Vilka stannar egentligen i Löven

Björklöven kämpar för att nå slutspelsserien, men samtidigt så går säsongen mot sitt slut och då börjar också en ny. För mig är det lätt att ställa sig frågan. Vilka blir egentligen kvar i Björklöven?

Vi börjar uppifrån.

I styrelsen har vi idag:

Mikael Salomonsson (Ordförande)
Mats Danielsson
Jonas Grundström
Mats Berggren
Johanna Mattsson
Lennart Holmlund

Kan Lennart Holmlund sitta kvar med tanke på allt som hänt kring honom. Är det verkligen bra. Jonas Grundström och Mats Danielsson var enligt valberedningens förslag på senaste årsmötet på väg ur styrelsen, men cupades in av Bertil Hammarstedt som kom med ett eget förslag där även Holmlund kom med. Vad händer på årsmötet i vår?

VD Fredric Åkerblom har aviserat sin avgång till sista April.

Sportchef Daniel Johansson sitter på ett tvåårskontrakt och borde således bli kvar i klubben. Trots ett sportsligt misslyckande så här långt har Johansson fått väldigt lite kritik. Det är egentligen för backsidan och värvningarna där han fått utstå kritik.

Juniorsportchef John Lind väljer att inte förlänga sitt avtal.

Lars Stenmark, ungdomsansvarig har inte annonserat varken om han ska vara kvar eller ej, men med resultaten på juniorsidan så stormar det rejält kring verksamheten just nu.

J20-tränaren Markus Ekmans lag ligger på fjärde plats i J20 Elit Norra. Blir han kvar?

J18-tränarna Mattias Lund och David Muzito-Bagenda har hoppat av sina uppdrag.

Till A-laget.

Tommy Jonsson har ett tvåårskontrakt, men har utifrån förväntningarna och målsättningarna fått utså otrolig kritik, rättvis kritik, Om han inte vänder säsongen i sista sekunder och går till slutspel så talar bara hans kontrakt för att han blir kvar i klubben.

Markus Åkerbloms som assisterande tränare har ett utgående kontrakt efter säsongen. Detsamma gäller målvaktstränaren Magnus Andersson.

Då har vi tillslut spelartruppen.

Följande spelare har kontrakt:

Jon Palmebjörk
Pär Edblom
Lukas Ekeståhl-Jonsson
Jonas Emmerdahl
Kim Karlsson
Fredrik Hetta
Stefan Öhman

Alltså 7 av 28 nu namngivna eller kontrakterade spelare.

¤ ¤ ¤

Jag säger inget här och nu om vem som stannar eller borde stanna. Det tar vi framöver i detalj. Jag bara konstaterar att ordet ”Kontenuitet” inte direkt lutar mot att bli ledordet när vi sammanfattar vilka som blir kvar och inte i Björklöven.
Vad tror ni? Blir det en utrensning utan like, eller en fölängningsfest både i truppen och på kontoret som heter duga?

24 kommentarer

  1. Tyko

    Bland forwards tror jag det kommer försöka förlängas med många. Finns jäkligt många som är bra och kommer bli bättre. Quist, Thörnberg, Sandström, Hutchings å sheel. Trotter om han inte är för dyr. Däremot på backplats ser jag inte varför man ska förlänga med nån. Stefan A borde väl få nytt kontrakt, om Tommy spelar han med en snabb defensiv back, alltså motsatsen till Edström.

  2. patric

    Det enda jag hoppas på är att dom bygger laget från rätt ände denna gång, med bra o stabila backar för denna säsong ser jag som över:( satt o såg matchen mot Tingsryd o jag satt faktiskt o skämdes för att vara lövare……PINSAMT:(:(:(

  3. Leif

    Jag tror Kristoffer Lundgren kommer in i styrelsen och sedan är vi tillbaka till ruta 1 med ständiga ekonomiska problem, ständigt sparkade tränare osv.

  4. John

    Tilläggas bör att kuppförsöket var av valberedningen med stöd av ett antal föräldrar, Bertils förslag var för att motverka kuppen. ”Kupparna” ville bli av med de som hade 1-års mandat i styrelsen, bla Jonas o Mats.

  5. Olle

    Jag tror nog att vi hittar sanningen någonstans mittemellan. Varken utrensning eller förlängningsfest, alltså.

    Det enda som talar för Löven i nuläget och det som eventuellt kan få utgående kontrakt att förlängas är att Umeå, i jämförelse med många andra lag i HA, är en hyfsat attraktiv stad att bo i. Björklöven är dessutom, trots årets debacle, en storklubb och är i mångas ögon en bra språngbräda mot högre höjder. Vi borde således vara tänkbara för spelare som står på randen till sitt ”stora genombrott”. Problemet är dock att vi redan har sådana spelare och dessa har snarare stagnerat under perioden hos oss och det är inte bra när man vill påskina hur bra vi är på att utveckla spelare.

    Spelare som Lucas Sandström, Kim Karlsson, Jon Palmebjörk, Rasmus Edström, V. Ekeståhl-Jonsson och Felix M-S är alla guldägg som vi förvaltat åt skogen. Dessa namn borde vara redo för SHL-spel man spå har alltså inte blivit fallet.

    Jag tror att vi måste försöka måla upp en ny ”fasad” för de bärande spelare som harvar i slentrianmässiga byaklubbar som Asplöven, Almtuna (ev. också Oskarshamn, Sundsvall och Pantern) -jag vet att AIS och Pantern kommer från storstäder. Dessa spelare kan, likt Lucas Sandström och Fredrik Hetta, se möjligheter i Björklöven som nästa steg i karriären. Större klubb – fler och mäktigare ögon på sig.

  6. Min åsikt

    Sportchefen måste bort. Han har ju värvat in en hel hög med gamla kompisar under detta år (både på kontrakt och på lån) som egentligen har en topp av medioker division1status och inte kommer bli bättre.
    Det är det absolut första steget. En sportchef i ett elitsatsande lag kan inte fixa jobb åt kompisar i första hand, utan det måste vara KVALITEE som är det viktiga.
    Som du skriver, hur kan han ha klarat sig undan kritik? Jag förstår det inte. Jag har varit arg på denne man enda sen han tog in sin kompis från Mariestad till målvakt.

    Sen är nästa problem. Träningarna.
    Det KAN inte vara Tommy J som styr över dessa. Det är omöjligt. Tommy har tränat i brynäs många många år. Först j18 och sen j20. Han har tränat upp spelare som t.ex Silvferberg. Sen tog han över Alaget och tillslut vann han smguld.
    Här i Björklöven är det helt annorlunda. Man tränar sällan, nästan minst i hela ligan. Träningarna är 55 minuter långa (är detta ett elitsatsande lag?) och intensiteten är obefintlig bland nästan alla.
    Det KAN inte vara Tommy som styr upp detta och dessa faktorer som blir slutsumman. Det måste vara någon eller några, som bestämmer att spelarna inte ska behöva göra mer än de själva vill.
    Att de ska få tid över för att dricka kaffe på stan

    Detta är alltså inte en klagan på Tommy… för jag kan omöjligt se att en tränare som har haft såna vältränade spelare förr, dessutom tränat ungdomar där träning och disciplin är a och o i en framtida karriär… är den som är ansvarig till att löven numer tränar som ett korplag.
    Att spelarna får fritt att slöa sig genom träningarna, stressa och skynda sig av isen, på de redan få och korta träningarna som laget har.

    Avslutar med ett känt citat: ”Jag har aldrig kommit till en så dåligt tränad klubb förr”.

  7. Per

    Till nästa år så vill jag bara ha kvar Emmerdahl, Bengtsson, LEJ och Persson bakåt. Framåt så har jag gärna kvar Kim, Edblom, Hutchings, Nicke, Thörnberg och Sandström. Trotter självklart en dröm men knappast trolig. Målvaktssidan kan vi bygga om helt och självklart ska vi också ha nya tränare. Hetta, Quist och Tessier kan övervägas beroende på Hettas och Quists hälsa och Tessiers löneanspråk. Annars ser jag ingen anledning att ha kvar någon. Palmebjörks existens lämnar jag helt i den nya tränarens händer då jag tror att Jon med rätt ledning och omgivning kan prestera.

    Det betyder att vi säger adjö till:

    Kevin, Ollikainen, Stefan A, Ekelund, Edström, Wargh, Wikström, Lavander, VEJ, Öhman, Felix och Grundström. Trotter, Quist, Hetta och Tessier kan övervägas men jag kan leva med att lossa samtliga. Dalle skulle jag också gärna byta ut mot någon annan typ Nicklas Johansson, vår favoritagent eller någon annan.

    Det är hyfsad kontinuitet. Sen måste övriga uppgraderas rejält. Iaf om man ser till årets prestation.

      • Per

        Jag är övertygad om att Löven kommer må gott av en ny ledning. Med Fredric borta så försvinner garanterat Grundström. Lelle vet jag inte vad han tillfört i år men en sån person är en belastning så såvida han inte haft någon större uppsida så måste han bort. Övriga har jag dålig koll på men det förvånar väl inte om fler lämnar. Gott så! In vill jag se någon som faktiskt kan ishockey och som har en stark koppling till Löven. Slettis vore en dröm även om det förmodligen skulle bli jobbigt för många. Det skulle vara nyttigt med en tydlig person som förstår ishockey och som kan leda styrelsen på rätt spår. Som VD så önskar jag mig en kompetent person som inte räds lite strålkastarljus. Gärna med hockeykoppling men framförallt någon som går hem hos Lövens kunder. Någon som kan göra Löven mer folkligt och någon som kan personifiera Löven. Tänk Patrik Sylvegård i Malmö.

        Med rätt styrelse och rätt VD så kan vi påbörja en resa som faktiskt kan räcka en lång tid framöver. Med tydliga mål så kan kravställningen förbättras markant för alla i föreningen. Från sportchef, tränare, a-lagsspelare, juniorverksamhet, personal och samarbetspartners. Något som verkligen saknats med nuvarande styrelse och VD. Det känns utifrån som att Löven varit så slutet och där den enda prion varit på ekonomi. Ekonomi är självklart viktigt men det är bara en del av det hela. Åkerblom som VD har sett publiken som något nödvändigt ont och han har lagt sig i saker som han inte har en sportmössa om. Resultatet av det är vad vi nu ser med dalande intresse för Löven och fullkomligt kaos i det sportsliga. På alla nivåer…

        Lyckas Löven bara få in kompetent folk som brinner för klubben så tror jag att vi är SHL-mässiga inom ett par säsonger. Det krävs inte mycket för att lyckas med nuvarande förutsättningar men det kräver kompetens. Därför känns det avgörande att se om man hittar ytterligare en administratör som VD eller om man kan anställa en riktig eldsjäl som dels är kompetent men som också brinner för Löven på samma sätt som vi supportrar gör.

  8. Rolf

    Det positiva med listan över befintliga kontrakt inte direkt finns med någon som man måste bli av med. Enda frågetecknet är väl Hetta som varit sjuk väldigt mycket nu. De senaste säsongerna har det ju alltid funnits några namn som kanske inte borde ha funnits kvar. Så egentligen är det en bra bas för en sportschef att börja jobba med. Och vi är varken bättre eller sämre än våra konkurrenter. Frågan är bara vilka som ska in

  9. GH

    Jag tycker faktiskt att det känns komplett meningslöst att sitta och fundera över såna här saker nu. Innan vi vet om TJ kommer att vara kvar. Det känns ju inte orimligt att tro att förutsättningarna för både förlängningar och nyförvärv i mycket hög grad beror på hur det blir med just den saken. Är det Dalle som slutligen avgör den frågan? Eller avhoppande Åkerblom? Vet de själva? Förstår att man inte kan förvänta sig svar på sådana frågor mitt under säsongen men det är just dessa oklarheter tillsammans med allt annat kaos med juniorledare osv som känns så oroande. Kort sagt, hur den här föreningen egentligen mår.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Naturligtvis helt rätt att TJ:s vara eller icke vara styr mycket, men jag ville bara belysa att mycket känns osäkert för framtiden.

      • Christer

        Du Gustav : Vem ska anställa en ny VD, vem ska ev. anställa en ny sportchef, vem ska ev. anställa ett nytt tränar team ?? Många bollar i lyften……..!

  10. Fredrik

    Självklart måste vi ha nya tränare till nästa säsong med tanke på hur det sett ut spelmässigt och att de flesta spelarna kvalitetsmässigt tagit ett steg bakåt den här säsongen.

    Tror också det krävs en ny sportchef då jag inte tror Dalle kan växa in i Allsvenskan. De beslut han tagit under säsongen visar att han inte tagit lärdom av de misstag han gjorde inför. Så vad talar för att han skulle bygga laget annorlunda nästa säsong?

    På målvaktssidan räknar jag med att det blir 2 nya målvakter, alltså att ingen av Kevin och Olli av olika anledningar blir kvar.

    På backsidan måste det rensas rejält. Utöver de som har kontrakt skulle jag endast skriva nytt med Emil Wikström då han är en billig breddback som kan växa. Stefan, Wargh, Ekelund och Edström är det bara att säga tack och hej till. Dennis Persson och Bengtsson behåller jag självklart gärna men då de inte är våra spelare skulle de bli nyförvärv till nästa säsong.

    Forwardssidan våran är i grunden bra och här hoppas jag att vi får behålla våra duktiga forwards så att vi inte behöver bygga om den för mycket. Utöver de som har kontakt ska Thörnberg, Wille, Lucas och Hutchings givetvis erbjudas nya kontrakt. Ser också gärna att Nicke (ok breddspelare) och Felix (tror det finns mycket mer i honom än vad vi fått se i år) behålls. Tessier och Trotter räknar jag med att de inte blir kvar och självklart ska vi även säga tack och hej till Lavander och Grundström. VEJ är ett gränsfall men jag tycker han har stagnerat och hoppas vi kan hitta bättre.

  11. Undrande?

    Såsom situationen har blivit både i media, ute på stan osv misstänker jag att de spelare som saknar kontrakt nästa säsong kommer att lämna Björklöven. Detta gnällande på dem tar oerhört psykiskt och vissa mår till och med dåligt när laget ska spela hemma i Umeå. Vi som stöttar Björklöven måste göra det i med- och motgång. Denna säsong har det varit massor av personangrepp!!! Vem växer av det och presterar bättre? Gör du det?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Att spela/arbeta inom Björklöven är oerhört tufft i motgång, men samtidigt väldigt häftigt i medgång. Det blir så när ett lag, en förening har en så stor följarskara, när det finns förväntningar och när media bevakar så pass mycket kring ett lag. Bara fråga de som spelat/arbetat i Leksand eller Djurgården. Samtidigt har spelarna och tränarna i en klubb som Björklöven valt ett väldigt offentligt yrke, precis så som jag gjort som journalist och bloggare vilket gör att de kommer att bedömas väldigt mycket av väldigt många. Då blir atmosfären i motstång ganska tuff. På något sätt får man försöka ta det onda med det goda. Jag själv försöker att alltid bedöma laget och spelarnas insatser. Personerna bakom är en annan sak. Om t.ex. Rasmus Edström slår två felpassningar som orsakar baklänges mål betyder det inte att han är en dålig människa utan att han presterar under vad han kan på hockeyplanen av olika orsaker. Det måste spelarna också göra, skilja på sak och person. Personligen har jag vuxit av alla personangrepp genom åren då jag lärt mig skilja på angreppen på mig som person och angreppen på mig som journalist.

  12. Alexander

    Jag tycker att Holmlund ska bort. Hans uttalanden har inte varit kompatibla med Björklövens värdegrund och min uppfattning är att hans plats i styrelsen har givits honom på gamla meriter. Frågan är inte om utan när nästa skandal kommer. Varje gång han gör ett dumt uttalande så skadar det klubbens anseende, supportrarnas stolthet och spelarnas sympati för föreningen.

    Vidare känner jag att Dalle har större ansvar är TJ gällande årets fiasko. En backbesättning under all kritik och i övrigt många spelare som inte har något att göra i ett lag med TJs spelsystem.
    TJ ska såklart ha kritik för att han inte kunnat prestera alls men jag tror mer på honom om han får en chans att vara med och designa sin egen trupp.

    • Simon

      Intressant. Du skriver värdegrund, vad har björklöven för värdegrund? Sko sig själv?
      Varför tar Björklöven aldrig lärdom av Saik?

  13. Peter Lindberg

    En svag säsong rakt igenom, något lag ska ju floppa totalt. Förra säsongen var det SSK den här säsongen blev det tyvärr Löven. Då det går så dåligt som det har gjort så beror ju det på en hel drös med orsaker. Det är ju hela föreningen som förlorar inte enskilda ledare/spelare. Den utlovade röda tråden måste fås ges ytterligare en chans, men vi behöver att annat lagbygge med mera fysik inte bara små dieslar.

  14. Mogge

    Jag tycker att ekonomin inte får äventyras på nåt sätt alls. Det betyder att jag personligen vill ha en VD som är realistisk och håller i plånboken oavsett vad supportrar, sportchef och tränare tycker. I övrigt tycker jag att hen skall lämna över ansvaret för det sportsliga på tränare och sportchef. Det är också tydligt att hunger efter segrar är viktigt ihop med disciplin och tro på tränarens spelidé oavsett vem tränaren är. Jag tycker också att vi skall lotsa fram en tränare med en tydlig spelidé genom ungdomslagen som senare kan ta över A-laget så vi får en samsyn om hur vår hockey skall spelas. En VD som jag osökt kom att tänka på som måste ha både lövenhjärta och affärssinne är balticgruppens ägare. Han har, eller ska lämna över balticgruppen till barnen. Han kanske har ork och lust att göra en mer handgriplig insats för klubben.

  15. Hasse

    Kontinuitet betyder ingenting när det ser ut som skit.
    Rensa ur merparten av alla själlösa legosoldater. Denna säsong är över och varit en riktigt katastrof. Jag vill aldrig mer se 90% av våra spelare/ledare i Lövens färger någonsin igen..

    Ledningen. Rannsaka situationen och rensa..

  16. Höstlövet

    Klart som fan att det är tränaren som styr över träningarna ! Vad skulle han annars göra ?
    Som man gör på träning gör man på match, åker man omkring och glider blir man ifrån åkt !
    För mig är det obegripligt att spelare som hörde till toppspelarna i HA i fjol i år är helt under isen,
    det måste finnas orsaker till detta. Vilka ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.