Matchdag – Pantern borta

Sista veckan. Tre matcher, tre chanser att ta steget från ett negativt kval. Steg-1 Pantern, svåra Pantern som Björklöven aldrig besegrat i Malmö Isstadion.

Panter, den lilla kvartersklubben har gjort en otrolig resa. När de gick upp 2014-15 då det fanns två ”gratisplatser” till serien i kvalserien trodd ALLA att de skulle braka rakt ur serien. Nu ligger de trea i allsvenskan, sex poäng fårn en allsvensk final, men om inte den nås fortfarande med en bra chans att nå ett SHL-kval. Vi pratar fortfarande om laget med minst eller näst minst spelarbudget i allsvenskan lite beroende på hur räknar, en klubb som är så fjärran långt från Björklövens förutsättningar som man kan komma. Det enda de har är Malmö Redhawks att låna och utbyta spelare med.

Håkan Åhlund som tog över som tränare inför den här säsongen har lyckats skapa en identitet i laget som ett lag där inget, verkligen inet ges bort och där defensiven säts i första rummet, men också ett lag som har en grym fart och kraft när de ställer om samt spelare som känns så sjukt hungriga. Det är en sanslös resa, något annat går inte att säga.

Den personifieras bäst av målvakten Tex Williamsson. Han spelade för två säsonger sedan i division-II, alltså samma som Lycksele, PM Chiefs uppe i Umeå. 25 år gammal får han chansen i Pantern och nu är han namngiven för Malmö i SHL och tillsammans med Andrew Engalage seriens bästa målvakt. Det är alltså som att Björklöven skulle plocka en kille från Vindeln, två säsonger senare skulle han vara plockad av Luleå. Förstå hur sjukt det är.

Hur som helst, Pantern kommer till den här matchen med en stark 4-3 seger borta mot Tingsryd i ryggen. Annars har de blandat lite på slutet. 1-2 efter straffar mot Oskarshamn, 2-1 mot Västervik, 2-4 mot Västerås, 4-2 mot Mora. Rent generellt är Pantern skickliga på att inte förlora. De har inte så bra målskillnad, +11, med tanke på var de ligger i tabellen, men de har bara förlorat 13 av 49 matcher. Uttrycket svårspelade Pantern håller på att bli en sanning i allsvenskan hur sjukt det än låter.

Björklöven har aldrig vunnit mot Pantern i Malmö. Förra säsongen blev det två raka förluster, den här säsongen blev det 0-4 och i senaste mötet i Umeå blev det 0-5, det var då Markus Åkerblom fick gå. Det är alltså med de värdena Björklöven kliver in i matchen, men också med 4-2 mot Timrå, 5-3 mot Modo, 3-1 mot Västervik, 5-3 mot Södertälje och 2-1 mot Tingsryd i ryggen. Det är en räcka resultat på bortais som imponerar.

Därför känns den här matchen väldigt oviss. Björklöven har numera en trygghet i sitt bortaspel, de komma att krypa hem, slå vakt om sitt eget mål och ge Pantern den matchbild som de inte alls är lika bekväma med jämfört med när Björklöven försökt ”köra över” laget. Därför känns det som att den som ”draw first blood” har en stor födel. Det laget som gör första målet tvingar upp det andra ur skyttegravarna och just mot Pantern är det lite farligt.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 12:30 idag. Lucas Sandström är tillbaka från avstängning, i övrigt är skadade trion Linus Högberg, Emil Wikström och Austin Farley fortsatt borta.

Så här ser ett preliminärt lag ut.

Linus Fernström (Adam Werner)

Jonas Emmerdahl – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Mikko Pukka – Niklas Pavel

Stefan Andersson – Jacob Andersson

Cody Murphy – Alexander Sundström – Zach Hamill

Joakim Högberg– Kim Karlsson – Lucas Sandström

David Lindquist – Tobias Hage – Axel Ottosson

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Jesper Thörnberg, Nicklas Johansson

Mina nycklar till seger:

¤ Målvaktskampen. Linus Fernström måste vinna kampen mot Tex Williamsson om det ska bli seger.

¤ Första målet/Starten. Björklöven måste komma ut bättre än senast hemma och första målet blir väldigt avgörande.

¤ Hamill/Murphy/Linkan. Björklöven måste få igång sina producerande spelare igen. Det var ganska blekt senast. Det är Murphy, Linkan och Hamill som burit laget poängmässigt i bortasegrarna på slutet.

Sagt från Lövenhåll:

- Det är ett skickligt lag iv möter som spelat på en jämn och hög nivå hela säsongen, men vi har bra självförtroende på bortaplan och har verkligen spelat som ett topplag på bortais. Vi ska åka dit och ha kul. Vi ser det som en härlig avslutning nu när allt drar ihop sig, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Pantern:

¤ Malmö Redhawks plockar spelare lite då och då från Pantern. När fönstret stängde valde de att inte namnge Mattias Persson. Det kan Pantern tacka för. Han är den enskilt viktigaste offensiva kraften i Pantern. Med 23 (8+15) poäng, fem matchavgörande mål och tre powerplaymål så är han den som sticker ut.

¤ Det finns dock ett helt koppel spelare som levererar likt den legion Pantern är. Martin Janhols som lämnade Almtuna i fjol har gjort 24 (11+13) poäng och sex av målen i powerplay, Dennis Svensson är bästa målskytt med 14 mål (24 poäng), Sebastian Dyk som var så bra i Asplöven i fjol har gjort 24 (10+14) poäng även han. Farligaste backen är rutinerade Johan Björck med 21 (11+10) poäng.

¤ Tex Williamsson i Panternmålet ståtar på 93.45 i räddningsprocent och 1,85 insläppta mål per match. Det gör honom till kanske årets genombrotsspelare i hela allsvenskan tillsammans med Anton Holm, Rickard Palmberg, VIktor Ejdsell och några till

¤ Pantern är allsvenskans sämsta  lag i powerplay med 13,33 procent och i boxplay ståtar de på 86,71 procent vilket gör dem till trea i serien.

¤ Pantern har bara förlorat en av 26 matcher under ordinarie tid där de gjort första målet.

¤ Pantern mönstrar samma lag som senast mot Tingsryd, alltså saknas endast Lukas Haudum.

Sagt från Pantern-håll:

- Tror att våra motståndare kommer spela ganska så tillbakadraget. Jag känner till Joakim Fagervall lite grann sen förr i tiden och det ser ut som om de spelar ett ganska tight försvarsspel, så det gäller att vi är noggranna med puck och dylikt. Att vi gör bra bedömningar och bra beslut. Det känns positivt och vi har bara positiva tankar och vibbar hos oss. Ser fram emot någon form av slutspel här efter veckan tagit slut. Sen får vi se i vilken form det blir, säger Panterns tränare Håkan ÅHlund till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Isak Angerbjörn sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Malmö och levererar presskonferens, webb-tv och bloggar efter matchen.

3 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag gissar ju bara. Det är möjligt att Thörnberg petar någon, någonstans, men ingen av de tre tränarna har ju petat Högberg någon gång under säsongen, så vad tyder på att det skulle hända nu?

  1. Coachen

    Starten i lördags var ju bland de svagare man sett så första 5-10 minuterna känns grymt viktiga. Likaså att hålla i spelet med tålamod om vi ligger under med ett mål. Tvåmålsunderläge och för offensivt tänk av Löven då är vi rätt rökta tror jag. Synd på Fernström helt klart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>