobb på returerna. Skillnaden var att allt gick lite fortare och lite mer beslutsamt.

Det har tjatas mycket om powerplay, men det är så viktigt nu i slutspelsserien. Trots att Björklöven vunnit 8 av 9 matcher på slutet trots 10 procents powerplay så går det normalt inte att vinna, vinna och vinna utan den detaljen. Därför hoppas jag verkligen att det här var vändningen för Björklöven i powerplay.

Några fler detaljer vill jag ta upp:

¤ Jon Palmebjörk var nedskickad i fjärdelinan och nätade. Jag tycker inte alls att det var konstigt. Palmebjörk har inte varit bra sedan han kom tillbaka och då förtjänar han inte en plats i lina ett eller två. Låt honom skapa nya meriter som spelar honom tillbaka dit han hör hemma säger jag. Tydligen delar jag och Waltin den åsikten. Det ska sägas att Jon varit borta oerhört länge med en hjärnskakning och det är skynda långsamt som gäller.

¤ Tobias Björklund bänkades för första gången sedan han kom. Det blir en tankeställare för honom. Han har börjat ta lite för stora risker i sitt spel. Han kommer tillbaka igen, men det bevisar att Waltin vågar agera under matcherna. Är någon för dålig då blir det bänken.

Dagens mest oväntade var Mats Waltins utspel på presskonferensen om de rasistiska anklagelserna från senast lagen möttes. Det ska man ge Waltin. Han är ingen som sopar något under mattan. Han står rakryggad i alla situationer och håller inte tillbaka med orden. För mig inger det respekt även om just det här som sagt var ett mycket oväntat, onödigt och lite märkligt utspel. Vad han gör är att sätta vi mot världen och tala om att nu är det krig. Vad syftet var är en annan sak. Kanske känner han att laget är felbehandlade verkligen, kanske är det något psykologiskt.

Vem som har rätt och fel i den här situationen. Det är jag fel man att bedöma. Det jag vet om det som hände är irrelevant. Bra tv, ja det är det helt klart och klickas lär det göras.

Till sist. På lördag väntar Västerås borta och vissa kanske inte tycker att det är en så viktig match, men om Björklöven vill ta sig till ett SHL-kval så är den oerhört viktig. Jag är beredd att säga att slutspelsserien egentligen börjar på lördag. Björklöven har vunnit samtliga matcher i T3 Center sedan nyår, publiken kommer att gå bananas i slutspelsserien och därför skulle en tredje hemmamatch kunna vara helt avgörande för om Björklöven går till ett SHL-kval.

Men Löven har ju gjort det så bra redan. Varför fokuserar du på SHL-kvalet så mycket. Jo! Delvis för att chansen alltid finns, men sedan pengar. Hur mycket skulle en sån sjumatchersserie inte vara värd. Så fullt krig i Västerås på lördag. Det är vad som gäller.

Läs mer om matchen:

TV: Tränarna rök ihop

Powerplay bakom lövenseger

4 snabba efter seger

Hjälte direkt från sjuksängen

TV: ”Har fått blodvittring”

10 kommentarer

  1. Enrico

    Om vi räknar med att Mora knappast passerar både Björklöven och Karlskoga, och således tar sin ”paxade” sjundeplats kan man fastställa några saker, oavsett om löven slutar femma eller sexa.

    * Löven kommer att möta Mora hemma, antingen omgång 2 eller 3.
    * Löven kommer att möta Rögle borta, antingen i omgång 2 eller 5.
    * Löven inleder mot Karlskoga, det lag som slutar femma spelar hemma.

    Slutar löven femma möter man lag 3 hemma (omg. 4) och lag 8 borta (omg. 5).
    Slutar löven sexa möter man lag 3 borta (omg. 3) och lag 8 hemma (omg. 4)

  2. Realist

    Helt rätt av Waltin! Han har mitt stöd hela vägen. Han har väntat på att ta det samtalet mellan fyra ögon istället för att gråta ut i media som Oskarshamn gjorde.

  3. WN

    Ang Greg Squires.
    Waltin: ”Han är den mest provocerande spelaren jag sett under min ishockeykarriär!
    Söderström: ”Då har du inte sett mycket”
    Waltin: ”Lite mer än dig va?”

    Waltins meriter: Vunnit Guldpucken, 2 OS-Medaljer, 5 VM-Medaljer, 2 SM-Guld, Invald i Hockey Hall of Fame, etc, etc, etc..

    Söderströms meriter: ?

    Tips från coachen: Har man inget vettigt att säga är det bättre att vara tyst..

  4. kaLLe aNKa

    6-0 till Waltin efter kvällens pk.

    Men det du skriver om att vissa inte tycker att lördagens match är viktig? Vem menar du då, Södertäljes fans eller?

    Om man kommer femma så har man 50-60% större chans att nå SHL, om du frågar mig.!

    What ever, hoppas inte Waltin och grabbarna i löven tänker som dom idioterna!

  5. P2

    Mats är ju bäst! Tar diskussionen, och han menar verkligen vad han säger. Han vill att spelarna ska stå upp och göra det obekväma jobbet på isen. Han står upp och gör det obekväma jobbet utanför. Stort.

    Extra plus för att han står där med sin skinande vita bauerkeps och tredagarsstubb. Han är ju stenhård. Som sagt bäst!

  6. Rolf

    Waltin är kung! Genom sitt inlägg så visar han att Löven kan stå rakryggade i frågan om rasistanklagelser. De fakta som finns är: Squires blir utvisad för osportligt uppträdande i samband med att han gör mål. Det är alltså något som domaren dömer.
    Sedan har ingen domare uppfattat rop som påstås ha kommit från båset.
    Kan det vara så att Squires fått en utskällning från sin tränare för sin onödiga utvisning och då hittar på rasisthistorien?

    Det är ju märkligt att Oskarshamn inte går vidare med ärendet. Noll tolerans mot rasism innebär ju också att man ska anmäla rastiska påhopp. Vilket inte har skett.

  7. Peteranderssonssnus

    Synd att det där sista IKO-målet kom. Kan betyda något om vi torskar i förlängning eller efter straffar samtidigt BIK förlorar med uddamålet.

  8. Daniel

    Makalöst att lövenfans tycker att Waltin vann ordväxlingen. En gubbe som står i keps och skäller som en rabiessmittad hund mot en vältalig person som sakligt argumenterar för sin sak. Han säger klart och tydligt att löven fått veta vilka individer som hånat Squires, om de sedan blåljuger och ord står mot ord kan man väl inte klandra IKO om de skiter i att gå vidare? Söderströms avslutning att Waltins problem är att han lever i förnekelse är det som leder till TKO, vad har Waltins meritlista med något öht att göra? Det gör ju hans uttalande än mer pinsamt.
    ser man till riksmedia verkar 99% norr om Sävar och söder om Hörnefors hålla med mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.