Namninsamling mot domare

Efter att Lövenbloggen avslöjade att domaren Pierre Schilken hade delat artikeln ”Lövenfans borde skämmas” har det väckts stora reaktioner. Nu kommer ett mera ovanligt grepp. En namninsamling mot ”domare som inte håller måttet”.

Det är signaturen ”Alex” som ligger bakom namninsamlingen som inte bara riktar sig mot ovan nämnde domare utan ett flertal av allsvenskans domare.

Samma ”Alex” som skrev insändaren i VK och som är aktiv i kommentarsfältet här på bloggen.

I sak är det naturligtvis inte lämpligt att en domare som Schilken delar en artikel i sociala medier på det sättet. En domare som misstänks vara jävig på något sätt ska naturligtvis inte döma,  men domarfrågan totalt sett är komplex.

Om man nu tycker att domare A, B, C och D i allsvenskan är värdelösa och inte borde få döma. Vilka ska då döma istället? Är domarna i division-1 bättre? Jag klagar själv ofta på domarna och kvaliteten, men när jag tänker på det inser jag att det är, ja just det, en komplex fråga.

De som dömer i SHL kan inte döma alla matcher i Sverige på alla nivåer utan det måste finnas en domarkommitté som tar ut vilka domare som ska döma på vilka nivåer samt en ansvarig som fördelar matcherna. Den personen väljs av hockeyförbundet och ligorna. I en demokratisk organisation så kan i sådana fall en sådan person avsättas om medlemmarna är missnöjda med personens insats.

Om man tycker att domarkvaliteten i svensk hockey är så dålig.

Då finns det bara två alternativ. Antingen är det fel domare som är placerade på de olika nivåerna. Alltså det finns vissa domare i div-1 som borde vara i allsvenskan och vice versa.

Alternativ två. Det är redan de bästa som är i SHL och de näst bästa domarna som är i Hockeyallsvenskan, o.s.v. Då är det alltså så att det inte finns bättre domare och då finns det ingen snabb lösning. Det handlar om att som domarkår utvecklas, få fram nya bra domare och höja kvaliteten. Det är ett långsamt och långsiktigt arbete.

Så innan jag själv och alla andra klagar på att en domare är ”Så jävla dålig”  bör vi tänka på att någon som anses ha de kvalifikationerna har valt ut den domaren på den nivå.

De tittar på matcherna, utvärderar och arbetar ned att utveckla domarna.

Partiska domare är naturligtvis inte bra och ska inte få existera, men ”dåliga domare”. Ja, de lär vi får stå ut med så länge sporten finns då det är en subjektiv bedömning vem som är bra och dålig. Framförallt längre ned i serieträdet. De bästa domarna kommer hela tiden att slussas upp i serieträdet.

9 kommentarer

  1. Alex

    Jag menar inte på något sätt att vi ska plocka bort varenda domare i HA och plocka in nya. Jag är inte så dum att jag inte förstår att det finns tillräckligt med duktiga domare för det.
    Däremot. Så vill jag uppmärksamma HA ledning på att nivån på domarna är under ALL kritik.
    Det är ett flertal domare som har möjlighet att förstöra både matcher och serien som helhet, genom sina helt katastrofala domslut.

    Nästa problem, är att om man tittar på uppdelningen gällande antalet dömda lag/domare/matcher (som ni har gjort, genom hjälp av lövenbruden) så ser man ganska snabbt ett mönster. Vad är det?
    Jo, att dessa herrar som omnämns, framför allt Schillken och Lyth har dömt Björklöven EXTREMT mycket mer än någon annan domare.
    Det handlar inte om att gnälla på domare i allmänhet, det handlar om att vi spelar i den näst högsta serien i Sverige och då borde det finnas någon form av kvalitet rakt igenom. Från spelare, till ledare, arenor och sponsorer. Varför ska domare undgå detta?
    Det kan inte finnas en enda människa i Umeå, eller som supporter till något lag i HA som kan säga emot när det kommer till domarnivån?
    Jag ser inlägg, kommentarer, intervjuer etc från alla lag i HA. Och jag har aldrig någonsin hört någon säga att domaren var helt okej. Det finns några som kan leverera en hyfsad kvalitet, men inte mer än så.

    Ni har min mailadress, hade ni velat veta bakgrunden till namninsamlingen, och varför jag tycker som jag gör hade ni kunnat skicka ett mail och frågat.

    Om du Gustav, inte håller med mig om kvaliteten på domarna (framför allt Schilken och Lyth) så kan du väl motivera din åsikt.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Både Schilken, men i mina ögon Lyth är katastrofala, men vad finns det under. Vem skulle kunna ersätta dessa domare? Det har inte jag koll på. Vilka ekonomiska konsekvenser skulle det få resemässigt. Det har jag inte heller koll på. Det är en komplex fråga.

      • Alex

        Ska jag vara helt ärligt så struntar jag fullständigt i om det finns någon annan domare i en lägre serie som kan döma istället för dom. Fördela ut deras matcher på andra domare som har någon form av kompetens istället. Resemässiga kostnader är också helt ointressant om dessa herrar inte håller måttet och inte bör döma på hög nivå. Då får man ta den kostnaden för andra domare från andra delar av Sverige.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Det går ju inte att bara låta SHL-domarna döma alla matcher. De hinner inte. Det spelas vissa kvällar upp till 10 matcher i Sverige på SHL och HA-nivå. Det är ingen lösning att göra sig av med alla domare som man tycker är ”dåliga”. Det handlar om att utveckla fler nya, duktiga domare. Det finns inget annat sätt att höja kvaliteten som jag ser det.

  2. Jonas

    Jag tycker att det borde införas ett 2-domarsystem, vet att det är dyrt och att tillgången på så många domare inte finns. Men det går alldeles för fort i dagens hockey och framförallt hockeyallsvenskan och shl för att en huvuddomare ska hinna se allt som händer på isen.

    • Roger

      Schilken och Lyth i samma match, grymma tanke. Nej skämt å sido så skulle det förmodligen bli ändå sämre med två domar system i allsvenskan. Ska man ha två domare så är ju det viktiga att båda håller samma nivå på bedömningarna och det kan jag inte se skulle fungera med dom domare som idag finns i allsvenskan.

  3. Banjo

    Jag tycker det måste till en attitydförändring i domarorganisationen. Efter Lyths berömda rån i Karlskoga där ett soklart lövenmål, som sannolikt tagit dem till direktkvalet, helt oförklarligt dömdes bort kom domarbasen Thorsbrink med ett uttalande i stil med ”Hockey är en bedömningssport och fel kommer alltid att begås, men det är också lite av tjusningen i sporten”. Om de tar sina egna beslut med en klackspark, hur ska vi andra kunna ha respekt och förståelse för domarkåren? Självklart måste de rannsaka sig själva och ha en öppen dialog med klubbar och publik för att få till någon slags ömsesidig förståelse. Som det är nu väcker både Lyth och Schilken så mycket vrede helt enkelt så att minsta misstag leder till överdrivna läktarreaktioner. I viss mån får publiken (inklusive jag själv) skärpa sig men i viss mån är domarna och domarkåren själv ansvarig.

    En annan aspekt är att de inte hänger med rent fysiskt. I snabba spelvändningar är de ofta 50 m efter och ska försöka ta rätt beslut. Självklart är det inte lätt att se situationer när man är så långt efter. Tycker domarorganisationen borde kunna ställa högre krav på sina domare.

  4. putte

    ”Top”-3 ranking domare i HA:
    1: Lyth
    2: Schillken
    3: Holm
    Det handlar inte bara om att några domslut går mot mitt favoritlag, utan mest om att de kan förstöra matcherna så überjävligt genom att sila mygg och svälja kameler, samt utöva en konsekvent inkonsekvent linje med kompensationsutvisningar och brutala missar. Ta för skitgrejor de nyss lärt sig, men blundar för handledsknäckande slashing och bentacklingar.
    Dessa 3 herrar har dömt nästintill alla Lövenmatcher denna säsong., men det finns ju så många fler – Varför dena snedfördelning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.