Backarna i fokus – Hur illa är det?

Det har varit väldigt mycket snack om Björklövens backar den här säsongen. Både deras prestation och antalet backar Löven har, men hur har de olika backarna presterat?

Det är rasande negativt i kommentarer kring Björklöven just nu. det är avgå hit och avgå dit. De delar av Björklöven som får mest skit är Tommy Jonsson och backarna.

Själv tycker jag att tajmingen är lite konstig för alla klagomål. visst Björklöven går inte så bra nu, men efter en åtta matchers förluststreak har det ändå kommit fyra segrar på sju matcher och det har sett bättre ut spelmässigt. Om någon förväntar sig att allt helt plötsligt från en match till en annan skulle bli fantastisk och enkla segrar varje kväll när vi pratar om samma spelartrupp som Löven haft under säsongen, ja då förstår jag inte hur de tänker.

På något sätt har jag själv bara accepterat att laget inte kommer att sluta topp tre. Om det klaffar från nu, blir det en fjärde eller femteplats.I mina ögon är allt annat än topp fem underkänt, men nu är situationen som den är.

Hur som helst. Om vi ska titta lite på backarna. Hur har de egentligen presterat:

Stefan Andersson:

Istid: 24.34 min/match

Statistik: 24 matcher, 4 mål, 11 assist, 15 poäng, 18 PIM, -8 (17/25) Plus/Minus.

Skott: 177 försök, 91 på mål (4 i mål), 52 skott i block, 31 utanför

Tacklingar: 2st

Kommentar:

Stefan Andersson har stått för en bra säsong offensivt. Han har gjort 15 poäng vilket är trea bland alla backar i Hockeyallsvenskan. Ska man klaga på något i offensiven är det att han skott inte riktigt är samma hot som tidigare säsonger. Han skjuter lite väl löst och lite väl mycket i block och utanför. Nästan vartannat skott går i block eller utanför.

När det gäller defensiven bygger ju inte Stefan den på fysik och istället spelförståelse. Det borde passa Tommy Jonssons spelsystem, men under en räcka av matcher nu under oktober och in i November stod Stefan för ett antal huvudlösa aktioner. Det drar helt klart ned betyget och det är intressant att spekulera om misstagen beror på ett självförtroendetapp av Stefan eller om Tommy Jonssons system pressat fram missarna. Hur som helst har det tillsammans med hans makalöst höga speltid gjort att han är inne på väldigt många baklängesmål. Dock är han ju inne på många framåt också. Balansen är bara inte så bra på grund av svackan.

Lukas Ekeståhl-Jonsson:

Istid: 18.07 min/match

Statistik: 24 matcher, 1 mål, 8 assist, 9 poäng, 8 PIM, -4 (10/14) Plus/Minus

Skott: 73 försök, 41 på mål (1 i mål), 19 utanför, 13 i block

Tacklingar: 2 st

Kommentar:

Det ska sägas att detta är hans första säsong med seniorhockey. Lövenprodukten som varit i Modm inledde säsongen väldigt bra poängmässigt när han spelade powerplay. Kallnade och blev bortplockad, men har nu fått komma tillbaka till PP-spelet i lagets PP2. Är en spelintelligent offensiv back, men har ett lite för dåligt slagskott för att verkligen vara ett hot i powerplay. Har dessutom varit en säkerhetsrisk vissa matcher när han spelat för svårt och gett bort pucken. Hade en svacka efter drygt 10-12 matcher, men har varit bättre på slutet. Saknar helt fysisk närvaro i egen zon. Behöver bygga på sig muskulärt, men är ung och kommer undan med en del genom det. Har gjort minst vad jag hade förväntat mig.

Tommy Wargh:

Istid: 16.46 min/match

Statistik: 19 matcher, 2 mål, 3 assist, 5 poäng, 14 PIM, -3 (11/14) Plus/Minus

Skott: 57 försök, 30 på mål (2 i mål), 13 utanför, 14 i block

Tacklingar: 3st

Kommentar:

Fick ett tvåårskontrakt (av VD Åkerblom då Blxt fått sparken) efter sin grymma kvalserien 13-14. Är därför som tvåvägsback med tänkt spets i offensiven en av lagets bäst betalda backar. Har ur det perspektivet inte presterat upp till den nivå han ska kunna vara på. Wargh har meriter från både SHL och KHL. I offensiven har han varit väldigt osynlig och ineffektiv, men hade en del problem med skador inledningsvis som delvis förklarar detta. Hade en jättedipp i slutet på åtta matchers förlustraden som gjorde att han bänkades efter den katastrofala insatsen mot Västerås. Wargh har en lite hembygd spelstil som back utan så mycket fysik och han tar ganska stora risker. Detta gör att när han är ur form så blir det många misstag. Wargh måste upp i nivå för att få godkänt när säsongen summeras och det är framförallt misstagen som måste bli färre och offensiven spetsigare.

Kalle Ekelund:

Istid: 15.34 min/match

Statistik: 24 matcher, 0 mål, 2 assist, 2 poäng, 28 PIM, -1 (9/10) Plus/Minus

Skott: 42 skott, 19 på mål, 12 utanför, 11 i block

Tacklingar: 4 st

Kommentar:

Har gjort fyra säsonger i allsvenskan, två med Mora och två med Karlskrona. Där har han varken varit en poänggörare och offensiv backar eller särskiljt fysisk. Totalt hade han 22 tacklingar på två säsonger i Karlskrona. Ekelund imponerade på försäsongen med enkelt, klokt och stabilt backspel för Björklöven. Sedan när laget kom upp i in press totalt har det blivit galet. Hade det väldigt tufft tidigt på säsongen i Tommys system och både slog bort många puckar, men kom också fel i presspelet. Har dock spelat upp sig på slutet, vilket vi ser i plus/minus statistiken som gått från -6 till -1. Har dock haft en förmåga att ta helt onödiga utvisningar i match efter match. Det i kombination med att han inte alls varit så fysisk trots sin storlek har inte varit bra. Totalt sett i sin roll har Ekelund fått underkänt, men som sagt en bättring på slutet bortsett från utvisningarna.

Mike Banwell:

Istid: 18.07 min/match

Statistik: 22 matcher, 0 mål, 4 assist, 4 poäng, 22 PIM, -3 (16/19) Plus/Minus

Skott: 57 skott, 30 på mål, 13 utanför, 12 i block

Tacklingar: 9 st

Kommentar:

Var tilltänkt som en fysisk back, en ersättare till Acke, men har varit en stor besvikelse. Har visserligen gjort bra matcher som hemma mot AIK och sägs vara billig, men som helhet när många andra av backarna inte är fysiska i stilen har det fallit illa ut att Banwell inte alls varit den fysiskt tunge tacklingsmaskin som man kunnat hoppas på. Han har istället varit en back med halvdan puckhantering, få offensiva kvaliteter (Skjuter ofta i täck) och med vissa fysiska inslag i defensiven. Är en hyfsad skridskoåkare, men har haft en förmåga att ta konstiga och dumma utvisningar. Som helhet en misslyckad värvning sett till den rollen som behövdes för Björklöven oavsett vad som står i lönekuvertet. Finns det pengar i Daniel Johanssons skattkista skulle jag testa att byta ut Banwell. I slutändan tycker jag inte att den här typen av spelare ska värvas från andra sidan pölen. Det finns så pass många av den fysiska stilen i Sverige eller Europa.

Rasmus Edström:

Istid: 14.44 min/match

Statistik: 20 matcher, 0 mål, 1 assist, 1 poäng, 4 PIM, 0 (8/8) Plus/Minus

Skott: 26 skott, 11 på mål, 7 utanför, 8 i täck

Tacklingar: 1 st

Kommentar:

Rasmus Edström fick ett nytt kontrakt trots att fjolårets säsong var hemsk för honom. Han blev väldigt försiktig, nästan feg under Waltn/Wener som tränare och boxnings-incidenten gjorde honom illa. På försäsongen såg det ut som att han skulle kunna vara tillbaka i den formen han visade på första lånet från Skellefteå samt i glimtar i SHL. Under säsongen har vi dock fått se lite av samma Edström. Han har offensiva kvaliteter, men är tveksam och har därför fler skott i täck och utanför än på mål. Han har haft svårt i det Björklöven som saknar fysiska backar då han själv inte heller är fysisk. Jag säger inte att Edström varit direkt dålig utan mer att han varit osynlig och inte fått ut det som finns in honom. Det blev något bättre när han fick spela med Stefan Andersson, men så här efter 24 matcher känns det som ett felbeslut att förlänga. Vi får se om säsongen vänder för Edström. Just nu går han ju skadad.

Jonas Emmerdah:

Istid: 15.46 min/match

Statistik: 11 matcher, 0 mål, 0 assist, 0 poäng, 6 PIM, 0 (2/2) Plus/Minus

Skott: 16 skott, 9 på mål, 5 utanför, 2 i block

Tacklingar: 9 st

Kommentar:

Björklövens enda fysiska back. Jonas har spelat fyra säsonger för Västerås i allsvenskan och faktiskt gjort 18 poäng en av säsongerna. Västerås valde att inte förlänga med honom efter säsongen. Mycket för att han inte spelat lika fysisk (14 tacklingar) sista säsongen i Västerås som tidigare. Har haft stora problem med sina axel (AC-leden) och bara spelat 11 matcher, men har under de matcherna spelat enkelt, varit fysisk, fyllt sin roll på ett bra sätt, men kanske inte varit så offensivt delaktig som vi såg på försäsongen där han öste in poäng. Har spelat få matcher, men måste helt klart få godkänt för de han spelat sett till den roll han ska ha i Björklöven. Nu handlar det om att hålla sig frisk och spela.

¤ ¤ ¤

Totalt sett så har backsidan inte varit bra. Stefan Andersson hade en jättedipp där han stod för många misstag (även om han varit bra offensivt), Tommy Wargh hade en superdipp och har underpresterat, Kalle Ekelund har bortsett från ett antal matcher på slutet varit usel, Mike Banwell blev helt fel för sin roll och Lukas Ekeståhl-Jonsson är visserligen ung, lovande och härlig, men i mixen för Björklöven har hans negativa sidor blivit lite väl jobbiga. Med nuvaranda backsammansättning har Björklöven stått för 31 tacklingar, alla backar tillsammans. Tar vi bort Emmerdahls nio på 11 matcher så är det 22 tacklingar på sex backar…

Backsidan är felbyggd, men ändå inte så svår att fixa. Med en rejäl defensivt stabil och fysisk back istället för Banwell, en åttoende back med defensiva kvaliteter då skulle backsidan kunna ha en bättre balans och det skulle finnas en konkurrens. Då skulle en back som är helt under isen bänkas.

En uppställning med:

Jonas Emmerdahl, Stefan Andersson

Defensiv stabil ersättare för Banwell, Lukas Ekeståhl-Jonsson

Ny fysisk åttoende back (typ Rasmus Bengtsson), Tommy Wargh

Bänken: Kalle Ekelund, Rasmus Edström

Den skulle få en annan balans och då skulle backsidan fungera.

Så ser jag på det allafall.

22 kommentarer

  1. Per

    Vi missade just Savilahti-Nagander som varit perfekt för oss. Även om han är dyr så förutsätter jag att Dalle försökte. Halva säsongen är spelad så det är ju inte direkt många månaders dyr lön det hade handlat om. Nu gick han till Finland så den är körd men det förvånar mig om vi inte gjorde allt vi kumde för att lösa honom. Det växer inte defensiva klippor på träd numera och sällan så blir de lediga under säsongen. Det hade varit en perfekt värvning iom vi vetat vad vi fått. Nu gissar jag att det snarare värvas chansningar från div1 eller internationellt. Då krävs det mycket tur eller mycket pengar för att inte riskera fler missar liknande Ekelund och Banwell. Tycker för övrigt att Banwell är mil bättre än Ekelund även om bägge är stora besvikelser i år.

  2. BG Wikström

    Tack för en klockren sammanfattning !
    Banwell är ju rent katastrofalt dålig med pucken, man är livrädd varje gång han har pucken !

  3. Erik

    Jag förstår inte hur du tänker Gustav, alla vi supportrar hoppas ju självklart att vi ska kunna sluta topp 5 fortfarande. Du skriver i princip att vi ska vara nöjda för att vi vunnit 4 av 7 men vad har vi egentligen vunnit? Jo vi har vunnit hemma och förlorat borta och vad ger det då för poäng snitt? Jo 1,5p per match -8 matcher där vi inte tog nått vilket skulle ge en ungefärlig summa på 66 poäng och med de kanske vi klarar oss undan negativt kval så till och med du borde väl förstå att vi absolut aldrig kan acceptera detta med det material vi har!?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det handlar om att se tendenser och de sista sju matcherna har varit ett steg framåt även om tre av dem blivit förluster. Visst TJ har inte fått ut tillräckligt av laget, men med en fortsatt konstant förbättring blir det topp fem tillslut. De kommer ju inte att förlora alla jämna bortamatcher i en evighet. Jag tycker att för många tittar med känslorna istället för ögonen.

      I situationen löven är just nu. Vad förväntar du dig själv egentligen? Seger varje match? Seger 8 av 10 resten av säsongen?

      • Erik

        Jag har ingen aning om vilka tendenser du ser men jag ser att vi får 2-0 i en match och slarvar bort det omgående vilket jag aldrig sett något lag göra på samma sätt som vi gör det. Nä dom kommer inte förlora alla borta matcher men vi kommer inte vinna alla hemma heller förstår du poängen?det kommer ta ut varandra!!!! Tidigare säsonger brukar vi kunnat hitta en winning streak efter förlust streakar så ja jag hade gärna sett 6-8 raka segrar, till skillnad från dig som är nöjd om man förlorar var och varannan match. Vakna nu!
        Du yrar och ser saker som inte finns, kanske ska hålla dig till brännbollsyran.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Nöjd och nöjd. Jag är realist. Jag lär ju fortsätta skriva här så du har det inte lätt.

          • Erik

            Det är väl ändå du som inte har det så lätt? Känns ibland som att du inte ens sett matcherna du skriver om.

        • Olle

          Erik: Vad yrar du om, egentligen? Du skriver som att du vore 14 år gammal med huvudet i röven. Löven överskattades innan säsongen men har underpresterat sett till spelarmaterialet. Vinst-streaker kommer och går, ingenting kommer ta ut någonting (som du skriver). Om Löven vinner två bortamatcher på rad kommer detta inte per automatik innebära två förlustmatcher i rad på hemmaplan. Lugna ner dig för bövelen!

          • Erik

            Jag yrar ingenting, jag ser det precis som det kommer att bli.
            Du begriper tydligen inte särskilt mycket (börjar fundera om det är Gustav som bytt namn då du verkar vara lika logisk) men jag kan förklara igen för dig med långa ledningar. Med det borta spel vi visat upp så kommer vi fortsätta förlora och med tur ta nån seger här och där, fortsätter vi som vi spelat hemma så kommer vi vinna med nån förlust här och där……. Vad blir då det ungefärliga snittet? Läs vad jag skrivit och gör iaf ett försök att förstå även om jag ser att du kanske inte är helt färdig utvecklad.

          • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

            Jag må vara kass i dina ögon, men jag står alltid för det jag skriver och skriver aldrig under andra namn.
            Har aldrig gjort. Kommer aldrig att göra. Jag godkänner alla kommentarer här som kritiserar mig.
            Jag är helt transparent här i bloggen. Släppt det. Det finns bara helt enkelt folk som är lika blinda och puckade som mig.

  4. Hasse Båth

    Du tror visst att backar växer på träd!!!!!!!
    Vi saknar ju fortfarande en målvakt också!!!!
    Tänk på det innan du bloggar!!!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      De finns. Massor till och med. Du måste bara betala för backarna. Hur tror du andra klubbar gör när de värvar, byter ut eller förstärker. Rasmus Bengtsson kunde spelat med Löven om de bara öppnat plånboken tex.

      • Hasse Båth

        Med Rasmus var det väl inte intressant när Rögle endast ville låna ut
        Och nu vill vi ju inte betala för någon som inte passar in
        Nä det skulle vara intressant hur många backar Dalle varit i kontakt med???

  5. Peter

    Trend hit å dit. Jag tycker ändå man bör ge coach kicken. Han är säkert ingen dålig tränare, men här har han inte lyckats. Man borde gjort det för några omgångar sedan men bättre sent än aldrig.. Gör vi det nu så kanske det hinner bli ordning och reda innan det verkligen drar ihop sig. Det är tyvärr inte speciellt kul att titta på lövens matcher just nu.

    Kanske kan man byta coach med Luleå? 🙂 de har ju lite av samma bekymmer som löven har..

  6. Vecchi

    Sparka tränare är definitivt det enda vi inre skall göra , hur många tränare har vi avverkat i Löven senaste 10 åren ? Vart låg vi för 5 år sedan ? Vi behöver STABILITET på tränarsidan och även om jag oxå har synpunkter på TJ och MÅ så måste dom få fortsätta och helst i 3 år till . Kontinuitet och Stabilitet är ngt som bygger och gör lag starka på sikt . Visst , jag kan sakna Waltin och hans sätt att se på spelare och den typ av hockey han vill spela , MEN han valde att lämna . Nu har vi det vi har så låt dom få fortsätta med sin filosofi i lugn och ro . Titta bara hur det gått för Modo senaste åren , dom har väl haft en rad olika tränare och vad har det gett ? Nada , noll , zero .
    Ställ krav på Dalle istället och framförallt SPELARNA !!!

  7. Rut

    Tycker det är jättemärkligt att du ”nöjer” dig faktiskt.
    Det underminerar det vi ropar på och du förminskar ner det till ”känsloargument”.

    Sanningen är att Tommy J och även sportchef Dalle har misslyckats med arbetsuppgifterna. Många presterar skit och JA, vi kan kräva 8/10 matcher när vi möter lag som har mer än hälften av lönesummorna vi har spenderat på spelare. Alla gör det dåligt idag, förutom Trotter då. Men flera har ansvar för de sportsliga kraven och då behöver vi Er på bloggarna som sätter press. Inte lugnar ner supportrar.. Tänkte inte släpa mig till ladan varje vecka för att se Löven flåsa runt med Pite, Lycksele och Vännäs igen iallafall. Vad säger du?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det finns tillfällen och inte. Efter de åtta raka förlusterna var jag stenhård i krönika och blogg mot TJ, Dalle m.fl, efter förlusten borta mot Tingsryd med 2-7 skrev jag en stenhård krönika om TJ och att hans förtroendekapital nästan var förbrukat. Jag tycker bara inte att det var rätt tillfälle nu efter matchen mot Mora att kapa allt, alla och begära allas avgång. Jag tyckte inte att den insatsen i sammanhanget var på det sättet. Skulle det bli förlust mot Asplöven och Leksand. Ja, då är det en ny situation. Seger i bägge de matcherna. Ja då är vi någon annanstans. Man får välja sina tillfällen. Jag har kapat som en galning genom åren. Det kommer jag att göra igen när jag tycker att jag ska det.

  8. Läktarproffset

    Gurra: ”På något sätt har jag själv bara accepterat att laget inte kommer att sluta topp tre. Om det klaffar från nu, blir det en fjärde eller femteplats.I mina ögon är allt annat än topp fem underkänt, men nu är situationen som den är.”

    Själv konstaterar jag lite snabbt att vi är fyra p från botten och kan snabbt vara sist om inte iaf hamna under top 8 som det är nu.

    Då kan din tro på topp tre varit långt värre.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Mm, allt kan hända, men vi ska komma ihåg att laget har förlorat åtta matcher i rad under den här säsongen. Det är därför de ligger där de gör. Ska laget hamna i negativt kval kommer något liknande att krävas igen. fortsätter de i nuvarande stil så landar de topp 8. Utvecklas de och blir bättre, så kommer de högre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.