Ranking: Allsvenskans arenor

Efter fredagens fantastiska arenaupplevelse i Fjällräven Center är det på sin plats att ranka arenorna i serien. Vilka är egentligen bäst och sämst.

Bloggen har varit på plats och sett Björklöven i samtliga arenor i allsvenska utom Västervik där bloggen ska till nästa möte. Så rankar jag arenorna i serien.

1. Fjällräven Center (Modo)
Kapacitet:
7600 åskådare

Bildresultat för fjällräven centerBildresultat för fjällräven center

Överlägsen i allsvenskan. En riktigt bra arena även i SHL. Inspirerad av Colorados Avalanches arena Pepsi Center. I allsvenskan är den alldeles för stor och man får lite av känslan att man kommit fel när man kommer till Fjällräven Center. Sedan är omklädningsrummen, framförallt hemmalgets mycket fräscha och det finns bra med barytor och annat omrkingliggande i hallen. Restaurangen ute på kortsidan är riktigt läcker.  Det är nästan det som sticker ut mest tillsammans med läget nere vid vattnet i Ö-vik. Det enda som drar ned är Sveriges tystaste hockeypublik och en icke existerande klack för att vara ett så pass klassiskt hockeylag. Pressfikat är klass med varmkorv med bostongruka som sticker ut.

2. Scaniarinken (Södertälje)
Kapacitet: 6200 åskådare

Bildresultat för scaniarinkenBildresultat för scaniarinken

Inte jätteestetisk på utsidan. Lite av en plåtburk, men en stor arena som ändå känns ganska tät och fräsch. Ganska bra stämning även om det är lite folk. Lite konstigt med två jumbotroner istället för en stor, men arenan håller i SHL vilken dag som helst. Lite märkligt att det spelades division-I hockey förra säsongen. Restaurang på långsidan ganska snyggt förpackat, stora ytor vid omklädningsrummen och allmänt en bra hall för både spelare och publik. Pressfikat sticker ut med köttbullsmackor med rödbetssallad som du får göra själv.

3. Johanneshovs Isstadion (AIK)
Kapacitet: 8094 åskådare

Bildresultat för HovetRelaterad bild

Kanske arenan med allra bäst stämning i när det är packat. De branta läktarna och den täta känslan i hallen gör att det blir så. Jag minns Djurgården – Björklöven för tre säsonger sedan med 1000 Lövenfans och typ fullsatt på en lördagsmatch. Då var det tryck. Arenan andas historia och det lyfter intrycket. I sig en ganska sliten arena, men ändå bra utrymmen för restauranger, har en läktarrestaurang på kortsidan och det är smidigt att ta sig in i arenan. Lite slitna omklädningsrum och en mindre smickrande utsida drar ned intrycket något. Jumbotronen är för liten för den här storleken på arenan. Värdelöst pressfika med torrbullar och kaffe de gånger jag varit där.

4. T3 Center (Björklöven)
Kapacitet: Lite oklart, men 6000 nyligen, nu 5400.

Bildresultat för t3 centerBildresultat för t3 center

I allsvenskan är T3 Center en riktigt bra arena. Den är lagom stor och innehar seriens bästa klack. Inget slår Green Devils i allsvenskan och stämningen i T3 Center kan bara slås av ett fullsmetat Hovet i allsvenskan. Det finns en härlig täthet i arenan som gör att det bildas en gryta på isen. Arenan i lite ruffig inuti, saknar läktarrestaurang (på grund av tillståndsreglerna i Umeå) och omklädningsrummen är väl inte i grunden superfräscha även om Lövens eget renoverats och gjorts bra. Det är lite fattigt med omkringaktiviteter i arenan, men ändå på allsvensk nivå bra. Jumbotronen är ganska bra sedan bytet, men slås av flera i serien. Pressläktaren är perfekt belägen, men för liten. Pressfikat har blivit bättre den här säsongen, men på en standard nivå utan att sticka ut.

5. ABB Arena Nord (Västerås)
Kapacitet: 4902

Bildresultat för ABB Arena NordBildresultat för ABB Arena Nord

En lite mindre, men ändå ganska trevlig arena. Uppfyller inte kraven för att spela i SHL, så skulle behöva bygga om lite. Har restaurangen på stora delar av ena långsidan. Mycket märkligt, men bra platser för de som käkar där. Blir ganska bra tryck i arenan och har en bra jumbotron. Fruktansvärt dåligt placerad pressläktare som ni ser på bilden, fräscht hemmaomklädningsrum, men trångt för bortalaget. För att vara en så lite arena, bra restaurangsmöjligheter och hela arenan ligger i ett bra evenemangsområde med bandy, fotboll, innebandy, handboll m.m. Bra pressfika med rejäla mackor före matchen, bullar i paus och självplock.

6. NHK Arena (Timrå)
Kapacitet: 6000

Bildresultat för NHK ArenaBildresultat för eon Arena

En arena i ett gammalt snitt. Branta läktare, betongkänsla och tätt mellan platserna. Är ju byggd för SHL så lite för stor just nu och det gör att stämningen inte alltid är den bästa. Lite speciellt med klackarna bredvid varandra. Tänk om, tänkt rätt där säger jag. GAnska bra restaurang och bar-möjligheter, men ingen läktarrestaurang vilket är ett minus. Sveriges trångaste pressläktare där alla måste resa sig om den innerst ska ut. Omklädningsrummen är okej, men inte mer. Jumbotronen bra på allsvensk nivå. Mycket speciellt att du som journalist måste gå över isen för att komma till omklädningsrummet. Näst intill inget pressfika.

7. Be-Ge Hockey Center (Oskarshamn)
Kapacitet: 3275 åskådare

Bildresultat för be-ge hockey centerRelaterad bild

En ganska trevlig hockeyarena som passar bra i storlek på den orten den ligger i. Inga flaschiga lounge-platser, ingen läktarrestaurang, men en tät arena med ganska bra stämning, Sparsamt med restaurang, bar och koiskmöjligheter i hallen. Dock en fräsch känsla över hallen. Bra placerad pressläktare på långsidan, hyfsade omklädningsrum och faktiskt en väldigt ljus hall. För att vara en så liten arena är jumbotronen klass. Riktigt fin. Pressfikat är bara kaffe så rätt värdelöst.

8. Himmelstalundshallen (Vita Hästen)
Kapacitet: 4500 åskådare

Bildresultat för himmelstalundshallen Bildresultat för himmelstalundshallen

En mycket klassisk arena och en av mina favoriter sett till känslan i hallen. Den är som en gryta där hallar är nedgrävd. Lite som Lindab Arena i Ängelholm. Det gör att det blir riktigt bra och tät stämning i hallen. Sedan är den sliten, gammal och ganska ful, men ändå känns den härlig. Låga lampor som ger en intensiv känsla, helt okej jumbotron, men rätt sjaskiga omklädningsrum. Ingen restaurang på läktaren och dåligt med kiosker eller barmöjligheter i hallen. Det är ett minus. Pressfikat är mest kaffe. Varmkorven de hade i kvalserien 2013 är bortoptad.

9. Nobellhallen (Karlskoga)

Kapacitet: 5600 åskådare

Bildresultat för NobellhallenBildresultat för Nobellhallen

En riktigt klassisk hall i hockeysverige och den har varit sig väldigt lik länge med sin träpanel på väggarna och lite gamla känsla. Det blir inte alls så tät känsla då hallen känns stor. Stämningen kan vara ganska bra i arenan, men med Sveriges utan tvekan mest hemmablinda publik kan den vara ganska tuff också. De har uppdaterat jumbotronen för ett tag sedan och den är ganska bra på allsvensk nivå nu. Det finns restaurang, med utsikt över matchen, men den är liten. Annars hyfsat med försäljningsytor. Omklädningsrummen och korridorerna däromkring andas öststat så det känns så där kul. Utifrån ser hallen mer ut som en kommunal byggnad för socialtjänsten än en ishall. Pressläktaren är bra och fikat är okej där du får göra egna mackor.

12. Malmö Isstadion (Pantern)

Kapacitet: 5800

Bildresultat för Malmö isstadionRelaterad bild

En väldigt speciell arena med sitt låga tak där läktarna sticker upp högt på båda sidor så att du inte ser den personen som sitter högt uppe på ena sidan inte ser över till den andra. Känns som en gammal klassisk hockeyarena. Det är inte fokus på en massa restauranger, på krimskrams, lounger och annat. Det är stolar, blåa, betong, en is och gamla öststatiga omklädningsrum. En bra arena på 80-talet. Stämningen vet jag inget om då Pantern inte har publik. Pressfikat var ganska bra senast jag var där med färdiga kycklingmackor m.m.

11. Smidjegrav Arena (Mora)
Kapacitet: 4514

Relaterad bildBildresultat för smidjegrav arena

En charmig, men liten arena, framförallt låg. Det känns verkligen som att du har taket direkt ovanför dig när du sitter på läktaren. Nästan som om isytan skulle vara nedgrävd. En gammal rasslig jumbotron som behöver bytas och en gammal känsla på hallen överlag. ganska trånga omklädningsrum och att den här arenan spelat SHL ganska nyligen är otroligt. Det är ganska bra stämning i arenan och det behövs inte så mycket för att det ska leva om. Ingen restaurang ute i hallen utan en trappa ned finns det så avskiljt från själva läktaren. En trång pressläktare, men världsklass på pressfika med mat som serveras, varmkorv, nån gång var det morotskaka. Ja allmänt bra där.

12. Nelson Garden Arena (Tingsryd)
Kapacitet: 3400 åskådare

Bildresultat för Nelson Garden ArenaBildresultat för Nelson Garden Arena

En liten arena som både till namnet och utseendet känns liten ort på landet. Den är visserligen ganska mysig och stämningen är vanligtvis bra, men den känns lite division-I akig. Nu har de storbildsskärmar istället för jumbotron, tidigare var det projektor och då var det riktigt risigt. Insläppet är litet, andas fotbollsarena i division.III, Dåligt med kiosker och barmöjligheter i hallen, men Imponerande nog har de ändå en läktarrestaurang där du kan se matchen. Det finns t.ex. inte i Umeå. Trångs vid omklädningsrummen och inte så fräscht. Dock ändå en imponerande arena på en så oerhört liten ort. Det sägs att det ryms 3400 åskådare i hallen, men mot Löven senast var det 2000 och såg fullt ut. Pressfikat är okej med ostmackor, men ingen extravaganza.

13. Plivit Trade-Hallen (Västervik)

Kapacitet: 2500 åskådare

Bildresultat för plivit trade hallenBildresultat för plivit trade hallen

Liten hall som bara skriker division-I, men där stämningen ändå är tät och du kommer nära isen. Precis som det var i Haparanda när Asplöven var kvar i allsvenskan. Det finns restaurang med utsikt över läktaren, men annars är försäljningsytorna begränsade. Omklädningsrummen är okej, men små och gamla, Det är ganska trångt i hallen och träpanelen ger en speciell inte så elitmässig känsla. Storleken fungerar på en så liten ort, men det ska vara svårt att komma hit som Byron Richie. En dålig arena på allsvensk nivå, men själen och hjärtat tar den förbi Almtuna.

14. Gränbyhallen (Almtuna)

Kapacitet: 2800 åskådare

Bildresultat för Metallåtervinning arenaBildresultat för gränbyhallen

En riktig skitarena om ni frågar mig. En av sveriges kallaste hallar. Förra vintern höll jag bokstavligen på att fyra ihjäl. De har en värmefläkt på pressläktaren för att man ska kunna sitta där. Hallen är liten, stämningen är inget vidare då få bryr sig om Almtuna i Uppsala och hallen inte känns tät. Utifrån känns det som att man skulle kunna missa att det är en ishall. Omklädningsrummen ligger direkt ut mot publikkorridorerna så spelarna hamnar blandat med publiken efter macheterna. Hyfsat pressfika ändå med en korg fylld av mackor, mazariner m.m. Ingen restaurang alls att tala om, få försäljningsplatser, ingen jumbotron alls utan en osynkad projektor-duk. Näe, den här hallen bara skriker division-I. Almtuna förtjänar en ny hall.

10 kommentarer

  1. Marie

    Den som lyckats få in Tegs ishallen på fjärdeplats måste antingen:

    – Aldrig varit där
    – Vara extremt partisk.

    Det finns flera arenor som kommer före. Skulle vilja ranka den som 8:a eller 9:a.

    Visst, Björklöven har bra klack. Men om sanningen ska fram. Hur många matcher har det varit en bra klack de senaste 15 åren. Ska vi gissa på 3-5%.

    Nja, sådan rankingar som görs av supportrar blir otroligt snedvridna. Scaniarinken och framförallt Fjällräven center är i en klass för sig – mil före knarkarkvarten på Teg

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag har varit i alla hallar i allsvenskan och detta är min ärliga ranking. Det är jämnt mellan väatetås, Umeå och Timrå enligt mig. T3 Center skulle funka i SHL med små justeringar. Den skulle hålla låg klass där, men klara det.

    • Lugge

      Vad är detta egentligen för typ av ranking av arenorna? Om endast hovet kan få en bättre stämning än T3 borde den rimligtvis vara på plats 1-2. Vad är det som gör att T3 center hamnar på 4:e plats? Är det att pressfikat inte är top-of-the-line? Eller att omklädningsrummen inte är så mysiga?

      Bara undrar…? 🙂

      • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

        Att Hovet inte kommer före Scaniarinken och Fjällräven är för att de arenorna som helhet är mycket finare och bättre. Jag tycker att Fjällräven på i stort sett alla sätt är överlägsen etta och Scaniarinken överlägsen tvåa. Sen tycker jag att Hovet är grym med sin täthet, storlek och stämning, men den är lite för sliten för topp två. T3 har ingen läktarrestaurang som Hovet har, det samt att den som helhet känns lite mindre maffig gör att T3 kommer efter Hovet. Om du undrar vad det är för typ av lista är det min personliga, subjektiva lista då jag besökt alla arenorna och de flesta många gånger.

  2. Dalmas

    Lite snedvridet från en Lövensupporter att skriva publiken i Fjällräven är Sveriges tystaste. Visst kan det vara lite ödsligt med 2.500 åskådare mot Västervik en måndag men matcher med hyfsat med publik så är ljudnivån absolut bättre än vissa lag i SHL (Brynäs och Linköping exempelvis). Har tyvärr inte besökt T3 senare år så jag vet inte om det blivit så mycket bättre där som du skriver. Har gått på match på Hovet, i Södertälje och Västerås senaste säsongerna och kan hålla med på dessa beskrivningar. Södertäljes hall har nog Sveriges bästa akustik, blir väldigt lätt hög volym trots glesa läktare och knappt någon klack. Dock väldigt trista pausutrymmen där. Västerås hall är knepig med sin nästan obefintliga ena långsida men nu är det ju division 1 så där är det nog en topphall.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag har varit i alla arenor i allsvenskan fler gånger och alla utom två i SHL. För finns det naturligtvis många som är sämre än Modo då det ändå ofta är ganska mycket publik i ö-vik, men sett till antalet åskådare så tycker jag att Modo har Sveriges tystaste publik. Jag tycker att Modos klack är bra mycket bättre på bortaplan. Stämningen i T3 Center är den här säsongen riktigt bra, bara Leksand i allsvenskan är bättre, men då är Leksand nästan bäst i Sverige också totalt sett tillsammans med Djurgården.

  3. Zander Lindström

    Intressant lista där!
    Jag är rätt säker på att mitt kära Katrinhallen i Mariestad skulle hamna på 14:e plats om ”vi” skulle gå upp igen.
    Jag var på plats i premiären av Hockeyettan Väst nu i höstas när Västerås mötte Mariestad.
    Jag blev riktigt förvånad över arenan, det kändes som att de inte riktigt visste hur de ville ha det. Hela utformningen får mig att tänka på Kinnarps Arena i Jönköping där ena långsidan fick det att kännas som att man var på SHL-match, medans den andra långsidan fick mig att tänka på bandyhallen i Vetlanda, ett svinkallt plåtskjul med små läktare.
    För mig som är van vid Hockeyettan, så var mitt intryck av ABB Arena i Västerås lite som det du beskriver om Fjällräven Center i Örnsköldsvik, det kändes som att man kommit fel, när man annars är van vid en trälada där man dricker kaffe från en kaffekanna och käkar kokosboll i plastmugg med plastsked i pausen.

    Men om vi skulle uppdatera listan lite nu till 17/18, där man ändå har fått ett par intressanta tillskott i Tegera Arena igen, men även den nyrenoverade Ljungby Arena.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      En journalist. Och i det här fallet är det en journalist som rankar. Det är en så kallad klackspark att ta med det.

  4. Leo Carlson

    Intressant läsning/lista. Angående laget utan publik, Pantern. Spelar inte dom i Kirsebergs Ishall nu mer? Satt och kollade en match på tv där nyligen, Pantern vs Tingsryd. Jag såg inga läktare i hallen!! ???? Vad säger du om den hallen och hur är det möjligt att ett lag utan publik år efter år lyckas vara kvar i Allsvenskan, hur tusan finansierar dom sin verksamhet???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.