Jag trodde att klacken redan tvättats

Dagens snackis i Björklövenled har varit den krönika som VK:s Josefin Isaksson skrivit om sexismen i Löven-klacken. Jag trodde faktiskt att det var en borttvättad del av supporterskapet.

Jag minns själv när jag började att gå på ishockey med pappa att jag hörde ramsor som ”Mora-Hora” och ”Där ska du sitta din jävla fitta”.

På den tiden skrattade jag lite åt klackens ramsor, men det är naturligtvis inget att skratta åt. Det gror något som gör att uttryck blir okej. Det normaliserar något som är sexistiskt.

Men, sedan jag flyttade hem till Umeå 2010 och började gå på Björklöven igen med regelbundenhet så är min känsla att dessa ramsor har ebbat ut.

Under Bedros Sakayans tid var han väldigt tydlig på att han ville ha bort detta från matcherna.

I nuläget är det faktiskt sällan jag hör några ramsor jag reagerar på från ståplats.

Det är naturligtvis ”Hejsan Marklund var är brorsan”-ramsan som sjungs när laget möter Skellefteå som sticker ut, men annars har ståplats tvättats som jag ser det.

Självklart ska ingen behöva stå på ståplats och skämmas, det ska vara en inkluderande miljö, men min bild just nu är att ståplats i Umeå ägnar sig åt två saker primärt.

1. Heja på sitt lag.

2. Hata Skellefteå.

Det andra kan man tycka vad man vill om, men när det kommer till sexismen så blev jag lite förvånad när jag läste Josefins krönika. Har vi inte kommit längre.

Nu står hon i klacken och jag sitter på pressläktaren. Min bild var att tiden redan var förbi med dessa ramsor, men tydligen inte.

¤ ¤ ¤

Uppdaterad:

Så här svarade Björklöven på krönikan.

Jag måste bara säga att Björklöven är ryggradslösa i det här fallet. Hur svårt är det att säga.

”Vi tar avstånd från all typ av sexism. Är det personer i klacken eller personer i arenan som skriker sådant ser vi allvarligt på det. Vi har en tät dialog med GD för att ha ett supporterskap som går i linje med vår värdegrund”.

Nej, det är inte så svårt.

Nu krånglar de till det istället i rädsla att säga fel saker.

Så tycker jag allafall.

2 kommentarer

  1. mot SHL

    Har knappt missat en match från H sedan 12/13 och kan med handen på hjärtat säga att det verkligen är sällan då KLACKEN sjunger sexistiska ramsor etc. Det kommer alltid finnas enstaka personer som skriker både det ena och det andra men en del folk får det att låta som att klacken kör sådana ramsor varje match. Tråkigt!

  2. Enrico

    Att hata Skellefteå är helt ok, så länge man fattar att det är en rivalitet där det är laget och på sin höjd staden hatet riktas mot, inte personer i laget eller klacken. Bra exempel på vart hat riktas var när publiken i Karlskoga sjöng ”Hata Björklöven!”, och tillresta björklöv svarade med att sjunga ”Hata Skellefteå…” Den rivaliteten ska värnas om, och just nu hjälper lillebror oss med bra publicitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.