Mindre pengar – men mer intressanta

I intervju till undertecknad meddelade vd Joakim Gustafsson att Björklöven kommer lägga 8,5 miljoner på spelartruppen denna säsong. Samma som i fjol men de har ändå en mindre köpkraft. 

Anledningen till de har mindre köpkraft är att regeringen har slopat de minskade sociala avgifterna för personer födda 1989 eller senare. Därmed måste samtliga klubbar betala 31,42 procent i arbetsgivaravgifter för samtliga spelare under 2016. Utöver det så måste även samtliga klubbar i hockeyallsvenskan betala full tjänstepension till samtliga spelare samt att det tas en bit av Joakim Fagervalls lön från spelarkakan. Ni kan läsa mer om detta här (plus).

Så vad som faktiskt blir över till att stoppa i Björklövensspelarnas ficka är svårt att svara på – men tydligt är det att Björklöven har (äntligen) tänkt om i hur de värvar. Jag återkommer mer i den frågan lite senare.

Björklöven har som målsättning att spela i SHL 2020. Är det då rimligt att tro att Björklöven ska han en chans till detta – absolut, chansen finns givetvis. Men om vi tittar på Leksand, Malmö, Rögle och Karlskrona som är de fyra lag som de två senaste säsongerna lyckats avancerat från hockeyallsvenskan till SHL så har deras budget i snitt legat på 12,65 miljoner. Då var Malmö i topp på 16 och Karlskrona med rekordlåga 10. AIK och Västerås har legat på cirka 12 miljoner de senaste åren. Så rent spelarbudget-mässigt är Björklöven inte ens nära att spela bland de stora drakarna. Men då säger förstås vän av ordning att Björklöven har haft en högre budget än 8,5 då de tagit in spelare som finansierats externt. Ja så är det men de har många av de andra lagen också gjort.

Med tanke på detta är det enligt min mening helt rätt av Björklövens sportsliga ledning att satsa på oprövade (lite billigare) spelare som har farten för den moderna hockey än som de gjort de tre senaste säsongerna, på medelålders män där bäst före datumet har gått ut. Den största fördelen med detta är att om dessa chansvärvningar går hem har de något att bygga på inför framtiden, om de inte blir så bra att en SHL-klubb tar dem. Även om det händer så finns det ju bara fördelar med det. Det ger ringar på vattnet och fler talanger ganska väljer Björklöven än någon annan klubb.
Ja, jag håller med om att när man läser Björklövens backuppsättning så skrämmer det inga motståndare. Men det gjorde det inte heller säsongen 2006/07, när de släppte upp Kristoffer Berglund, Alexander Hellström och Daniel Rahimi. Ändå tog de sig till kvalserien.

Nackdelen med dessa värvningar är att varken fans eller styrelse lär jubla över dessa. Det är ju betydligt lättare att ”sälja” in en spelare med ett coolt eller välkänt namn än en Christian Bull, Niklas Pavel eller David Lindquist.

Så länge Björklöven inte har de ekonomiska musklerna att gå upp i SHL så ser jag personligen att yngre herrar som sliter för sitt liv för att lyckas i Löventröjan och att utvecklas än mätta gubbar som tycker sig vara något och vill bara hämta ut en fet bankcheck. Om de lyckas få till en ekonomi där de kan satsa drygt 12 miljoner på spelare – ja då kan man krydda det unga laget med lite tyngre namn – men då måste de ha byggt en mentalitet där om man inte ständigt ger järnet för laget har man inget här att göra. Så jag ser hellre att de fortsätter presentera namn som David Lindquist eller andra från hockeyettan, som vill något och den sportsliga ledningen vill ha här än Jack Combs och Kelsey Tessier som inte vill något och egentligen ingen vill ha här. Men som har ett coolt namn och som efter påtryckningar uppifrån hamnat här ändå.

Har sagt det förr och jag säger det igen: Björklövens största motståndare har varit och fortfarande är de själva, med några år som undantag då de vågat ta in starka ledare. Nu får vi verkligen hoppas att styrelsen och den sportsliga ledningen vågar stå emot kritiken de kommer att få om ingen ”stjärna” kommit in och laget börjar förlora lite matcher. För i längden kommer de bli vinnare med denna satsning, än hur det går mellan augusti och december.

 

 

21 kommentarer

  1. Oscar

    Håller med om att det är bättre att satsa på unga talanger som är hungriga än gamla avdankade Lavanders och Fredrik Öbergs som kostar en massa. Men leta nånstans där i mitten också? Försök plocka in någon som faktiskt är i sin prime och har levererat som toppspelare på åtminstone Allsvensk nivå?

    Tror att det är vad vi har att vänta dock, finns väl 4a platser kvar att fylla.. Dalle väntar nog ett tag med att rycka i spetsspelarna.. Vi får hålla andan ett tag till, men ”pjäserna” kommer, jag har det på känn.

  2. Per

    Just nu har man 20 billiga spelare på kontrakt. Dalle måste ha kvar en rejäl peng till de sista platserna om han inte överbetalt rejält till det vi har nu. 8.5 MSEK är fortfarande en rejäl allsvensk budget om vi ser till konkurrenterna i serien.

    Är pengarna tight nu så skulle jag verkligen vilja veta var de satsats..

  3. Per

    För övrigt intressant liknelse mellan j-landslagsmän och firma Pavel/Wikström. Den hade jag inte kommit på själv.

      • Per

        Du pratar om en obeprövad backsida. Jacob Andersson är bland det mest meriterade vi har på papperet. Wikström är för all del ursäktad då du inte nämner honom men också han är obeprövad nu när han förmodligen förväntas spela er än 10min/match. Jag tolkade det som att du syftade på Pavel i din text. Bull tror jag kan bli bra till skillnad från heffaklumparna Wikström/Pavel och vår gamla skridskovirtuos Stefan Andersson. Det är för mig en smått fantastisk liknelse att jämföra tex Pavel med tex Acke eller Rahimi.

        • Erik Åström (inläggsförfattare)

          Hur prövad var firma Rahimi, Hellström, Nevalainen och Berglund i maj 2006?

          • Jocke

            Rahimi var ju grymt oprövad. 6 allsvenska matcher o 5 U19 landskamper. Berglund 1 allsvensk match (iofs en del u18 landskamper). Bull o Andersson matchar ju det med råge.

          • Per

            De var gröna j-landslagsspelare som hade stabila kompisar i Erik Andersson, Lindahl, Jonnie Karlsson och Stralla i laget. Lagkompisar som gjort några säsonger på hög nivå och som fortfarande presterade. Vi har Emmerdahl som är bra och sedan Stefan Andersson som inte alls hänger med i AS. Det är ett högt spel från Dalle om vi jämför med hur Janne byggde sitt lag det året.

          • Erik Åström (inläggsförfattare)

            Eftersom ni hakar upp er på backsidan upprepar vad jag skrev: Ja, jag håller med om att när man läser Björklövens backuppsättning så skrämmer det inga motståndare. Men det gjorde det inte heller säsongen 2006/07, när de släppte upp Kristoffer Berglund, Alexander Hellström och Daniel Rahimi. Ändå tog de sig till kvalserien.

          • Målis

            Men alla dessa spelare kom från vår organisation och hade redan visat stort hjärta och/eller mycket god teknik. Men som sagt jag är i grunden positiv men glöm inte att när vi gick till kval uooåt hade vi en del spets också. All spetskompetens är inte mätta gamlingar. Nuvarnde lag håller sig kvar, knappast mer.

          • Löve

            Nu är det sååååååå länge sedan att jag nästan intill har glömt.. men nämner du inte 4 st jvm backar och jämför den med en div1 back som i stort sett var bänkad till viss mån så sent som förr förra säsongen?
            Men vad vet jag.. hyfsat glömsk.

          • Erik Åström (inläggsförfattare)

            Eftersom ni hakar upp er på backsidan upprepar vad jag skrev: Ja, jag håller med om att när man läser Björklövens backuppsättning så skrämmer det inga motståndare. Men det gjorde det inte heller säsongen 2006/07, när de släppte upp Kristoffer Berglund, Alexander Hellström och Daniel Rahimi. Ändå tog de sig till kvalserien.

        • Jocke

          Sedan så jämför väl inte Erik Pavel med Rahimi eller Acke någonstans i texten. Han skriver att backsidan är oprövad vilket den även var inför 06/07 (och att det då föll väl ut).

          Men läser man texten som fan läser Bibeln så klart man kan få det till en jämförelse spelare för spelare.

          • Per

            Kolla backsidan det året. J-landslagsmännen var långt ifrån stommen det året. Långt ifrån.

          • Erik Åström (inläggsförfattare)

            De backar som fick chansen det året var följande: Erik Andersson, Kristofer Berglund (Kom från Lövens J20), Jimmy Danielsson, Anton Edlund (Kom från Lövens J20 och fick göra 3 matcher i a-laget), Alexander Hellström Kom från Lövens J20 hade två halva säsonger i a-laget), Jonnie Karlsson, Karl-Johan Lundström (Kom från Lövens J20), Patrik Nevalainen ( Kom från Lövens J20 och hade 33 matcher i a-laget), Daniel Rahimi (Kom från J20 laget), Per Savilahti Nagander (Lånades från Luleå under tre matcher), Andreas Stenling, Niklas Strandberg Johan Välitalo Kom från Luleås J18 och gjorde en match i a-laget.

          • Löve

            Handlar ju mer om diskussionerna i kommentarerna jocke..
            Så om det pågår en diskussion i kommentarerna som man tycker är en smått dålig jämförelse så får man inte säga det för att brödtexten inte tog upp det?

            Mmmm löjligt.

  4. Per

    Precis Erik.

    Du hade fyra rutinerade duktiga allsvenska backar i laget i Lindahl, E Andersson, Jonnie och Stralla som alla var etablerade och spelade mycket. Juniorerna var mer talangfulla och hade i princip ingen press på sig. Hos oss nu så finns inte den stabiliteten då det etablerade består i Stefan A som var hysteriskt dålig defensivt ifjol och Emmerdahl som är en habil allsvensk back. Det blir en hyfsad press på några 19-21-åringar med väldigt begränsad seniorerfarenhet i år.

    Juniorer brukar kunna blanda och ge rätt så rejält på en säsong. Vi har knappast råd med att LEJ, Jacob A och Bull får göra sina missar som backsidan är uppbyggd idag.

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Säger inte emot dig.
      Upprepar det jag skrev: Ja, jag håller med om att när man läser Björklövens backuppsättning så skrämmer det inga motståndare. Men det gjorde det inte heller säsongen 2006/07, när de släppte upp Kristoffer Berglund, Alexander Hellström och Daniel Rahimi. Ändå tog de sig till kvalserien.

      • Jocke

        Förstår inte riktigt vad Per håller på med. Backsidan var på inget sätt etablerad inför 06/07. Den enda som var ordentligt etablerad var Erik A även om han hade rejäla skadeproblem åren innan. De övriga hade inte presterat särskilt stabilt innan den säsongen. Sedan slog flera av dem iofs igen det året, exempelvis Lindahl som gjorde sin livs säsong trots att han året innan lagt av om jag inte minns fel.

        Stralla hade gjort två säsonger i Löven innan och producerat 15p på 84 matcher och haft minusstatistik och fått en massa kritik.
        Även Jonnie hade bara gjort två Lövensäsongen och innan det spelat i Teg. Ska dock säga att han var bra redan säsongen 05/06

        Sedan säger ju Erik inget annan än att backbesättningen 06/07 var oprövad. Tycker man något annan tror jag man har dåligt minne eller skriver om historien.

  5. Anderd

    Alltså Daniel har snart fyllt hela läget med mediokra division ett spelare från Piteå.
    Vart tar alla pengar vägen? eller ger Daniel sina gamla vänner från division ett såna höga löner?
    Jag kräks.
    Löven har numer en stomme av ett mittenlag i division ett. detta kommer sluta precis så…i botten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.