Straffet i sin helhet

Nu har straffet mot Robin Jacobsson även kommit officiellt från Svenska ishockeyförbundet och det fastställer aftonbladets uppgifter om nio matchers avstängning.

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Robin Jacobsson

Förening: Leksands IF

Adress: Arenavägen 9, 79323 LEKSAND

Matchdatum: 2016-01-21

Mellan: IF Björklöven – Leksands IF

Domare/Anmälare Pierre Schilken

Avstängningsperiod 2016-01-22 – 2016-02-06 (6 matcher)

Böter 30 000:- betalas senast 2016-02-24 (3 matcher)

BESLUT

Efter match penalty i match mellan IF Björklöven och Leksands IF, HockeyAllsvenskan den

21 januari 2016, åläggs Robin Jacobsson, Leksands IF, följande straff för tackling mot

huvudet (checking to the head).

1. Avstängning fr.o.m. den 22 januari 2016 t.o.m. den 6 februari 2016. Avstängningen avser

endast hockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 30 000 kr. Böterna ska vara inbetalda inom 30 dagar från dagen för beslutet.

Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning. Avstängningen bedöms, inklusive den automatiska avstängningen, motsvara 9 matcher, varav 3 matcher omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, yttrande från Robin Jacobsson och en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: I samband med att IF Björklövens Kim Karlsson fick en passning i mittzonen klev Robin Jacobsson upp och tacklade Kim Karlsson med kraften riktad mot huvudet. Kim Karlsson blev liggande på isen.

Robin Jacobsson har uppgett i huvudsak följande: När motspelaren närmade sig backade han mot denne och gjorde dig redo för att genomföra en höfttackling. Motspelaren bytte då, som han uppfattade det, riktning för att undvika tacklingen. Allt gick mycket fort och han hann aldrig uppfatta att motspelaren arbetade med att få kontroll över pucken. Han sjönk lågt för att få in så mycket kropp som möjligt framför motspelaren. Han var noga med att hålla in armbågen och att göra sig så kompakt som möjligt.

Backningsmomentet gjorde tacklingen svårare att undvika jämfört med om han hade åkt framlänges. Det var absolut inte hans avsikt att skada motspelaren. Han hoppas på ett snabbt tillfrisknande och har haft personlig kontakt med den skadade.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Uppgifterna i anmälan får stöd av filmsekvensen. Robin Jacobsson har således tacklat motspelaren med kraften riktad mot huvudet och motspelaren blev skadad. Enligt disciplinnämnden var tacklingen respektlös och vårdslös och ska föranleda en kännbar avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden att Robin Jacobsson gick in i situationen med hög fart och med den samlade kraften riktad mot motspelarens huvud. Detta trots att han haft tid att välja ett annat agerande. Disciplinnämnden anser därför att det är fråga om en huvudtackling av allvarlig karaktär som omfattas av den praxishöjning som införts från och med innevarande säsong.

Avstängningens längd bestäms till nio matcher inklusive den avstängning som automatiskt följer på ett match penalty. Tre av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. HockeyAllsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 11473 STOCKHOLM.

Klagoskriften skall ha inkommit till RIN inom två (2) veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.

På Disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

3 kommentarer

  1. Lugge

    PINSAMT! Inget under 20 matchers avstängning är godkänt om de ska få bort dessa jävla idiottacklingar. Vi vet fortfarande inte konsekvensen av hans tackling. Kim kan bli invalid resten av sitt liv pga Jacobssons satsning.

  2. Robert

    Inte ett ord om att det är en upprepad förseelse. Det nollställs tydligen efter en viss tid likt en prick på körkortet? Både vad gäller det – åtminstone om det är tillräckligt allvarligt – och huvudtacklingar i allmänhet behövs i så fall en praxisändring.

  3. Per

    Den är ju snudd på värd att överklaga då disciplinnämnden inte beaktat att Jacobsson stängts av för liknande tacklingar förr. Om Jimmy Ericsson nu ansågs som en återfallsförbrytare så borde väl också Jacobsson bli det? Tackligen på Bellemere är också i mittzonen med all kraft genom huvet. Bägge tackligarna är riktigt respektlösa så det känns väl relativt klarlagt att Robin inte lärt sig och att han därför borde få ett skärpt straff?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.