Listan: Säsongens ….

Tre dagars juluppehåll väntar för Björklöven och efter 29 omgångar konstaterar vi vad som varit bra och dåligt den här säsongen, vem som förtjänar julklappar på lördag och inte.

Som ni märker har det försvunnit en person från headern på bloggen och det är Erik som inte längre är anställd på VK och Folkbladet-sporten. Tack till Erik för den här tiden.

Sedan vill jag rekommendera den intervju som Löven4ever har gjort med GM Joakim Fagervall under torsdagen. Ni hittar den här.

Kollega Åström har också tagit ett snack med Fagervall om juniorverksamheten som kommer i tidningen på julaftonen. Ni hittar det här.

Det är helt klart intressant att höra Joakim Fagervall prata om en topp fyra placering som något absolut i Björklöven. Det känns som att Fagervall kommit in med en rakare framtoning än vad som funnits i klubben sedan Fredrik Grönberg lämnade. Sedan blir jag själv nyfiken på den här spelidén som det pratas om som ska finnas i klubben och som tränare och spelare ska värvas efter. Hur ser den ut. Jag får fråga själv helt enkelt.

Det lackar mot jul och då kan vi sammanfatta det som varit så här långt under säsongen med en lista.

Detta har varit säsongens….

Genombrott 1: David Lindquist. Sjukt tråkigt med skadan som gjorde att vi inte fått se Piteås Gretzky på ett bra tag, men innan skadan så hade Lindquist imponerat rejält med tanke på att han kom direkt från ettan. Detta både visuellt och i statistiken. 10 poäng på 17 matcher, +2 i plus/minus, två powerplay-mål och ett ständigt orosmoment för motståndarna.

Sammanbrott: Björklövens försvar. 98 insläppta mål på 29 matcher. Det är något slags rekord från Björklövens sida. Att de ändå inte ligger sämre än nia med så många insläppta mål måste nästan bedömas som starkt. I fjol under Tommy Jonsson hade Björklöven släppt in 77 mål på de 29 första matcherna. Då med exakt lika många poäng, 40st som nu.

Winning-streak: Efter att Tommy Jonsson fick sparken (efter fem omgångar) så vann Björklöven 8 av 11 matcher och som bäst blev det fyra raka segrar. 5-3 mot Oskarshamn, 4-3 mot Tingsryd, 3-2 mot AIK och 3-0 mot Södertälje. Där och då såg Markus Åkerblom ut som Björklövens räddare och laget låg på femte plats.

Hackkyckling: Backsidan. Det finns inte en enda back som klarat sig. På forum, i kommentatorsfält och i liverapporter har alla backar i Björklöven målats ut som de sämsta i allsvenskans historia. Ska vi lyfta ut en back specifikt är det Stefan Andersson som fått mest skit, men även Simon Fredriksson och Emil Wikström de få gånger han spelat. Förtjänt? Det är frågan.

Bäste back: Det är lätt att glömma bort det, men Jonas Emmerdahl inledde säsongens strålande och var utan tvekan bäste back fram till att han blev skadad i omgång fyra. Sedan kom han tillbaka i omgång 21 och visst Emmerdahl har inte varit strålande under de senaste matcherna, men heller inte den som fallit igenom totalt. Kan han nå samma nivå som innan skadan kan han bli bästa back när vi summerar säsongen. Lukas Ekeståhl-Jonsson har gjort 20 poäng vilket är fantastiskt, men står också för många misstag. Måste jag ta fram någon som Björklövens bäste back är det Niklas Pavel. Att komma från division-I och som det beskrevs här i bloggen tidigare vara så pass jämn och genomgående stabil det är imponerande så utmärkelsen måste gå till Pavel.

Största flopp: Niklas Lundström värvades in som förstemålvakt, men har bara vunnit 3 av de 10 matcher han spelat och har hissnande 85.86 i räddningsprocent och 3.91 insläppta mål per match. Nu med Linus Fernström i laget lutar allt mot att Lundström får sparken när Adam Werner är tillbaka från JVM om Daniel Johansson lyckas lösa hans kontrakt. Snacka om en rejäl flopp.

Konstigaste: Daniel Johansson valde att skriva fast sju spelare på tvåårskontrakt till den här säsongen. Axel Ottosson, David Lindquist och Jacob Andersson. Ok, unga och utvecklingsbara med möjlighet att få utväxling på. Men Nicklas Johansson, 32, Stefan Andersson 34, Emil Wikström och Mattias Granlund. Hur går det ens att motivera dessa fyra tvåårskontrakt?

Konstigaste 2: Att Tommy Jonsson inte fick sparken i våras när han fick det efter fem omgångar. Det kan ju bara bero på att Joakim Fagervall inte fanns i klubben då och att han var den som vågade ta beslutet nu i höstas. Har någon huvudtränare på allsvensk eller SHL-nivå fått sparken så snabbt som fem omgångar tidigare?

Period: Första perioden mot Tingsryd hemma. Den slutade 3-0 till Björklöven och det var klart i underkant. Det kunde ha stått 6-0 efter en period. Att ett lag som haft en sån lägstanivå har en så hög högstanivå är intressant.

Värvning: Zach Hamill. Nu ska agent Granberg ha det mesta av berömmet som jag ser det, men att landa en kille som är draftad som åtta, har spelat i NHL, levererat i KHL, NLA och Liiga till Björklöven det är ruskigt bra gjort. Oavsett hur det går resten av säsongen så kommer vi att få njuta att Hamills handleder allafall. En av de bättre importerna som varit i Björklöven på mycket länge.

Citatmaskin: Niklas Pavel har levererat i varje intervju. Den glada göteborgaren bjöd senast på citatet ” Det går inte att åka runt som några jäkla mjuka kattungar och tro att man ska vinna matcher”.

Mest kryptiska: Markus Åkerblom på frågan han fick av mig efter Mora borta om hur Björklöven skulle sluta släppa in så många mål. ”Det vet jag, men det tänker jag inte säga här”. Vet han det fortfarande?

Gladaste: Mattias Granlund när han gjorde sitt första mål, 2-1 målet borta mot Mora. Det såg ut som att han hade avgjort en Stanley Cup-final efter att han nätat. Snyggt var det dock helt klart.

Återkomst: Kim Karlsson efter åtta månaders svår rehab från Robin Jacobssons tackling. Det gick fort när Kim väl kom tillbaka och hans 3-3 mål i Fjällräven Center var kanske säsongens höjdpunkt så här långt.

Flopp 2: SImon Fredriksson. Björklöven letade och letade efter den där åttonde backen och tillslut hittade de Simon Fredriksson. De kanske skulle fortsätt att leta. Den store backen var ganska bra i första matchen, men sedan har han gått mot menlöshet för varje match som gått.

Höjdpunkt: Hela matchen i Fjällräven Center. Green Devils och Lövenfansen skapade en magisk inramning och med upphämtningen från 0-3 till 3-3 blev det en magisk kväll. Det var hög SHL-klass på den inramningen och det är när du får jobba på sådana matcher som det här jobbet är som bäst.

Sämsta utvisning: Lucas Sandström som snackade till sig en tvåa så att Oskarshamn fick spela fem mot tre i 3-3 läge borta mot Oskarshamn. Sandström var otröstlig efter matchen. Jag förstår honom.

Matchvinnande mål: Cody Murphy var stekhet borta mot Tingsryd och fick även avgöra matchen. När Axel Ottosson satte 3-2 med kvarten kvar oerhört snyggt kändes som att Löven gick mot en rättvis seger, men fem minuter från slutet kom kvitteringen för Tingsryd. Då klev Murphy fram och viljesköt in 4-3 för Björklöven i svåra Nelson Garden Arena.

Mest oväntade: Linus Boström var inställd på att sluta med hockeyn om han inte hade ett kontrakt innan September månad var över. Två dagar innan det datumet kom ringde Björklöven. Nu har han gjort sin bästa säsong i karriären så långt och har levererat både i offensiven och defensiven. Snacka om en positiv oväntad vändning för Boström.

Fråga: Kollega Åström frågade Tommy Jonsson ”Går du till jobbet i morgon”. Det gjorde han, men sedan fick han sparken.

11 kommentarer

  1. Per

    Bra inlägg Erik! Många frågor som man gärna bollat vidare till Fagervall och Dalle. Fräscht att vi äntligen kommunicerar en ambition även om den knappast är högre än vad man kunnat tro. Nu gömmer man sig iaf inte..

    Hur man ser till spelidén och hur man ska få det att fungera med nuvarande trupp är nog något som alla undrar över. Ser fram emot lite klarhet.

    God jul!

  2. Coachen

    Håller med ovanstående förutom adressaten, bra inlägg Gustav. Hoppas att du får tid och har ork att fortsätta med bloggen på samma sätt trots att du tappat en medarbetare. Eller är ersättare på g? Härligt att höra Fagervall om framtiden och ambitionerna, måtte det ge resultat till nästa säsong för den här säsongen känns lite knepig att nå målsättningen med. Men det är klart, med en snudd på fläckfri vårsäsong 2017 så finns chansen! Alla säsongens.. i blogginlägget ovan sitter som en smäck förutom att jag också hade korat säsongens hittills jämnaste och bäste lövare till Cody Murphy. God jul Gustav och alla som är inne och läser den här härliga bloggen!

  3. Anders Persson @turboogurka

    Instämmer, bra inlägg Gustav. Björklöven fortsätter engagera. Blir riktigt intressant att följa resten av säsongen och var Löven står när sista pucken sitter i motståndarkassen. Till er alla – från Västeråsaren – en riktigt God Jul.

  4. jan danielsson

    Först en fråga, varför slutar Erik Åström? Ingen har som Erik Å tagit upp såväl juniorlaget som A-laget, tagit upp brister och kommit med konstruktiva förslag. Hockeyn är en lagsport där man måste se till helheten och inte som du Gustaf Pettersson sparka den ena eller andra och tro att en eller två nya spelare kan ändra ngt avgörande under säsong. Hockeyn är inte som svensk/Umeå basket där man tar in den ena eller andra utländska b-stjärnan och tror att något ändras men så är ju också svensk basket absolut botten i europa . Sen Gustaf måste du vara mkt noggrannare med fakta, ett exempel är dinkritik av Niklas Lundström, för en vecka sedan påstod du att NL vunnit en match av elva idag är det två men sanningen är tre + poäng i en fjärde match. NL fick också stå dom första matcherna i serien då det mesta i lagspelet gick fel. Jag tror inte skillnaden mln Werner och Lundström är speciellt stor.

  5. Ellge

    Det där med insläppta mål i jämförelse med förra säsongen stavas Kevin Lindskoug. Han vann ju många jämna matcher åt oss innan han ledsnade ur totalt på lagets ovilja under Jonsson…
    God Jul och Gott nytt år!!!

  6. Anders

    Lindskoug, Pär Edblom, Hutchings, Lavander, Palmebjörk, Quist, Tessier, Trotter.

    Dessa spelare hade väldigt bra betalt och vissa av dom hade högst i hela Allsvenskan. Vad gjorde man av denna lönebudgettillskott i början? Vad fick division1spelarna för kontraktslön egentligen, från Daniel? Vad har Daniel själv i lön denna säsong?

    Daniel har gett kontrakt åt en stomme av division1spelare innan säsongen och blivit av med en drös högavlönade spelare. Jag tycker frågan är väldigt relevant.
    Vad gav han för kontrakt åt sina divison1spelarbekanta egentligen?

    SJälvklart kan tanken finnas i bakhuvudet att inte maxa bugdeten i början på säsongen, men man kan ju inte köra med halva budgeten heller…. Så isåfall borde nån ha fått rejäla löner redan innan säsongen. VIlka va dessa? Varför?

  7. Anders

    Bra inlägg förresten.
    Har dessutom en väldigt intressant fråga, som kanske bloggaren kan svara på. Eller kolla upp.
    Hur många träningar har löven haft FRÅN OCH MED den 22 december, TILL OCH MED idag?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Ingen. Björklöven har varit lediga 22, 23 och 24:e december. De tränar på juldagen.

      • Anders

        Intressant.
        Jag undrar hur många elitsatsande hockeyklubbar som också tränar noll (0) träningar runt jul.

        En följande fundering är ju hur det ser ut runt nyår. Har man långledigt i löven då också?
        Det borde ju vara så att man i elitsatsande förening VILL träna och BLI BÄTTRE, inte längta efter ledigt. Då ska man nog byta sport eller lägga av helt.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          De flesta lagen både i SHL och i Hockeyallsvenskan har 2-3 dagar ledigt över jul och 1-2 dagar ledigt över nyår. Det finns ett spelarfack, SICO, som reglerar sådana saker som ledighet kring jul/nyår. Självklart finns det lag som gör lite olika, men i grunden ser det likadant ut överallt. I NHL och KHL däremot spelar de ju när som helst så där kan du inte räkna med någon ledighet över jul eller nyår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.