Finns det någon grundtrygghet i spelet?

Ny förlust för Björklöven trots stundtals storspel, men efter kollapsen spelmässigt i första periodens slut ställer jag mig frågan. Var finns tryggheten och ryggraden i Björklövens spel?

Björklöven kom ut som ett lag jag inte sett tidigare den här säsongen. William Quist tacklade, Jon Palmebjörk (!) tacklade, ja till och med Pär Edblom tacklade. Det såg fartfyllt, energifyllt och aggressivt ut. Tempot första 12 minuterna var galet, ett Lövenmål hängde i luften. Ända tills 1-0 kom. Då försvann allt. Björklöven tappade fullständigt spelet. Hade ingen aggressivitet längre, bara dumpade utan att jobba efter, såg vilsna ut. Alltså minuten efter att ha sett så självklara ut…. 1-0, blev 2-0 som kunde blivit 3-0 på straff.

Hade Felix Maegaard-Scheel tryckt in 1-0 när han sköt i ribban efter ett par minuter då hade Björklöven troligen tuggat på, fortsatt ha energi, Hästen hade lockats upp och det hade blivit en helt annan matchbild. Nu blev det inte så.

Det ställer mig frågor. I fjol låg visserligen Björklöven näst sist efter 13 omgångar så allt var inte guld och gröna skogar. Dock hade laget en grundtrygghet i vad de gjorde. Därför vände de underläge till seger 12 gånger i slutperioden under fjolårs-säsongen.

I tredje perioden när Björklöven kom tillbaka in i matchen var spelet riktigt bra. Då fanns energin, de långa anfallen var där, de pressade ner Hästen i egen zon, de satte press och kunde faktiskt ha vänt matchen, men om det spelet finns i laget, det vi såg första 12 och sista 12 minuterna. Varför ser det ut som det gör ändå den övriga tiden?

Visst det är tidigt än, men var är den tryggheten. Just nu känns det som att Björklöven är ett lynnigt känslostyrt lag likt en hormonstinn tonåring.

Det kan bli riktigt bra, men också riktigt, likgiltig dåligt också.

Björklövens spel kräver energi. För att checka fast motståndarna måste energin finnas där. Hur spelar de när energin inte är på topp?

Björklövens spel väcker just nu fler frågor än svar.

Samtidigt ska det bli intressant att följa utvecklingen av just detta. Kommer tryggheten på plats, när gör den så och hur bra blir Löven då?

¤ ¤ ¤

Vi kunde dock konstatera ett par detaljer:

¤ Kevin Lindskoug är fortfarande ja, Kevin Lindskoug. Hans två räddningar efter sidledsförflyttningar när Björklöven spelade tre mot fem var av högsta klass.

¤ Jon Palmebjörk var tillbaka från barnafödandet och hans tredje period var magnifik. Med lite bättre skärpa hade han gjort tre eller fyra mål. Allra bäst var att han fick spela med radarpartnern Stefan Öhman och de klickade som om det var 2013-14 igen

¤ Tommy Jonsson är inte passiv och intetsägande i båset allafall. Han rörde om rejält i tredje perioden i alla kedjorna, men när han sedan märkte att Öhman och Palme var heta så spelade den duon i stort sett vartannat byte.

¤ Kalle Ekelund som inledde säsongen bra blandar och ger just nu. Flera klockrena försvarsingripanden, men sedan en galen stötning och en tripping på straffen. Det känns lite osäkert på var Ekelund säsong tar vägen. Blir den flipp eller flopp.

¤ Det går bara inte att vinna i Norrköping. 18-5 till Hästen på fem matcher. Nästan värt att lämna v.o nästa gång…

¤ Björklövens boxplay fortsätter att vara seriens bästa. Tre nya stopp den här matchen och Viktor Ekeståhl-Jonsson är kung i spelformen.

¤ ¤ ¤

Vill ni höra kommentarer från matchen rekommenderar jag:

Presskonferensen efter matchen

Rasmus Bengtsson om matchen (som nu åker hem till Rögle)

Två snabba mål fällde Björklöven (Med Jon Palmebjörk, Tommy Jonson och Kevin Lindskoug som surrar)

Palmebjörk: ”Vi borde gjort tre, fyra mål”

11 kommentarer

  1. Briell

    Just det där med tryggheten gör mig faktiskt riktigt orolig. Att olika detaljer kan se mindre bra ut i början på säsongen är en sak, men nog tycker jag att det redan från början borde finnas en större grundtrygghet. Det är som du skriver, det rasar ihop fullständigt efter 0-1. Alltså detta var inte en livsviktig match, och då borde man inte falla ihop pga nervositet. Tappar man lusten vid minsta lilla motgång? Så här har det sett ut i flera matcher. Man får en liten motgång, och då ser det helt tvärt riktigt illa ut. Detta måste bero på något? Det känns inte som tillfälligheter.

  2. Johan

    Gustav, du skriver väldigt dåligt. Det är synd tycker jag för jag gillar ditt engagemang och försök att verkligen granska kritiskt där du både hyllar och dissar. Börja korrekturläsa och om du nu har någon sorts handikapp så är det väl rimligt att även en kollega korrekturläser för det du skriver är värt att läsa enligt mig.

    Om jag ska kommentera innehållet så tycker jag att en fråga som inte har ställts måste ställas. Duger inte det spel som man hade under stora delar av säsongen ifjol? Varför var de nödvändigtvis tvingade att ändra spelstil? Spelarna i laget är inte så tekniskt skickliga och spel intelligenta att de kan spela ut fler än ett eller möjligen två lag. Var rättvis. Se laget för vad det är och spela det vinnande spelet hur det än ser ut.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Hej!
      Jag har nu korrläst texten. Det fanns två fel i den så jag håller inte med om att den var så usel.
      Visst, två fel är två fler än noll, men du måste vara mer specifik än ”Du är dålig”.
      Jag har inget problem med dysleksi eller så. Det handlar bara om att jag skriver extremt snabbt och då kan bokstäver lätt komma i fel ordning och sedan ibland glömmer jag att korrläsa. Inget annat.
      Hur tror du att man tar sig igenom en högskoleutbildning till journalist om man inte kan skriva.
      Jag är ganska bra på att skriva rent formuleringsmässigt om jag ska tro på mina lärare och chefer, men som sagt slarvig.

      • Johan

        Tråkigt att du tar illa upp och känner att du måste försvara dig. Det finns fler fel i din innehållsmässigt bra skrivna krönika. Anledningen till att jag klagade är att jag har sett bristen ett tag och att jag förstår att det är slarv. Du kan om du orkar och det är viktigt i ditt yrke. Det är som med Löven ibland 🙂

  3. Pelle

    Johan skriver betydligt sämre än Gustav, två stavfel och en särskrivning fick han in på den korta texten, hans meningsbyggnad är dessutom under all kritik.
    Hur kan man ens överväga att leka språkpolis sett utifrån det?

    • Johan

      Nar jäg jabbor svatar gaj flick frätt. Nu behöver jag inte. Det är inte jag som har betalt för att skriva. Med ditt resonemang är det inte särskilt många som får klaga på Stefan Löfvén. Ändå är det inte många som skulle dra sig för att kritisera honom för misstag som de skulle ha gjort själva. Tycker inte du att en journalist ska kunna skriva bättre?

  4. Knutte

    Inte så vikigt med kommatecken och stavning , huvudsaken är bra innehålle vilket det är.
    Matcher kommer att vinnas och förloras var så säker. AIK blir nästa offer.

  5. Thomas

    Även om inte Johan gillar dig så gör jag det. Jag har nog samma handikapp som dig för jag har då aldrig märkt några fel. Iallafall inga som stör mig.

    • Johan

      Läste du inte vad jag skrev? Jag gav honom beröm för något som även jag tycker är viktigare. Jag ville dock kritisera honom för hans tydliga brister vilket är ett resultat av slarv.

  6. Sven

    Vem fan kan skriva ordentligt numera? Jag är lärare och har kollegor som inte kan skilja på ”de” och ”dem” och jag har en rektor som särskriver och som säger ”svenskalärare”.

    Journalister är inget undantag. I synnerhet inte om de jobbar inom kvällspressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.