Fagervall måste ner i båset

Ny förlust, en helt otrolig sådan och nu funderar jag på om det finns någon annan lösning än att Joakim Fagervall tar steget ned i båset?

Man upphör aldrig att förvånas när det gäller Björklöven anno 2016-17. När jag väntade mig en defensiv tillställning där Almtuna skulle äga matchen och Björklöven bara spelförstöra. Istället kom Björklöven ut sprudlande fartfyllt offensiva, disciplinerade i egen zon och riktigt bra. Vem hade förväntat sig det? 3-0 var rättvist efter 30 minuter, det borde varit fler mål. Hamill borde satt 4-0, men sedan hände det som bara händer i Björklöven. En utvisning, ett mål räckte för att ta bort allt självförtroende, all spelglädje och ge Almtuna allt som behövdes för att vinna. Jag borde ha förstått det, men det krävs att det bankas in i en för att förstå hur långt nere i skorna Björklöven är just nu.

Innan vi går in å detaljerna kolla att ni läst att jag skrivit från Uppsala.

Pettersson: ”Björklöven är ett förlorargäng”

Åkerblom: ”Det sitter i ryggsäcken”

Farley: ”Vi gav bort matchen”

Ottosson: ”Vi får panik”

Så vad är värt att ta upp?

¤ Joakim Högberg kom till Björklöven efter en fin säsong i Tingsryd, men Björklöven blev nog lite lurade Högberg som det är just nu har gjort 14 (6+8) poäng på 35 matcher och då spelar han i powerplay hela tiden. I den här matchen spelade han med Kims lina i PP och den blev sämre med honom än utan. Sedan tog han dessutom utvisningen i powerplay som satte igång raset. Högberg är inte alls någon usel spelare på allsvensk nivå, men han ska inte vara en bärande offensiv spelare. Där gick Björklöven fel.

¤ 1:a kedjan med Farley, Murphy och Hamill är verkligen bäst i Björklöven. Ja, de missade att göra 4-0 i powerplay trots lägen, men de är verkligen kedjan som sätter igång Björklöven just nu offensivt. De var bäst i Björklöven denna dag helt klart. Allra hetast är i mina ögon Austin Farley. Han briljerade med dragningar mellan benen, mål och skapade målchanser. 7 mål på 14 matcher gör Farley till tredje bästa målskytt trots att han bara spelat 14 matcher. Helt galet att Modo inte fick ut något av honom.

¤ Simon Fredriksson var bra senast mot Timrå, men mot Almtuna var teddybjörnen Fredriksson tillbaka. Hans utvisning i andra perioden där Almtuna gör 2-3 är bara så klantig. OM han åker skridskor och gör jobbet åker han inte å den.

¤ Adam Werner släppte 1-3 målet lite enkelt. Den gick in över benskyddet väl enkelt, men annars gav han ett positivt intryck där han var lugn, släppte få returer rakt ut och stod för en jätteplock i andra perioden som luggade Quist på ett mål. Mitt i allt elände har Björklöven faktiskt två ganska bra målvakter trots att siffrorna visar något annat just nu.

¤ Backlånet Pontus Själin såg inledningsvis bra ut, slog en fin passning till Stefan Andersson (som var helt okej idag) till 1-0 målet. Hur han inte fick andraassist där förstår jag inte, men sedan stod även Själin för en helt vansinnig passning in framför eget mål. Är det nån sjukdom som gör att alla som kommer till Björklöven börjar slå den typen av passningar? Utöver det var han inne på båda målen i boxplay och kändes inte alls så där stabil i egen zon som en SHL-spelare borde göra. Vi får se på onsdag om han visar mer då.

¤ I andra perioden skrek hela liverapporten på vk.se och hela bortastå efter en time-out, men vi fick inte se någon. När jag intervjuar Markus Åkerblom efteråt menar han att spelet fem mot fem var bra vid den tidpunkten, men att powerplay avgjorde. Vi såg nog olika matcher. Jag såg ett livrätt lag som efter 1-3 målet tappade mer och mer för varje sekund som gick spelmässigt. Där var en time-out ett måste. Men det är inte bara spelarna som för panik vid motgångar.

¤ Quist gjorde sin patenterade bakom-ryggen-pass till 2-3 målet. Den borde Björklöven läst in sig på. Han hade fyra sådana förra säsongen. Quist som enligt UNT-reportrarna på plats kommit igång på slutet för Almtuna spelmässigt märkte inte ut sig så mycket denna dag. Han var dock helt okej.

¤ Jag måste säga att jag reagerar på attityden när jag pratar med spelare efter matchen. Det är lite som att vissa inte riktigt är så tagna av förlusten. Som att livet som hockeyproffs är lite för bra även när du förlorar. Självklart vet jag att många är nere, att killarna verkligen vill vinna, men när Axel Ottosson säger ”Vi ska väl kolla på video och sen får vi försöka vara bättre mot Pantern” då lurar han inte mig att det är sant allafall. Så känns det. Det handlar inte om just Axel, det är mer att laget vant sig vid att förlora.

Till sist:

Ett rykte som bloggen fick efter matchen till sig från tre håll var att Joakim Fagervall meddelat tränarna att han kliver ned i båset. Jag vet att Fagervall lovat att inte göra det, jag vet absolut inte om det är sant, men som situationen är just nu så har Åkerblom/Jäger kört fast. Spelarna lyssnade helt klart på dem när Tommy Jonsson fick sparken, det bevisar nio vinster på tolv matcher, men nu tror jag inte att tränarna når fram fullständigt längre. Markus Åkerblom är i mina ögon inte alls en dålig hockeytränare som många vill få det till, men han har aldrig varit på den här nivån som tränare förut. Han har en väldigt lågmäld och pragmatisk ton i sin tränarstil. När laget är så skört, så fel ute mentalt krävs i mina ögon någon annat. Joakim Fagervall är inget taktiskt geni, men han är som ett paket vandrade energi. En tränare som spelarna inte vågar vara dåliga inför.

Så jag hoppas att ryktet stämmer. Det är det enda som kan rädda Björklöven just nu. Som jag ser det finns det inte tillräckligt med ledarskap i laget. Det finns inte spelare som ryter till, som säger stopp, som går före. En av de få, Niklas Pavel har inte den bakgrund och rutin som krävs för att vara trovärdig. Spelartruppen kommer inte att väcka sig själva. Kvaliteten för att undvika negativt kval finns helt klart där, även för att nå playoff, men det blir mycket, mycket svårt även om en förändring görs på ledarsidan. Björklöven behöver inte sparka någon. Fagervall beöhver bara ta och kliva ned i båset tillsammans med övriga tränare och rädda Björklöven. Vi får se om han gör det.

16 kommentarer

  1. Per

    Känslan jag har är att Fagge sagt upp sig och låmnar efter säsongen. Enda förklaringen till apatin som råder.

    Det skulle också förklara det lösa rykte som påstår att Dalle erbjudits en förlängning.

    • Keepern

      Om ryktet du hört om Dalle skulle visa sig stämma, vilket gud förbjude så lämnar jag in min avskedsansökan som Björklöven supporter efter snart 47 år.

    • Coachen

      Har också tyvärr samma känsla, nästan förvånad om Fagervall är kvar efter sommaren. Förhoppningsvis bidrar han i vår till att få bra tillsättningar på sportchef och tränare inför hösten om han nu väljer att tacka för sig

  2. Keepern

    Har vi någonsin förstått om Åkerblom sett samma match som all oss andra ? Vad sysslar karln med ?
    Något måste hända NU så ut med Åkerblom ( och Dalle ) in med Fagervall ( hoppas dina källor har rätt ) det kan inte bli sämre i alla fall. Gustav bra jobb med analyser och intervjuer !
    Tyvärr väntar nu ännu en sömnlös natt för oss alla trogna Löven supportrar.

  3. Ronny Edvardsson

    Nu är det nära kval för att hänga kvar….igen och igen. Dom två lagen i botten närmar sig sakta men säkert. Leder med 0 – 3 och förlorar sedan i full tid till 4-3 i Uppsala igår.

  4. Dan the Man/nr 13

    Åkervall (och säkert också TJ) är utmärkta coacher när det rullar på men när det är motgång är det inget att luta sig mot direkt. Höll igår på att bli tokig på karln som aldrig tog time out. Såg han inte det alla vi andra i hallen såg? Vi hade tappat det totalt och det var ju bara en tidsfråga innan Almtunamålen skulle börja trilla in. Bara står där med knäppta händer noll inlevelse. I sådan här lägen så behöver spelarna en Fagerwall typ som vevar igång, skriker och framför allt coacher laget! Får dem att tro att fan det här kan vi fixa, det här vänder vi. Werner i mål tycker jag gör det hel ok, särskilt med tanke på att han inte stått en match typ 50 dagar. Första målet borde han ha tagit de andra var inte så mkt att göra på. 3-3 målet kändes billigt också men där såg han inte ett skvatt mkt pga att Fredriksson stod och lekte vägg fram honom.

    Sen att Pavel fortfarande inte får spela är fortfarande ett stort skämt. Fredriksson var från att i förra matchen göra det riktigt bra tillbaka till segåkningen och noll tacklingar och hamnade fel i positionen eller tappade sin spelare gång på gång.

    Transatlantkedjan återigen klart bäst.

  5. AE

    På Åkerblom låter det mycket som att det fortfarande är försäsong där spelarna till sist så smått börjar förstå riktlinjer och vad det går ut på. Nu också med de 21 stegen. Steg mot vad och i vilken riktning? Hur många är det kvar till målet?

    Finns ingen trovärdighet i detta då vi i stort bara förlorar och försvaret nästan alltid under minsta press är en enda stor hönsgård. Ett gäng som alltid hittar nya vägar att vika ned sig.

    Mindre prat och mer verkstad och poäng. Behövs ett annat ledarskap nu. Hot om konsekvenser och minskad speltid sätts inte heller i verket annat än mot våra billigaste marginalspelare.

    Vill vi fortsätta gambla vi med en kvalserie i potten så åker detta panikslagna lag ur allsvenskan. Lär då bli svårt att vara etablerade i SHL 2020.

  6. Kforslöv

    Reagerar också på attityden (har inte sett matchen bara målen)ingen reaktion från löven spelare vid Almtuna målen…..Bara tittar ner i isen och glider uppgivet mot båset…..Ingen visar nåt ingen blir förbannad ingen regerar….Det känns/ser så kännslolöst och uppgivet vid 1-3 2-3 och ändå leder löven och gå ut med inför sista perioden borta mot Almtuna tar vilket lag som helst i serien men för löven är det inte så….Attityden är noll….håglöst uppgivet kännslolöst. ….Vill bara Skrika!!Vad fan ser man ingen reaktion för??

  7. Eye in the sky

    Fick höra redan innan säsongen att Fagge var ”klar” för en SHL-klubb till nästa säsong…..som tränare alltså.Tyckte det var tråkigt och lite konstigt iom att han precis hade presenterats i Löven. Återstår att se om det stämmer…….

  8. Kungsholms-Ubbe

    Man saknar Alexander Hellström. Det finns ingen i det här laget som är i närheten av hans inställning. Det enda jag kräver av laget i mitt hjärta är att alla ska ge 100 %, alltid !! Sedan så vet vi att talangen är begränsad hos många spelare, men att kämpa kräver ingen talang (eller ??) utan är bara något som ska finnas hos alla.
    Skärpning, omedelbart !!!!!

  9. kaLLe aNKa

    Joakim Fagervall kommer ALDRIG att gå ner i båset och träna Björklöven det hör man tydligt på han när han blir intervjuad gång efter gång. Han vågar inte för han tror INTE på laget som Björklöven befogar i dagsläget och han har alldeles för god erfaring av lag i djupa svackor, hur svårt det är att gjuta mod i spelarna som tränare när inget fungerar. Sen kommer han säkert också ihåg hur svårt det är att vara tränare i ett lag som Löven med alla förväntningar och förhoppningar som fans och sponsorer har.

    Nä det kan man bara glömma med en gång det kommer INTE att hända! Vilket är synd för även om han inte är en frälsare så har han redan en dyr lön i Löven och man behöver byta tränare och det NU!

    Nu kan man bara hoppas att man kan få bort Åkerblom snabbt och in med någon ny tränare som klarar att hantera svåra situationer som Björklöven som lag och spelare är i just nu. Finns den tränaren och framförallt vill den tränaren vara tränare i årets björklöven?

    Naturligtvis hjälper det inte bara med en ny tränare utan man behöver en ny back också en som Alexander Hellström. Sen måste man låta Pavel få spela igen det är ju tjänstefel att låta en sådan spelare se på matcherna.

    Vad det gäller målvakterna så är det ingen ide att börja trolla nu, utan se till att dom får bättre hjälp av ALLA ute spelarna så är dom bra nog för att hålla bra HA klass.

    Om man sedan väljer att förlänga med Dalle så vet man ingenting om vad en sportchef har för jobb och man önskar alla som håller på Björklöven i Sverige och speciellt Umeå att aldrig mer få ha ett lag i bättre serie än max div1 i många decennium framöver, men är det det som är målet inom 2020 så förläng då med Dalle, idioter!

    over and out!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.