Björklöven måste hitta rätt inställning

Björklöven stod för säsongens kanske sämsta period i 1-5 förlusten mot Västervik och insatsen ställer frågor om Björklövens mentala styrka.

Västervik låg på andra plats i serien inför matchen. Björklöven låg på åttonde plats. Ändå kan jag efter 1-5 mot Västervik inte släppa känslan att spelarna tyckte at de mötte ”bara Västervik”. Det såg ut så allafall. Mot AIK, Modo eller något annat namnstarkt lag så kommer Björklöven ut och jobbar oavsett om de hamnar i underläge eller hur matchen ter sig. Nu mot Västervik så är inställningen tveksam. Ja Björklöven jobbade första 7-8 minuterna, men när de fick ett mål mot sig vek laget ned sig och var sedan aldrig nära att vända på matchen. Det tyder på att något inte riktigt står rätt till mentalt i truppen.

I fjol talades det om att det var så dålig inställning i laget, jag undrar hur det är nu. Inte så att alla är arga på varandra, det vet jag inget om, men jobbar alla för varandra match efter match? Det känns som att det saknas någon på isen, en Alexander Hellström-figur som går före och inte accepterar att någon inte gör jobbet. Nu är det närmaste en sådan Björklöven har Niklas Pavel och han är ny i laget, kommer från ettan och är ganska ung så det funkar inte riktigt. Marcus Jonsson var tänkt som den spelaren, han kändes som det tidigt på säsongen, men har inte varit det på slutet.

Här måste Björklöven hitta ett sätt att komma ut med rätt inställning och anspänning i match efter match oavsett vilka som står på andra sidan. det är det som är att vara ett lag med ishockeyproffs. Det går att prata om dåliga backar, skakiga målvakter och annat som också är problem, men fixar inte Björklöven detta så spelar det ingen roll om de värvar Sidney Crosby.

Andra perioden mot Västervik var det sämsta jag sett från Björklöven den här säsongen. Gaistlöst, slarvigt och utan energi. Så ska aldrig Björklöven spela. inte ens med skador, tätt mellan matcherna och dåligt självförtroende. Nu var det inte tätt mellan matcherna, Björklöven har inte stora skadeproblem och  efter segern senast kan inte självförtroendet vara helt under isen. Då ska de aldrig få se ut så här.

Problemet att spela när de där sista 10 procenten inte finns där är att pasningarna slås lite lösare, det tacklas lite mindre, det finns lite mindre beslutsamhet i attackerna och spelet blir lite svårare. sammantaget gör det att fler misstag kommer, att osäkerheten sprider sig i laget och tillslut blir den förödande i form av uppgivenhet. Det kanske inte var tänkt så från början, men känslan på isen när spelet bara inte fungerar blir uppgivenhet.

Det är i slutändan upp till Markus Åkerblom och Jesper Jäger att lösa detta. Klarar de inte av att bli mer konsekventa som lag med inställningen över de kommande 5-7 matcherna då kommer det inte att hända under säsongen, då är det för lite tid kvar och då blir den här säsongen en ojämn kamp om att inte dras in i en bottenstrid. Sedan får Björklöven bygga om laget, föra in de pusselbitarna och därmed få en bättre dynamik.

Individuellt så stod Niklas Pavel upp i matchen, Jonas Emmerdahl hade ett par bra boxplay så hela backsidan var inte alls genomusel. Framåt så var kedjan med Murphy, Boström och Hamill bra i första perioden, men sjönk med laget efterhand. Den stora frågan är vad som hänt med Kim Karlsson och hans kedja. Som det är just nu skulle jag dra ned Kims speltid rejält när Hage/Lindquist är tillbaka. Det är fantastiskt att Kim kommit tillbaka efter det som hände förra säsongen, men det känns som att den missade grundträningen kommit ifatt honom.

Markus Åkerblom skällde ut laget rejält och härnäst väntar Södertälje efter lite julfirande. En väldigt passande uppgift. Ett lag som spelmässigt passar Björklöven bra, ett dåligt lag, men ett fint klubbmärke och dessutom Björklövens gamla tränare i båset. Det kommer att vara rätt anspänning då från Björklövens sida och det kan mycket väl bli seger, men det är inte hemma mot Södertälje som den här säsongen kommer att definieras. Det är i helt andra matcher där Björklövens inställning, jämnhet och karaktär kommer att ställas på prov. Klara de att vända på det här. Vi får se.

Läs mer om matchen:

Löven föll mot skräckmotståndaren

Analys: ”Sämsta perioden i år”

Åkerblom rasar mot spelarna (Presskonferensen)

Öhman: ”Vi hamnar helt fel”

Pavel: ”Kan inte åka omkring som kattungar”

25 kommentarer

  1. Jonas

    Känns som att vi måste ha kvalitet på baksidan, kanske släppa Farley och Boström när skadade fw kommer tillbaka. Sedan värva in stabilitet på backsidan, eller iallafall fall någon som kan slå i väg pucken ordentligt och träffa ett medspelarblad nån enstaka gång.

  2. Rce

    Dålig inställning i match efter match. Värvades det inte in just spelare med karaktär inför säsongen? Eller hur var det? Andra perioden var bara inte den sämsta i år, den måste ju vara den sämsta på 2000-talet..?

    • Anders

      Inställningen är det nog inte något fel på, utan helt enkelt kunnandet. Det ÄR (just nu har man värvat som dårar så det är inte korrekt sagt av mig exakt nu, men va det tidigare) en stomme av division1spelare. De har helt enkelt inte tillräckliga skills.

      Sen är det som vanligt frågan om träning. Andra proffsiga lag tränar hela tiden. Mendans lövenspelarna får träningsledigt stup i kvarten, vissa spelare behöver inte träna med laget utan får träna på egen hand (som man gjorde i b-juniorerna när nån bodde ute på landet), man ger spelare BELÖNING i form av träningsledigt, när det egentligen ska vara helt tvärtom. Spelarna ska vilja träna ännu mer när det går bra. Är man inte där för att spela hockey? Utan man är där för att försöka få ledigt?
      Fattar ingenting.
      Känt citat från en FD nyligen ledare i Löven: ”Jag har aldrig kommit till en klubb där spelarna varit så otränade”.

      Inte bra

  3. Coachen

    Att inte Åkerblom tog timeout i andra måste betecknas som tjänstefel. Håller med analysen fullständigt, som Löven spelade i andra perioden vill jag aldrig behöva uppleva igen. Sällan man ser en så heligt f..bannad och besviken tränare på en presskonferens som efter idag men Åkerblom var väldigt tydlig med vad han tyckte och det var bra. När lägstanivån hos alltför många är för låg samtidigt och inställningen dessutom är tveksam så blir resultatet som ikväll. Otroligt jobbigt och trist att se en match som den här tyvärr blev

  4. Per

    Jag kan absolut förstå att man kapar arbetsinsatsen men grundproblemet är nögot helt annat. Björklöven har en horribelt svag backuppsättning. En backuppsättning som till stora delar är väldigt begränsad i sitt kunnande. Den är långsam och obalanserad där vi antingen har LEJ på ena sidan eller Fredriksson på den andra sidan av spektrumet. Däremellan så finns det ett par backar som kanske inte är helt tokoffensiva eller astunga men när Jakob Andersson är det närmaste en tvåvägsback vi har så får vi problem om vi ska spela en champagnehockey som bygger på fart över hela banan. Hur jävla taggade alla än är så funkar inte det Björklöven, Fagge, Tommy Jonsson, Dalle och Markus Åkerblom vill. Det går bara inte..

    Dags att vakna upp och förstå varför vi har denna hönsgård. Försvarsspelet är egentligen bara sett okej ut de fåtal matcher när spelarna verkade tro de var fria från Tommy och den ishockey han stod för. Tji fick dem när det visade sig att vi skulle fortsätta på samma bana en säsong till.

    Antingen så sväljer man stoltheten och börjar spela en enklare, mer cynisk ishockey som alla förstår eller så åtgärdar man kvalitetsproblemen i backuppsättningen. Då krävs det minst två moderna hockeybackar som är snabba och som kan slå snabba och pricksäkra förstapass till våra forwards. Det går inte att tro att tex Pavel eller Stefan Andersson ska greja detta. Eller att tro att LEJ och Jakob Andersson ska fungera tillsammans. Backparen måste jämnas ut och nivån måste upp om detta ska fungera. Det funkar lika dåligt att tro att detta löser sig med hårt jobb som att tro att Niklas Lundström kommer upp i toppen av målvaktsligan bara han tränar hårdare och kämpar mer.

    Vi har fundamentala problem i defensiven som inte skall projiceras på dåligt jobb, centerbrist eller vad man nu hittar på. Vi måste antingen ha en backsida som klarar den avancerade hockey vi vill spela eller så måste vi anpassa spelet till de spelare som vi har. Basta!

    • Enskedelövare

      Håller med Per,tänkte skriva samma sak…
      Det funkar inte som det ser ut,man måste välja vad man ska göra och anpassa sig efter det material vi förfogar över.
      Jag skulle ändra spelidén och spela så enkelt så alla är med på tåget till 100 procent,dvs att alla klarar av att spela som man bestämmer.

    • Mangan

      Bra rutet Per!
      Inkompetensen i Björklöven vet inga gränser. Allmänt know how hur man bygger ett vinnande lag startar alltid bakifrån. Lägger man ingen grund likt årets och fjolårets fuskbyggen med panikspetsningar framåt kommer man ingenstans. Vi hade inte behövt lägga stålar på Hamil, Farley & Ferna. Med en sportsligt kompetent ledning hade vi haft 3 st rutinerade försvarare istället. Vunnit matcher med 2-1 eller 3-2 och varit med i racet. Nu står vi kvar på samma ruta som vi stått på de senaste 27 åren.
      Hela HockeySverige skrattar åt oss!

  5. Knutte

    TJ.s ande svävar över laget. Åkerblom var inte rätt person att ta över. Det var billigt. Snålheten bedrar visheten än en gång.

  6. Hannes

    Två framträdande problem som Löven har är att 1. I Löven ser man max ett och ett halvt år som långsiktigt tänk.
    2. Ett och ett halvt år är inget långsiktigt tänk.

  7. Lefty

    Håller med föregående kommentarer och jag skulle väldigt gärna vilje se en längre intervju med Fagervall angående detta.

    En annan fråga, vad anser Fagervall om att ha en så blygsam målsättning som topp-8 med en av dom absolut högsta spelarbudgetar i HA. Är man så otroligt rädd för att misslyckas?

  8. John

    Ja, tänk om det fanns någon journalist som kunde tänka sig att ställa de kritiska frågorna, vilken önskedröm!
    Men vänta, du är väl journalist, då kanske du kan tänka dig att sluta att dunka deras ryggar och istället ställa dem mot väggen.
    Tex till Dalle, hur tänker han kring de 2-års kontrakt han har gett till spelare som nu bänkas, sitter på läktaren eller får mindre speltid, tänker han ha kvar dem till nästa säsong och förstöra ännu mer?
    Hur tänker han kring backsidan, tänker han offensivt (Paris) eller defensivt (Hellström)?
    Om offensivt, varför då det är defensiven som brister?
    Är inte laget väldigt felbyggt?
    Har spelarna han värvat verkligen kompetensen att spela det spel som det är tänkt?
    Tänker han avgå?
    Till Åkerblom kan man ju tänka att, vad är ditt grundspel? Det syns inget så man vill gärna veta!
    Har du rätt spelare för att spela, ja, vad?
    Varför spelar ni inte enklare och efter materialet?
    Till Fagge, är du nöjd med vad Dalle, Åkerblom gör?
    Är det det här spelet du har varit med och tagit fram?
    Klarar verkligen spelarna detta spel? Är laget rättbyggt?

    Mm mm mm…

  9. Tobias sund

    Tycker vi blir utspelade av ett bätttre lag. Taktiskt överkörda av ett smart lag. Tror inte det handlar om inställning.
    Back och målvaktsspelet är under all kritik.
    Mot sämre lag så kan vi göra 4-6 mål och släppa in 3 och vinna matcen. Inte mot bik och västervik. De har bra tränare och bra sportchefer nåt som löven saknar.

  10. Roger

    PK’n var ju rolig, reportern tyckte Löven började riktigt starkt.
    Ha ha.
    Ett jäkla ryggdunkande.
    Komik på högsta nivå!

  11. PIHJ

    Visst var spelarna loj igår. Men det här var ingen tillfällig juldipp. Föreningen har allvarliga problem med sin organisation. Rekrytering av både spelare och ledare är under all kritik. Löven betalar alltså just nu lön för tre A-lagstränare, en sportchef och en general manager.

    Man har bundit upp sig på långa kontrakt med ett gäng mediokra spelare. Några av de spelare som faktiskt gör sitt jobb är inne på korttidskontrakt och ska de få vara kvar är läget så illa att vi dessutom ska betala lön för ett gäng mediokra spelare på läktarplats. Just nu har vi alltså tre stycken 85%-målvakter, sex underkända backar och en hel hop brunkare som inte klarar av lövens så kallade spelidé. Det finns en back, tre importer och ett par ok fw-värvningar som under förutsättningarna gör ett ok jobb. Det är allt. Det går ju sätta ihop ett bättre lag helt på chans.

    Snälla, snälla journalister på VK. Ställ lite frågor om detta till ledningen. Fråga Dalle i nästa intervju om han är nöjd med lagbygget. Intervjua någon i styrelsen och fråga hur de känner inför den organisation som byggts upp. Våga ställa lite obekväma följdfrågor också. Kan MODO:s fans få raka svar från sin sc/tränare ang. misslyckade värvningar så kan vi också få det.

  12. Donkey

    Rakt igenom alla matcher tycker jag enbart Pavel är den back som varit stabil. Det finns positiva och negativa saker med exempelvis LEJ och tyvärr drar de negativa sakerna ner LEJs betyg enormt.

    Vad gör Pavel som alla andra bör implementera? 1) Han hymlar inte med vad som krävs. Hårt jäkla arbete.
    2) Pavel hör det enkla när det krävs och det är något alla måste göra nu. Exempel att vid press gå över röd och lägga djupt och att slå diagonal eller bredd som är säkra. Det är först då laget hittar en gemensam grund.

    3) Han fullföljer sina situationer. Både i defensiv zon (backcheck, framför mål och i hörna) och i offensiv zon följer med när det behövs. (Ex hans mål mot Västervik borta)

    4) Rakt spel. Han lägger puckarna mot mål. Rätt fram. Inget snack – PÅ MÅL.

    5) Stå upp för emblemet på FRAMSIDAN. Siffran och namnet på ryggen spelar ingen roll om man inte gör allt för klubben.

    Att Pavel sedan gjort 9poäng (3+6) genom att ha denna filosofi är ett tecken på att det faktiskt fungerar.

    Till Åkerblom: Keep it simple. Förenkla förenkla förenkla och börja bygg spelet från grunden igen. Nothing beats basics.

  13. Keepern

    Som Gustav skriver ” Markus Åkerblom skällde ut laget rejält ” och coachen skriver ” Sällan man ser en så heligt f..bannad och besviken tränare på en presskonferens som efter idag men Åkerblom var väldigt tydlig med vad han tyckte och det var bra” Det är väl jättebra att Åkerblom markerar mot vad han inte tyckte var bra men det hade varit ändå bättre om han visat samma frustration och ilska i båset under matchen. Det hände och sades inte mycket i båset under PB avbrotten och varför tog han inte en time out ?? Dessutom så uppmärksammade jag att vid andra tillfället Fernström lämnade kassen så tog han beslutet själv att lämna då han inte fick någon signal från Åkerblom det känns inte heller så engagerat. Kanske är det dags för firma Åkerblom och Jäger att rannsaka sig själva hur mycket energi dom sprider till laget.
    Sedan har jag sagt det tidigare att det är dags att göra en Modo och kicka Dalle, låt sedan Fagervall ( om han tänker bli kvar ) börja redan nu att börja med lagbygget till nästa säsong, men glöm inte att skriva in en klausul så kontrakten går att bryta om det blir div 1 2017 / 18 😉

  14. Jan-Erik Brännström

    Egentligen är det fantastiskt att lilla Västervik, med ca 20000 invånare i centralorten, fullständigt klär av stora Umeås hockeystolthet Björklöven. Dessutom rättvist, inget snack om saken. Vems fel??? I första hand sportchefen Daniel Johansson och hans bisittare. I andra dåvarande styrelse som 2015 anställde honom på ett tvåårskontrakt. Huvudstyrelsen har gjort ett fantastiskt arbete, fått bäring i ekonomin och styrt upp föreningen men har endast haft en medlem, Mats Danielsson, med eget gediget hockeykunnande. Tilliten till sportchefen översteg hans kunnande och vi ser nu resultaten. Det enda att nu göra är att bita i det halvsura äpplet och till varje pris undvika negativt kval nästa år. Jag tror inte nya spelare hjälper. Jobba, jobba så att åtminstone tröjan är sur. Bänka såna som Lucas som bara drar på sig utvisningar mm. Än finns tid för en vändning men marginalen krymper stadigt. Lycka till…..

  15. linus

    Så länge som ointelligenta spelare som Thörnberg, Sandström etc tar plats i Löven kommer det vara så här.

    Hur DJ kunde bli och fortfarande är sportchef är helt otroligt.

    /linus

  16. Hannes

    Varför tas det inte till vara på yngre lokala förmågor? De finns men de ignoreras. Varför byggs inget från grunden? Varför skall det säsong efter säsong en bit in i säsongen läggas stora pengar på ett par halvmediokra spelare som klarar sej bra i Hockeyallsvenskan? Är säker på att publik skulle uppskatta att se lokala spelare från ungdoms- och juniorlag ta klivet upp i A-laget och göra det bra där. Efter 87 har det mesta gått snett och det har varit ett rent självplågeri att hålla på Löven sedan dess. Tur för föreningen Björklöven att så många i Umeå har en sådan böjelse.

  17. Nils

    Lördag 17/12 träffar jag på vissa spelare ur lövens trupp ute på krogen och även på systembolaget. Hur kan det komma sig att ledningen tillåter detta mitt i brinnande säsong? Ett jävla svek mot oss supportrar som lägger ner tid och pengar på att se dessa herrar spela hockey. framförallt den hockey som de visade upp igår…. Ta gärna upp den frågan med ledningen.

    • Keepern

      Jag tar för givet att du har semester för du går väl aldrig på krogen eller på bolaget under ditt arbetsår, utan bara under semestern, eller ? Själv tar jag gärna ett par pilsner på helgen då jag är ledig även om jag jobbar fredag och måndag och det klart grabbarna måste få ta sig en öl eller två då dom har en ledig helg. Man får lita på att dom sköter sig snyggt och att det inte är frågan om karatefyllor då blir det en annan sak.

  18. Ronny Edvardsson

    Det blir kvalspel för Löven till våren, rätta mig om jag har fel…..möta Div.1 lag för att hänga kvar i nästa högsta serien i detta avlånga land som Sverige är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.