Matchdag – Västerås borta

De två lagen som inlett säsongen allra sämst möts på onsdagen i Västerås. Tabelljumbon väntar Björklöven, men en jumbo som precis vänt den rysliga trenden.

Precis som Björklöven inledde Västerås allsvenskan katastrofalt. På det första sju omgångarna tog Västerås fem poäng.  Med tanke på att föreningen var ytterst nära konkurs förra säsongen, en säsong där de bara skulle gå upp till SHL, men slutade nia. Med tanke på det och på att flera storstjärnor, t.ex. Jeremy Williams försvunnit från laget, så var inte förhoppningarna så stora den här säsongen, men fem poäng på sju omgångar har varit en katastrof.

Nu har Västerås hyfsat till sig något och tagit sex poäng på fem omgångar och kommer närmast från en 4-0 seger borta mot Södertälje. Västerås har haft stora skadebekymmer under inledningen av säsongen, men på slutet fått tillbaka de flesta och viktige Markus Persson har verkligen gjort skillnad. Senast saknades bara Niklas Lihagen som även saknas nu mot Björklöven.

Går vi tillbaka historiskt så har Björklöven haft svårt mot Västerås och speciellt i ABB Arena Nord. Björklöven vann senaste mötet med 4-2 när lagen möttes i Västerås i januari, men innan det har Västerås vunnit 4-3, 5-2, 2-0 och 5-3 i fyra raka matcher och totalt har Västerås vunnit sju av de senaste nio. Känslan är dock att vi kan slänga det lite åt sidan.

Västerås stora problem den här säsongen har varit målskyttet. Laget har endast gjort 24 mål vilken är näst sämst i serien. Ingen spelare har gjort fler än tre mål och det är lite logiskt. Sedan förre säsongen har de tappat Jeremy Williams 19 mål, Jan Urbas 15 mål, Nick Sorkin 15 mål, Matias Myttynän 14 mål,Cody Murphy 9 mål, Maxim Matushkin 7 mål. Det är sex av lagets tio bästa målskyttar från i fjol och totalt  spelare som gjorde 95 av 152 mål förra säsongen som lämnat klubben.

Vi kan vänta oss en match där Västerås kommer att ha en del puckinnehav, de spelar så den här säsongen, men där Björklöven kommer att få chanser att utnyttja deras skakiga spel och pucktapp. Björklöven får bara inte göra målvakten Henrik Lundberg till en vägg. Han kan spika igen ibland.

Laget: 

Laget har inte släppts än, men släpps vid lunch. Preliminärt lag ser ut så här.

Adam Werner (Niklas Lundström)

Simon Fredriksson – Niklas Pavel

Lukas Ekeståhl-Jonsson – Jacob Andersson

Stefan Andersson – Christian Bull

Emil Wikström

Jesper Thörnberg – David Lindquist – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – Tobias Hage – Isak Stenlund-Ädelgran

Nicklas Johansson – Axel Ottosson – Joakim Högberg

Cody Murphy  – Stefan Öhman – Linus Boström

Andreas Vikström

Kim Karlsson, Jonas Emmerdahl, Fredrik Hetta och Mattias Granlund saknas fortsatt.

Mina nycklar till seger:

¤ Werner igen! Adam Werner har varit strålande i ett par matcher. Han måste få chansen igen och göra det bra.

¤ Bortaspelet. Björklöven har hittat ett sätt att spela på bortaplan, snålt och väldigt misstagsminimerande. Det spelet är rätt medel här även om det är ett lag som ligger i botten Löven möter.

¤ Powerplay. Västerås har seriens näst sämsta boxplay (precis före Löven) med sina 73.81 procent uppklarade numerära underlägen. Det måste Björklöven utnyttja och speciellt med några viktiga PP-spelare tillbaka.

Sagt från Lövenhåll: 

– Egentligen ska vi inte fokusera så mycket vilka vi har på andra sidan. Vi måste fortsätta jobba med Björklöven, vad Björklöven ska stå för och våran identitet. Att vi blir konsekventa och gör samma saker oavsett vilka vi möter. Vi måste hitta ett sätt att spela som är likadant hela tiden, att man går in med samma attityd till alla motståndare. Det spelare ingen roll vilka motståndarna är, vi måste vara konsekventa och göra det som gör att vi vinner hockeymatcher, säger Markus Åkerblom till Björklövens hemsida.

Noterbart om Västerås:

¤ Ingen sticker ut poängmässigt i Västerås utan de har två spelare på sex poäng (Mikael Frycklund och Marcus Bergman) och fre spelare på fem poäng (Eddie Davidsson, Markus Persson och Rasmus Edström). Mest kanske Markus Persson ska räknas som ett hot då han gjort sina poäng på sju matcher och som gjorde 33 poäng för Tingsryd i fjol. Noterbart också att Rasmus Edström som hade en tuff säsong i fjol i Björklöven fått en bra start i Västerås.

¤ Målvakten Henrik Lundberg har varit en av seriens bästa målvakter med tanke på att han spelar i ett bottenlag. Hans 92.91 i räddningsprocent och 2.14 i insläppta mål per match imponerar. Han imponerade också på Cmores podcast och Mike Helber där som tog ut honom som veckans målvakt i allsvenskan förra veckan.

¤ Västerås är det lag i serien som tappat flest ledningar när det gjort första målet. I sex matcher har de gjort första målet, men bara två av dem har slutat med seger.

¤ Med 45.03 procent vunna tekningar så är Västerås seriens sämsta lag på att teka.

¤ Trots att Västerås är sist i serien är det laget med tredje mest puckinnehav i allsvenskan.

¤ Västerås har nyligen lånat Anton Öhman från Skellefteå. Öhman som spelade ett par matcher för Björklöven för två säsonger sedan. Anton Öhman som är fostrad i Löven är en mycket spännande back som bjöd på en del riktigt spännande dribblingar när han var i Björklöven.

Öppet brev:

I förrgår gick styrelsen i Väserås ut på hemsidan med ett brev till fansen för att fastställa att det är ett nytt Västerås Ik som gäller den här säsongen. inget storsatsande. Ni hittar hela brevet här.

Här har ni en sammanfattning.

Efter vårens turbulens kring ekonomi och överlevnad har vi som förening valt en annan väg. Mer hemvävt och att bygga för framtiden. Visst, tabelläget just nu är inte vad vi önskar. Men vi måste ha tålamod med det här bygget. Våra unga spelare i A-laget tar kliv varje dag, och växer mer och mer in i den allsvenska kostymen.

Vi kan inte nog uttrycka vår tacksamhet och stolthet över hur många, privatpersoner och företag, ställde upp när vinden blåste som snålast i våras. Utan er hade vi inte fått chansen att börja det här ”nya bygget.” Nu behöver vi er igen. Supportrar och partners. Killarna i laget behöver er. På läktaren.

Vi kan lova er att grabbarna i laget sliter varje dag för att börja omvandla uddamålsförluster, enpoängsmatcher och stolpe ut – till segrar och tre poäng. Segern mot Södertälje i fredags var oerhört glädjande. Ett bevis på att tränare Olsson/Zabel och spelartruppen är på väg åt rätt håll.

Vi har full förståelse för att många av er tyckte att det var roligare att ta sig till ABB Arena när vi var ett topplag i Hockeyallsvenskan. Men det här laget är värt allt stöd. Det är mer ett ”stadens lag” än VIK haft på många år. De brinner för klubbmärket, för staden, för Er. De vill inget hellre än att börja ge sina supportrar fler trepoängare.

Slut upp kring det här laget. Kom till hallen, stötta dem i med och motgång. Det kommer att göra skillnad sportsligt – och givetvis även ekonomiskt. Det behövs det med.

Sagt från Västerås-håll inför matchen:

– Segern mot Södertälje var våran bästa match den här säsongen. Vi ska vara ödmjuka och titta på det vi gjorde bra mot Södertälje som försvarsspelet och det hårda jobbet. Kan vi vara ödmjuka och se matchen på samma sätt som mot Södertälje och göra en liknande insats så ska vi ha en bra chans. Vi har nu ett lag på fyra femmor och det gör att vi kan få ett annat tryck nu än när vi hade fler skador.. Då kan vi gå ännu hårdare, säger KChrister Olsson till Västerås hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Markus Isacson är på plats i Västerås och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.