Matchdag – Vita Hästen borta

Det är en ny dag, ett nytt Löven utan Tommy Jonsson, men det är fortfarande Vita Hästen som väntar på fredagen med fem spelare på skadelistan för Björklöven.

Det känns nästan lite overkligt att det ska spelas match på fredagen. Allt efter förlusten mot Västervik har handlat om Tommy Jonsson, men nu är det tre poäng på spel och ska säsongen vända för Björklöven måste de börja ta poäng och att ta poäng just i Norrköping har inte varit lätt på slutet.

En poäng har Björklöven tagit på sex möten i Himmelstalundshallen sedan Björklöven tog steget tillbaka till allsvenskan 2013. Det var i senaste mötet i Norrköping där Björklöven klarade 3-3 under full tid, men föll efter straffar. Innan det har Björklöven förlorat fem raka matcher i Norrköping.

Vita Hästen kommer till den här matchen med riktigt bra form. 4-1 borta mot Södertälje senast och 4-2 hemma mot AIK matchen före det. Hästen ligger på femte plats i haltande tabell. Det är alltså botten mot toppen som möts. Björklöven har på det sättet inget att förlora i den här matchen.

Det är svårt att förutse matchbilden, men jag tror inte att Björklöven kommer att jaga lika hårt som i de första matcherna under säsongen. Det finns inte manskap för det helt enkelt. Det har heller inte funnits tid för att rita om särskiljt mycket. Jag ser inte riktigt hur Björklöven ska vinna den här matchen, men jag hoppas att jag har fel.

Laget: 

Så här såg laget ut mot Västervik. Mer vet vi inte nu om hur det ser ut ikväll, men laget släpps vid lunch.

Niklas Lundström (Adam Werner)

Simon Fredriksson- Lukas Ekeståhl-Jonsson

Stefan Andersson – Emil Wikström

Jacob Andersson – Niklas Pavel

Christian Bull

Lucas Sandström – Stefan Öhman – Jesper Thörnberg

Isak Stenlund-Ädelgran – Tobias Hage – Joakim Högberg

Mattias Granlund – David Lindquist – Marcus Jonsson

Fredrik Hetta – Andreas Vikström – Linus Boström

Fem spelare är på skadelistan: Kim Karlsson, Axel Ottosson, Jonas Emmerdahl, Cody Murphy och Nicklas Johansson.

Mina nycklar till seger:

¤ Defensiven. Ska Björklöven vinna mot Hästen då gäller det att börja bakifrån. Med det tunna laget Björklöven har måste de lyckas stänga igen på något sätt.

¤ Boxplay. Raset i den spelformen måste få ett slut, annars vinner Björklöven inga matcher alls..

¤ Nytändning. Mot Västervik fanns ingen energi alls från start. Att nu Tommy Jonsson inte längre är kvar borde kunna ge en nytändning.

Sagt från Lövenhåll: 

Fokus har inte direkt legat på förhandssnack inför matchen mot Vita Hästen under torsdagen så ingen från Löven har egentligen sagt något om den matchen.

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Marcus Eriksson stod för 42 (19+23) poäng i fjol och 40 (10+30) säsongen före det. Det är egentligen helt otroligt att den här 31-åringen bara har tre säsonger i allsvenskan, men han har varit Vita Hästen trogen stora delar av karriären även när de varit i ettan. Efter fem matcher har Eriksson stått för 7 (1+6) poäng och delar hela seriens poängliga. Det är ganska tydligt vem Löven ska bevaka när de möter Vita Hästen. Dock har han tappat sin radarpartner Adam Schmidt till Tinsgryd, så den här säsongen är det talangen som värvades inför förra säsongen Rickard Palmberg som tagit den platsen och levererat 5 (!) mål på fem matcher så här långt. Intressant med Eriksson var att det gick oerhört långt innan han förlängde kontraktet och sportchef Fredrik Jensen gick ut och kallade honom girig i media.

¤ Vita Hästens har haft en av allsvenskans bästa målvakter de senaste säsongerna, men Axel Brage lämnade för Örebro i somras. Örebro som är just Hästens samarbetsklubb i SHL där de ofta lånar spelare från. Daniel Marmenlind och Emil Jidskog delar på målvaktssysslan så här långt. Oklart vem som står i morgon, men 19-årige Marmenlind som är på lån från just Örebro har fått mest förtroende så långt och snittar 91.94 i räddningsprocent så långt.

¤ Vita Hästen har bara släppt in ett enda mål i boxplay så här långt och har därmed 92.86 procent i den spelformen vilket är näst bäst i ligan. Vita Hästen är dock det minst utvisade laget i allsvenskan så här långt med sex minuter per match vilket kanske förklarar en del av BP-statisiken.

¤ Vita Hästen mönstrar fullt lag utan skador och sjukdomar.

Sagt från Vita Hästen:

– Vi får ta oss an matchen med öppet sinne och inte ha för mycket förväntningar hur det kommer se ut. Om vi gör en bra insats och spelar som vi själva vill göra har vi goda möjligheter att vinna, säger Hästentränaren Jonas Johnsson.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Norrköping och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

16 kommentarer

  1. Olle

    Det är lite provocerande hur ni eleverar upp betydelsen av att Tommy Jonsson fått kliva åt sidan.

    ”Att nu Tommy Jonsson inte längre är kvar borde kunna ge en nytändning”.

    Upplever du att Tommy Jonsson var ett monster? Vi sitter fortfarande på 24 grovjobbare utan spetskvaliteter, var det Tommys fel att de inte förvandlades till Stamkos, Crosby eller Marchand? Tommys problematik handlade om att han inte var förmögen att, likt Melin, förvandla mediokra hockeyspelare till vinnare. Jag betvivlar att Marcus Åkerblom, Jesper Jäger eller någon annan sköning klarar det heller.

    Således, vilka stordåd kan vi förvänta oss efter att Tommy jagats med facklor ur staden?

    Inga!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      När du fastnat i en negativ trend med en tränare får det statistiskt en effekt när den tränaren kliver åt sidan. Tommy är inget monster, men laget med honom som tränare var i ett djupt hål.

    • Linda

      Olle, enligt de allra flesta skribenter på lövenbloggen ligger vägen nu öppen och spikrak mot SHL och de är ju så otroligt hockeykunniga så enligt deras egna övertygelse kan de inte ha fel…Men men…tiden får utvisa…

      • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

        Det är naturligtvis inte säkert att det vänder när du sparkar tränaren, men i det här fallet är det lite speciellt då just försvarsspelet inte tagit några steg framåt oavsett vilka spelare som varit i truppen eller hur mycket tiden gått. Därför ska de bli intressant att se över någon månad vad som händer med just försvarsspelet. Var det spelarna som var odugliga eller var det spelsättet i kombination med spelarna.

  2. Knutte

    Att täppa till bakåt är a och o. Hoppas nya chefen inser detta. Inget svårt alls att förstå och utföra enligt mig.

    • Olle

      Precis, i synnerhet med tanke på att vi har en ytterst kompetent målvakt som tillsammans med sin flickvän bara sitter av tiden i Umeå och tränar med Lövens JUNIORLAG.

      Ve,m kan jag syfta på?

  3. Per

    Svårt att tro på någon större effekt idag mer än att laget eventuellt kämpar och sliter på lite extra efter att Tommy fått gå. Kan absolut fungera som en väckarklocka när någon får sparken pga en kollektiv kollaps. Med Åkerblom och Jäger så tror jag mest bara att de kör för att någon ska köra. Förändring och mer långsiktig effekt hänger nog ihop med den nya tränare som man rekryterar. Förhoppningsvis får vi in en stark ledare som kan implementera en väldigt enkel, cynisk hockey som är det som fortfarande gäller i Hockeyallsvenskan. När väl de grunderna är på plats och vi förhoppningsvis lämnat botten så kan vi börja experimentera mer med innovativa spelsystem likt det Tommy ville köra. Prio just nu är att börja vinna hockeymatcher och det gör man enklast i HA genom en dyngtråkig defensiv och snabba spelvändningar. Det förutsätter för all del att man har material som kan göra det och då måste backarna tänka om och målvakterna steppa upp.

    Angående Tommy så tror jag inte att någon vettig människa hatar honom. Däremot tror jag att de allra flesta hade synpunkter på hur han skötte sitt jobb och de resultat han presterade. Att han sparkas har ingenting med hur han är som person att göra utan handlade om uteblivna resultat och en låg tilltro att han skulle kunna vända skutan. Jag tror inte heller att man kan förvänta sig en snabb sportslig vändning med tanke på det skick laget är i just nu.

    Jag ser fram emot att se ett Löven med en ny tränare. Till dess den är klar så får vi hoppas att Åkerblom och Jäger kan stoppa blödningen något.

  4. Bosa

    Jag tycker att du har helt rätt Gustav. Jag kommer ihåg att jag ställde frågan till dig under någon match i vintras och att du var väldigt tydlig redan då. Hans spelidé funkar inte i Björklöven och sannolikt ingen annanstans heller. Jag tycker att även sportchefen har ett stort ansvar i hur obalanserat laget är byggt. Målvakter och backar håller uppenbarligen inte måttet, vilket påtalades redan under försäsongen. Forwards är stöpta i samma ”brunkarform” och vi saknar överlag spets. Hur ser du på sportchefens vara eller inte vara och hur tycker du att laget måste byggas om?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag ser det som att Daniel Johansson blir kvar säsongen ut, sedan tar Jocke Fagervall över hasn sysslor som en del av sin GM-roll. Dock i.o.m att Dalle sitter på lön just nu är det lika bra att låta honom göra det dagliga jobbet kring laget. Laget är ju dock byggt för Tommy Jonsson så det blir lite av en nystart på alla sätt när han är borta. Framöver blir det Fagervall röda linje som gäller.

      • Lars

        Problemet är att Löven tänker som du gör, Gustav, ”Fagevalls linje”, ”Jonssons linje”. Linjen ska ju finnas i föreningen, inte hos en enskilld tränare/ledare. Vad händer då Fagervall går vidare om ett par år? Blir det ”Martin Johanssons linje” då?

        Nej, linjen måste finnas i föreningen. Sättas av styrelsen, följas av GM och tillämpas i föreningens alla lag. Annars blir det bara löjligt.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Fagervall är ju GM så han ska ju sätta linjen. Nu kom han in som GM med en huvudtränare som redan satt sin linje så när jag säger Fagervalls linje så menar jag föreningens linje för det är han som kan bestämma hur hela föreningen sportsligt ska agera.

          • Lars

            Håller inte med. Tycker du Skellefteå ändrat sitt grundspel nu när man bytt GM? Nej, den röda linjen måste finnas från styrelsen och ned till pojkar -09. Styrelsen tillsätter VD som tillsätter GM som tillsätt tränarna som värvar spelare.

          • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

            Jo så är det, men ska Björklöven sätta en röd tråd måste de ha någon som kan hockey i föreningen och nu har de någon i Fagervall så låt honom sätta tråden från P09 till A-lag. Tidigare har inte det funnits.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.