Bloggkrönika: ”En bit kvar till toppen”

Björklöven mötte allsvenskans bästa lag på tisdagen och vi kan kallt konstatera. Tommy Jonssons Björklöven har en bit till toppen.

Efter två raka starter med 2-0 överlägen och förstaperioder där Björklöven forsat fram så kom de till Hovet på tisdagen och släppte in 1-0 efter 19 sekunder.

Laget hade pratat om att städa bort individuella misstag, men efter 12 sekunder bjöd Lukas Ekeståhl-Jonsson på en dropp bakom ryggen som gav AIK 1-0. Det satte lite tonen denna dag. Misstagen som skulle bli färre blev fler i denna match än tidigare.

Egentligen var det inte så konstigt. Det går så rysligt fort när AIK ställer om och du blir så straffad att risken för misstag är större mot just AIK än mot andra lag.

Om AIK själv inte bjudit på så många misstag hade jag dubbat dem som helt överlägsna i allsvenskan, men sanningen är att AIK är ruggiga i vändningarna, de har kvalitet och talang för att slå alla även utan Christian Sandberg och Jens Jakobs som saknades idag.

Dock så gav de Björklöven två frilägen bara i första perioden, men Lövenspelarna är inte heta. Allafall inte Tobias Hage och Fredrik Hetta som brände de lägena.

Det är inte utan att man blir lite avundsjuk på AIK som har talangerna Bratt, Markström och Lindqvist. Det känns som sniperfest jämfört med Björklöven.

Tidigare under säsongen har det känts som att Björklöven bränt sitt krut i första perioden, fallit på eget grepp och förlorat. Den här gången mötte de ett bättre lag och dessutom finns det inget som passar Björklöven så dåligt som ett kontringsstarkt lag som är bra i powerplay.

I powerplay vill sig inget för Björklöven. Det var bara i ett av tre powerplay i denna match som Björklöven fick till det. Både i 5 mot 4 i första och i 4 mot 3 i andra så såg det ut som potatismos. Björklöven fick inte in pucken i zon, och gjorde de så, klarade de inte av AIK:s pressande box.

Här måste verkligen Tommy Jonsson ta en funderare. Vad måste göras? Kommer Kim Karlsson inte tillbaka så är känslan att det saknas kvalitet i laget för två bra powerplayformationer och då skulle det nog behövas en riktigt bra kreativ passningsspelare i laget.

Björklöven föll stort och det mesta är inte bra just nu, men tredje perioden var bra från Björklövens sida rent spelmässigt, men det hjälper inte så mycket om du bränner allt du jobbar fram.

Efter förra matchen skrev Erik ”Det kallas orutinerat”. Nu skriver jag. ”AIK var lite för bra. Det är en bit kvar till toppen.”

Så vad behöver Björklöven nu. Många kommer att säga en ny tränare, men låt oss lägga det åt sidan. Det har bara gått tre matcher. Björklöven möter Södertälje på fredag och behöver en seger eller hur som helst ta poäng. Det som inte får hända nu är att förlusterna fortsätter radas upp. Då blir det ett jobbigt spöka. Därför behöver Björklöven ta ned svårighetsgraden och gneta sig till poäng och helst en seger på fredag. Det spelar ingen roll hur det ser ut rent spelmässigt, men Södertälje ska inte bjudas på något.

Lite statistik tillslut:

¤ Noll mål på elva chanser i powerplay. Det är sämst av alla lag i allsvenskan. Även Almtuna och Timrå har noll mål, men på åtta och nio lägen.

¤ 14 tvåminutersutvisningar gör Löven till tredje värst i serien. Är det spelstilen som framkallat alla dessa utvisningar eller är det slumpen?

¤ Niklas Lundström har tagit 42 av 50 skott så här långt. Det är 84 procent och då tycker jag att han stod för ett flertal klassräddningar mot AIK. Det säger något om vad laget gett bort.

¤ Björklöven vann skotten med 33-26, men AIK hade hela 19 skott utöver det på täckande Björklöv.

26 kommentarer

  1. Tyko

    Finns noll kvalité i truppen. Hur fan kan de tro att det räcker att bara kunna åka skridskor fort. Saknar Trotter, Hutchings och Quist. Nu finns ingen som kan luckra upp eller göra mål. Bara massa ”checkare”, kanske Kim, men han verkar ju vara körd. Dalle å Tommy har misslyckats totalt! Med allt!

  2. Tomas

    Fyra matcher säger du?
    Det är ju för f_n andra säsongen vi får dras med denna tränarstab och det blir ju inte bättre.
    Skillnaden med en riktig tränare som Waltin är ju milsvid där laget utvecklades och blev bättre för varje match.

  3. bror

    Värdelöst..även om de blev lite bättre i 3e.
    Jo visst ska man redan nu kika över tränarnas vara eller icke, det fungerar inte dom det ser ut just nu och iförra säsongen, samma visa återigen
    Jag förstår helt enkelt hur Tommy ska lyckas göra om så att man skulle få ut nåt som håller framöver, förlust på fredag mot nykommlingen, ja då tappar nog många tålamodet .
    Bakåt är de virrigt,pp är bedrövligt. I nga målskyttar finns, finns en del att göra T.J

  4. Knutte

    Björklöven gör AIK bra. Hur öppet som helst i försvaret. Dessutom bränner man hur många chanser som helst. Och mot laget från Kringelstan ska allt vända. Hmm.

  5. Löve

    Vill nämna ett par saker:
    1. Tommy måste ta många fler funderare än en.
    2. Kreativa spelare är inget som Dalle vill ha om jag inte minns helt fel var det ursäkten till att Palme fick gå (rätt eller fel säger jag inget om) men om jag missminner mig så var det sundet sas.
    3. Snipers fest. -Vi vill bara ha hårt jobbande spelare. Det tolkar jag som brunkare. Tänk om vi haft någon vass avslutare som kunnat rinna igenom. När AIK rann igenom var avsluten kliniska. Känns som allt känns som en sniperfest när de ställs mot löven.
    4. Vi har spelat 3 matcher…. 13 mål i baken … vad behövs göras.. vi kan sitta och dividera hur mycket vi vill skulle dock vara roligt att höra Tommy förklara det utan att nämna individuella misstag.. vad ska vi göra??

  6. Keepern

    Angående tränare, jag är ingen vän av att sparka tränare men det har inte gått bara 4 matcher utan 52 + 4 matcher så smekmånaden är över sedan länge ????

  7. KungsholmsLövet

    Dagens observationer: Löven blir inte utspelade på något sätt men AIK är skickligare i de avgörande momenten; bättre PP, skills hos sina forwards och en tydlig struktur. Löven saknar allt detta. Känns som att vi rätt snart kommer att leta efter en kanadensisk sniper och eventuellt en målvakt också, för annars kommer det att bli bottenstrid.

  8. Thomas

    Tycker att mycket påminner om många andra säsonger. Löven har chanser men gör inga mål. Motståndarna behöver inte anstränga sig för att göra mål. Kämpainsatsen är inget att klaga på. Risken är att självförtroendet sjunker ännu mer. Redan nu finns det spelare som är fullständigt iskalla. Hur detta ska vändas vet då inte jag. Om Kim dessutom blir borta så måste Dalle agera. Det finns ingen laget som kan ersätta honom.

  9. Gaborik

    Det var mycket som såg bra ut idag och det menar jag inte ironiskt. Björklöven tryckte under långa perioder ner AIK fullständigt, man hade även relativt farliga chanser många gånger under dessa sekvenser. Det som skiljde AIK från Björklöven idag var ett tätt målvaktsspel och vassare avslut. Det här oroar mig inte speciellt mycket och siffrorna speglar inte riktigt matchbilden. Det kommer att gå ganska bra för Björklöven i vinter, även om det finns detaljer att förbättra.

  10. Ge mig en riktigt coach nu.

    Ett hån att se och höra Tommy Jonsson efter match på match stå och säga att vi spelar bra men tyvärr lite individuella misstag. Vilken planet lever han på? Vi borde ha sparkat karln redan förra säsongen, istället byter vi ut 75% av laget och resultatet so far av detta? Lika virrigt spel som förra säsongen. TJ är ingen bra coach.

  11. Pär

    Tuff säsongsöppning……att förlora borta mot Aik och Oskarshamn är inget att säga om och definitivt vad man kunde vänta med dagens löven lag. …Förlusten mot Tingsryd däremot svider mycket……

  12. Per

    Jag hoppas att Löven kan erbjuda professionell hjälp till Tommy Jonsson. Redan efter tre omgångar så ser han helt knäckt ut. Även om det sportsliga ser ut som skit så är jag orolig för hans hälsa.

  13. Sigge

    Gustav: Kan du ställa en rak fråga till Dalle?
    Jobbas det med backar?
    Förs det samtal med dom kontraktlösa lirarna Hutch och Trotter?

    Dom lägger vi får i afton bränns gång på gång förutom Sandström då…Hutch hade satt minst två av lägena i afton.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Löven valde ju att inte erbjuda några kontrakt till dessa spelare då de inte passade in i det nya lagbygget. Då jagar inte löven de spelarna.

      • Sigge

        Nä Löven verkar inte vilka ha folk som hittar målet.
        Vad är problemet med dom menar du?
        Passar inte in i lagbygget?
        Bägge slet som djur och fixade poäng till laget.

        Du kan väl lyssna med sportchefen om det i alla fall fpratas med dom..Herregud bägge är fortfarande utan kontrakt…Dags för löven att lägga ner prestigen.

  14. Hubbabubba

    Nu får det faktiskt vara nog. 50+ matcher, ny trupp men samma skit-spel och förluster som radas upp.
    Avgå Bitte?

  15. KALLE

    Nu måste T J bort som coach en förlust på fredag tälj så ser det mycket mörkt ut det börjar luta mot kval vakan för fan umeå stolta ishockey lag

  16. Enskedelövare

    En väntad förlust,vi brukar ha svårt på ”hovet” oavsett lag eller motståndare.
    Det nästan sitter i väggarna…:(
    Såg inte matchen så jag ska inte gnälla om vad som gick fel.
    Det är dock inte borta mot AIK vi ska ta poängen men vi måste börja vinna nu så det inte blir ännu en tung säsong.

  17. Per

    En bit från toppen? Löven har under Tommy tid gjort en bra tävlingsmatch på 55 försök. En endaste en och det var bortamatchen mot Mora. Jag kan inte tänka mig att man har mycket mer tålamod med Tommy då känslan är att vi redan nu är fast i botten. Han får deasvärre inte ut någon prestation från laget. Då går det inte att fortsätta.

      • Per

        Säger en hel del..

        Ska vi tro att Dalle snart börjar värva skägg i ren panik för att köpa lite tillfällig success? För det vore liksom vansinnigt att åtgärda det alla ser..

        Rätt intressant att läsa diverse experters utlåtande på twitter igår. Fullkomligt kaos i Löven där ingen spelare verkar veta vad de ska göra på isen.

  18. Coachen

    Känns tyvärr som att typ alla frågor inför säsongen om spelartruppen verkligen besannats, backarna, avsaknad av målskyttar och tillräcklig skills vilket verkligen visar sig i pp-spelet. Verkligen en måstematch på fredag på många sätt, visst måste väl ledningen iaf fundera på många saker nu? Värva nån/några artistspelare med spetsegenskaper, att Fagervall kan gå in och stötta i båset etc.
    Otroligt tråkigt om publiktapp redan nu blir ett faktum, bla publikmatchen mot Modo den 4 oktober ser man ju framemot

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.