Markus vs Tommy

Efter fem omgångar fick Tommy Jonsson sparken från Björklöven och nu har Markus Åkerblom fem matcher som huvudtränare – låt oss titta närmre på skillnaden i resultat mellan de två. 

Vi börjar med att titta på hur tabellen ser ut just nu:

tabell 4

Vi kan konstatera att Västervik har börjat rycka ifrån och imponerar verkligen – vem hade trott att de skulle leda tabellen med tre poäng marginal efter tio omgångar. Inte jag!

Sedan kikar vi hur tabellen såg efter de fem omgångarna som Tommy Jonsson var huvudtränare för Löven.

Tabell 1

Denna tabell är ingen smickrande läsning för en Lövenanhängare. En ändring kom och låt oss titta på tabellen med Åkerblom som ledare:

Tabell 2

Jag var inne på detta i lördagens avsnitt av Nedsläpp. Björklöven säger nu att de inte spelar med samma överbelastning i deras forecheck och att det leder till att deras anfallsspel blir lidande. Men vad fan gör det när de har släppt in hela 12 mål mindre på de senaste fem matcher och bara gjort ett mål mindre. Detta klokare spel har även gett åtta poäng mer.
Så för att ytterligare sparka in en öppen dörr – snacka om att tränarbytet har gett effekt.

12 kommentarer

  1. Per

    Lövens 2,3 mål/match håller inte i det långa loppet. Även om vi krigat till oss poäng på slutet så har det varit en del stolpe in poängmässigt. Det måste värvas in klass för att vi ska kunna fortsätta uppåt i tabellen. Tightare defensiv räcker inte även om det är en bra start.

  2. Matchspeakern

    Detta blogginlägg av Erik är ett bra exempel på hur man kan sätta fokus på en sak och snudd på, skulle jag vilja påstå, manipulera fram en åsikt från läsaren.

    Markus vs Tommy.

    Vad gör alla lövare? Jo, man jämför Björklövens tabelläge och drar sedan snabbt slutsatsen att med Markus som huvudtränare tar vi fler poäng.

    Men lyft blicken lite skulle jag säga.
    Jämför de andra lagen.
    Erik jämför intjänade poäng på dessa 5+5 omgångar.
    Karlskoga har tex tjänat in +6poäng mot Björklövens 8poäng
    BIK Karlskoga har dessutom klättrat från plats 11 till 2 i dessa två jämförande tabeller.
    Vilket tränarbyte har de gjort som fått denna effekt?
    På samma sätt fast negativt neråt har vi Vita Hästen som fallit från plats 4 till 14 och fått 6poäng färre.
    Vad har de gjort för att tappa så mycket?

    Näe, att peka på en tränareffekt grundat på tabelläget är att dra det för långt tycker jag. Det går inte absolut kalla det statistik heller G.

    Däremot vi som sett alla matcher i T3 Center i år kan nog skriva under att det finns skillnad i vissa spelmoment.

    • Gustav Pettersson

      Det går att se på anledningarna till varför Björklöven tagit fler poäng efter att Tommy fick gå på olika sätt, men när vi ser till de 23 respektive 11 insläppta mål på lika många matcher är det nästan omöjligt att peka på att den stora anledningen är de taktiska förändringarna som Markus Åkerblom har genomfört. Frågan om det hade vänt även utan att Tommy hade fått gå? Ja, den får vi naturligtvis aldrig svar på. Den blir bara hypotetisk.

    • G

      Jag håller med dig i sak. Det är inget som är statistiskt säkerställt på något sätt, men det är ett underlag. Jag har heller inte sett några matcher denna säsongen och som matematiker gillar jag inlägg av statistisk karaktär där spelet bryts ner till siffror. Det ska tilläggas att jag hade kvar förtroende för Tommy. Hur det hade sett ut med Tommy kvar kan ingen veta, men ett som är säkert är att matchen mot MoDo inte hade varit fullsatt.

  3. Ronny Edvardsson

    Medlemsmatchen 2016/17 – Kan ej komma så jag bjuder på dessa två biljetter till någon som inte har råd att gå på en match i hockeyallsvenskan. Lycka till – till dessa två som får mina fribiljetter…hoppas att matchen blir bra och lyckad för dom som får mina fribiljetter helt gratis.
    Ronny Edvardsson Stenstorp (Falköping).

    • Stefan

      Tror du måste ”beställa” biljetterna via Lövens hemsida och så ange namnet på den person som ska hämta ut biljetterna om du vill ge bort dom 🙂 ! Är lite i samma sits…bara det att jag hade redan hunnit köpa egen biljett till matchen när erbjudandet dök upp….

  4. Linus 43

    Markus Åkerblom har genomfört förändringar. Frågan är vem som är hjärnan bakom dom taktiska förändringarna? Aldrig en enda gång nämns Jesper Jägers namn i sammanhanget, En assisterande . tränare med mycket pondus och hockeyerfarenhet,tas säkert emot alla dagar i veckan.Hans inträde har betytt mest. Eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.