Matchdag – Oskarshamn hemma

Två matcher kvar av grundserien och Oskarshamn, det enda laget Björklöven inte tagit poäng av i Allsvenskan den här säsongen kommer på besök, men Björklöven får inte en bättre chans än så här. Laget saknar nämligen sina två bästa spelare.

Björklöven har stått för tre spelmässigt sämre insatser på slutet, men laget har fortfarande vunnit åtta av de nio senaste matcher, laget är fortfarande obesegrade på hemmais under 2015. Chansen att nå både femte och fjärdeplatsen lever, men då krävs det både seger ikväll och att BIK och eller Rögle tappar poäng.

Oskarshamn har också en positiv trend med fyra segrar på de fem senaste matcherna. Något som gör att IKO nu fortfarande har chansen att nå slutspelsserien. I tisdags besegrades Rögle med 4-1 i Oskarshamn, men i matchen skadades Greg Squires som stått för 43 (18+25) poäng den här säsongen. Även Luca Caputi med 19 (10+9) poäng klev av skadad i den macthen. Båda missar mötet med Löven.

Speciellt att Squires missar matchen med tanke på att det var han som gick till media och påstod att Björklöven skanderat rasistiska rop i förra mötet lagen mellan. Jag kan tänka mig att han hade fått en speciell behandling av fansen i Umeå då det från Björklövens sida efter en utredning meddelades att det inte fanns några fog för anklagelserna.

Nu är han inte med och det får Löven bara se som positivt. Delvis är han IKO:s bästa spelare offensivt, sedan slipper Löven fokuset på det som hände i förra matchen när han inte är med.

Björklöven har förlorat tre gånger mot Oskarshamn den här säsongen, jag har sett samtliga matcher, men kan ändå inte säga att IKO varit så oerhört bra. De vann i Oskarshamn med 2-0, men det var en tillknäppt historia som stod 1-0 länge, tvåan kom i tom kasse och det kunde mycket väl blivit oavgjort, sedan vann IKO i Umeå med 2-1 efter en match där jag tycker att Björklöven var bättre, men släppte ett PP-mål i ett jobbigt läge i tredje.

Sedan har vi då den senaste matchen där Björklöven hade 2-0 ledning, men sedan spelade IKO väldigt bra i tredje perioden. Björklöven skulle ha klarat av att döda den matchen, men det var hatten av till Oskarshamn där.

Jag tycker som sagt att nio poäng till Oskarshamn inte avspeglar spelbilden mellan lagen.

Med tanke på hur trötta Björklöven såg ut senast och det faktum att de inte alls tränade igår tyder på att det verkligen var så är det svårt att säga hur Björklöven kommer att komma ut. Jag är lite rädd för ytterligare en målsnål, ganska dålig hockeymatch som blir mycket jämn som går till förlängning. Jag hoppas att jag har fel

Det skulle behövas en riktigt bra insats till innan playoff från Björklövens sida.

Laget:

Nicklas Johansson är borta, sedan är Kim Karlsson som varit däckad av magsjuka ett frågetecken.

Då det inte varit någon träning att kolla på är det här en väldigt spekulativ laguppställning.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)

1:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Jon Palmebjörk, Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson (tror han är tillbaka), William Quist
3:a femman: Stefan Andersson, Per Hållberg – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Lucas Sandström
Extraspelare:  Jonathan Harty, Rasmus Edström  – Henrik Nyberg, Mats Lavander, Tom Renström

Läget:

Som ni ser på tabellen litar det mesta åt en sjätteplats för Björklöven. Speciellt då de får samma spelschema även som sjua då Mora ”paxat” sjundeplatsen då deras arena är upptagen första omgången på grund av Vasaloppet.

Det kommer att krävas minst fyra och troligen sex poäng för att knipa femte eller fjärdeplatsen.

För Oskarshamn är det så bisarrt att de vid förlust kan spela för sin serieexistens i nästa omgång och vid seger kan de spela om en plats i slutspelsserien.

tabellen

Mina nycklar till seger:

¤ Detaljerna. Det var för slarvigt i passningarna, uppspelen, tajmingen och en hel del detaljer senast. Ska Björklöven ta sig ur zon enklare, få till uppspelen, sätta presspelet och näta i powerplay måste koncentrationen upp i detaljerna.

¤ Energin. Björklöven är lite tröttkörda just nu, men ska de få med sig publiken på hemmaplan så är det fullt ös från start som gäller. Då kommer laget att få energi. Därför är det viktigt att ge energi från start. Blir det här en söndertrasslad hockeymatch igen så kommer den att kännas väldigt jobbig,

¤ Kevin Lindskoug. i en vad jag tippar målsnål historia blir Kevin Lindskoug ännu viktigare. Varje mål är så oerhört betydelsefullt och då om Kevin kan vara så bra som han brukar vara kan det bära Björklöven till seger oavsett hur spelet ser ut..

Sagt från Lövenhåll:

– Det har varit tre av olika typer av matcher mot Oskarshamn. Vi bara konstaterar att vi förlorat tre och nu får det vara nog. Vi ska hitta tillbaka till ett bra spel för att slå dom. Framförallt ska vi få ordning på vårt spel som varit så där de senaste tre matcherna.Vi förlorade väldigt mycket puck senast och fick lägga oerhört mycket energi på defensiven senast. Utmaningen ligger nu först inför den här matchen och sedan lördagen att vi hittar rätt i spelet inför det som komma skall, säger Mats Waltin.

– Vi vill komma in i slutspelet med en väldigt bra känsla och ska man skapa den då måste man göra jobbet. Det finns ingen oro inför playoff, men som spelet varit nu är det inte okej. Det känns jäkligt angeläget att vi ändrar den kursen. Man ska inte glömma att vi vunnit två av matcherna trots att vi inte spelat bra. Det är inte alla som klarar av, säger Waltin.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Oskarshamn är efter Mora seriens sämsta bortalag. Det har endast blivit fyra segrar under ordinarie tid på 25 matcher. Björklöven har tagit fler än fyra bortasegrar bara under 2015.

¤ Oskarshamn har seriens fjärde bästa powerplay med 23,60 procent, men är beroende av trion Squires, Caputi och Evan McGrath i powerplay. De tre har gjort 15 pp-mål tillsammans och nu saknas alltså två av dem. McGrath har flest mål i PP med sina sex på 31 matcher.

¤ Bästa poängplockare är Greg Squires med 43 (18+25) vilket gör honom till sexa i hela seriens poängliga. Squires har också flest game-winning-goals med sju stycken. Bakom honom hittar vi Morten H Poulsen  den interna poängligan på 27 )15+12) poäng.

¤ Oskarshamn drar på sig näst mest utvisningar i Allsvenskan med 12.82 minuter per match.

¤ Oskarshamn har tappat 10 av 19 ledningar i tredjeperioden den här säsongen vilket gör dem näst sämst i serien på att hålla en ledning de har med sig in i tredje perioden.

¤ Förutom Caputi och Squires har IKO alla spelare tillgängliga.

Sagt från Oskarshamn-håll:

– Kampen går vidare, bakom oss har vi tre oerhört viktiga poäng mot Rögle. En i många delar utmärkt match från vår sida. Mycket nöjd med den attityd vi har från början till slut. Vi hanterar spelet och känslorna på ett tillräckligt bra sätt för att få matchen dit vi vill. Viktiga poäng mot ett skickligt motstånd, säger Oskarshamns tränare Fredrik Söderström till klubbens hemsida.

– Nu väntar en tuff rackare, Björklöven borta. Vi reser upp under onsdagen och förbereder oss på bästa tänkbara sätt inför torsdagens drabbning. Kommer krävas en topprestation för att ha chans på poäng, mot ett Björklöven som haft en imponerande utveckling under säsongen. Vi fokuserar på vår egen prestation, en tight och rejäl defensiv, en kreativ och effektiv offensiv. En härlig tid på säsongen, hoppet lever, säger Söderström.

2 kommentarer

  1. dan

    Historien om moras paxade 7e plats val ”bara” mellan loven o mora om man raknar in malskillnad ? Egentligen alltsa noll betydelse eftersom bara mora o loven gor upp om 6 – 7 ? Eller ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.