En makalöst rörig insats

Björklöven bjöd på en av säsongens minst strukturerade insatser, men någonstans där klev Stefan Öhman fram och bar Löven till seger.

Att ta ledningen tre gånger om är bra, att tappa den tre gånger om ska ett disciplinerat lag inte göra. Att sedan kunna vinna matchen ändå, det talar om att du möter ett dåligt lag eller en dålig målvakt och så var det denna kväll. Oskarshamn och deras målvakt Wictor Ragnewall var inte strålande denna dag. Det erkände även Fredrik Söderström på presskonferensen.

”Vi förlorade på grund av målvaktsproblem”

Därför ska Björklöven inte ta med sig för mycket från den här insatsen. Det var tre poäng, det var en kedja med Stefan Öhman och Cody Murphy som var lysande och laget vek aldrig riktigt ned sig, men mot ett bättre lag hade den här insatsen slutat med noll poäng.

Vad var det då som var dåligt? Lukas Ekeståhl-Jonsson blev utsedd till matchens lirare och visst han gjorde ett mål och en assist, men han stod för ett flertal huvudlösa passningar, han ska i tid och otid kliva otroligt högt och går in på andras ytor och förstör. Lukas är talangfull, han har många goda sidor, men han är ostrukturerad i sitt spel och han var arketypen för det som var fel denna kväll. Björklöven var inte en väloljad maskin utan det var mängder av individuella och lagmässiga missar som gjorde att Oskarshamn kunde komma tillbaka trots att de inte alls var bra.

Oskarshamn spelade otroligt primitivt i period ett och två. De satte alla kort på kontringar och i princip lät Björklöven skapa lägen. Det var först i tredje perioden som de satte press på Björklöven och då hade t.ex. Christian Bull problem. Oskarshamn saknar både självförtroende och ganska många skadade spelare, men låt oss släppa motståndarna. Björklöven visade karaktär och kom tillbaka gång efter annan, tog sig ur små sekvenser när de inte förde spelet, tog över och var det bättre laget i stort sett hela matchen.

Björklöven vinner, de stiger i tabellen och Markus Åkerblom har hittat en lägstanivå som är så otroligt mycket högre än i de fem första matcherna att Björklöven kommer att sakta, men säkert ta sig en bit i tabellen, men ska de ta sig högre ser jag två saker som måste till.

¤ Adam Werner hade en sämre dag i målet, men han är soklar etta. Vad händer när han sticker på JVM? En plan måste finnas, en målvakt måste vaskas fram på lån.

¤ Joakim Högberg var värvad som målskytt, han bränner allt som går just nu. Tobias Hage skulle också vara en målskytt, han sätter inget just nu. Med den duon ur målform så behöver Björklöven en målskytt.

Det här är gammal skåpmat som vi pratat om förut, men det tål att skrivas igen.

Slutligen så  måste jag nämna Stefan Öhman. Han gjorde säsongens bästa insats. Inte bara målet och assisten. Han var inblandad i så mycket och gjorde knappt ett misstag bakåt. Det var glimmer av Öhman 2014-15 vi fick se. Att han, Murphy (som är sjuk rivig) och Linus Boström skulle vara bästa kedja hade jag inte gissat före matchen, men där har Björklöven fått en bonus.

¤ ¤ ¤

Ett par av macthens detaljer:

¤ Simon Fredriksson spelade 21.41 och Niklas Pavel 21.01. Det backparet har spelat fyra matcher ihop och ökar sin istid för varje match som gör. 0,2 ton backpar blir bättre och bättre. Nu ska det sägas att de var inne på två mål bakåt denna dag och gjorde inte sin allra bästa insats tillsammans, men de får mer och mer förtroende.

¤ Björklöven kom inte in på mål i matchen mot Västerås. Därför var målet att komma in på målet denna match direkt. I första perioden sköt Björklöven 24 skott, 19 på mål, 1 i täck och 4 utanför. Snacka om att träffa mål. 18 av de 24 avförade skotten kom från det man skulle kalla skottsektorn, alltså framför målet. Snacka om att nå målet med den förstaperioden.

¤ Björklöven vann tacklingarna med 7-3 och tekningarna med 30-29. När Björklöven vinner både tacklingarna, tekningarna och skotten är de 4-0 den här säsongen.

Mer om matchen:

Öhman förde Löven till seger

4 snabba efter segern

TV: Presskonferensen

TV: Messy om matchen

Fjärdelinan visade vägen (intervju med Öhman)

Gunnar Johnssons krönika

8 kommentarer

  1. Coachen

    Att inte Stefan Öhman blev utsedd till bäste Lövare kändes lite förvånande, karln var ju överallt och gjorde inget misstag på hela matchen. Tycker spelet i egen zon kändes lite klent ikväll och O-hamns mål kändes därför billiga. Vi var bättre och ska kunna avgöra matchen tidigare, framförallt då deras målvakt hade en mindre bra dag. Vi var ändå några som var fundersamma att Marcus Jonsson inte får ännu mer speltid då en sån spelstil ger energi till laget. Ser på statsen att han iofs har rätt likvärdig speltid som övriga forwards men det känns lite som han kan nyttjas mer, eller? Högberg och Hage måste höja sig och det tyckte jag ännu mer i matchen mot Västerås

  2. Ray

    Som vanligt har du knivskarpa analyser, Gustav.
    Undrar hur bra Löven hade vart med Rasmus Bengtsson och Rasmus Edström med dagens coacher? Båda spelar ju första fiolen i BIK resp VIK.

    Kan man plussa på med Hutchings och Trotter?
    Här borde man kunna gjort något eftersom båda verkligen ville spela för Björklöven.

    Men Björklöven är för fin för att bjuda upp till dans?
    Här borde ju alla kostnader kunnat hämtas hem via mer publikintäkter om ingen sponsor fattat värdet?

    Hörde jag Kevin?
    Björklöven har haft tur och man kan inte kräva att Werner bär Björklöven på sina junioraxlar. DJ har ingen fingertoppskänsla och skulle behöva ett nytt lag att rodda i DIV1 så jag skulle nog ge Kevin Lindskoug en ny chans. Trodde nog att Fagervall skulle hämta tillbaka Kevin. Sökte lite på räddningar osv men det verkar tomt, så jag börjar få en viss förståelse för agerandet.
    Kan man hoppas att Joakim Fagervall litar på den hockeykunniga publiken i Umeå?

    Kolla hur många miljoner det kostade Malmö när dom inte orkade skaffa en riktigt bra målvakt. Med Björklövens budget är man nästan helt körd.
    Men med en otrolig målvakt kan det gå.
    Frågan är ju vart den ska hittas och hur bra ska den vara om den ska vara bättre än Kevin?

    Kolla bara MODO med sina fantastiska målvakter, Bjurö, Hanse osv.. Vem ska dom hjälpa?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Huvudtränaren är i princip inte nöjd med något förutom poängen. Ska alla vi andra bara jubla då?

  3. Tyko

    Kan inte förstå hur hage och Högberg kan gå före Öhman i PP!!? Där är jag ruskigt besviken på Åkerblom. Gör om gör rätt.

  4. Stefan ' Kil '

    Tycker din analys är korrekt. Det som jag är mest irriterad över är att vi de 3 senaste säsongerna i ha har haft flera spetsspelare varje säsong. Spelare som verkligen gör skillnad på olika sätt ända från målvakt, bland backar och offensivt. Nu är det bara en enda grå massa med brunkare. Man MÅSTE ha spelare som gör skillnad om man vill framåt. Det pratas om att klubben ska nå SHL inom 4-5 år. Det är ju bara kolla vilka spelare man bl.a ger längre kontrakt för at förstå att det är en utopi. Man undrar verkligen hur scoutingen fungerar. Christian Bull t.e.x. Maken till usel spelare. Det bara måste finnas nån jävla svensk talang i vårt avlånga land som är bättre, vägrar tro nått annat. Kevin L historien kan jag bara spekulera i av det man läst om men i min bok handlar det enbart om uselt och tamt ledarskap. Hur det än är så tittar man på cmore eller VK:s liverapportering när det väl är match men man är bara mest frustrerad över hur dåligt det är. Lågt tempo, oftast ett passningsspel som är fullständigt bedrövligt och ingen fantasi alls i PP samtidigt som BP är en enda röra. Vi är så långt från SHL som bara attan. Men det är bara att inse hur det ligger till och acceptera en plats i ha där vi nån gång dåd och då kan vara med och fajtas om en 8:e plats och få några extra matcher i slutet av säsongen.

  5. Peter

    Det behövs åtminstone 1 ny BRA back,möjligvis någon som vet vars målet är o målvaktsfrågan kommer bli akut när Wener sticker. (Jvm)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.