Matchdag – Mora borta

Domedagen är här. Björklöven måste troligen besegra Mora på bortaplan för att undvika negativt kval. Allt annat än enkelt mot seriens bästa lag Mora.

Det är inte vilket lag som helst som väntar för Björklöven. Mora har 102 poäng, leder serien med åtta poäng och är sedan länge klara för den allsvenska finalen. De har med sina 154 mål framåt och 111 insläppta en målskillnad på +43. Det går inte att säga något annat än att Mora varit smått ostoppbara den här säsongen.

I mötena mellan Mora och Björklöven den här säsongen har matcherna slutat 3-1 till Björklöven första mötet i Umeå, sedan 5-3 till Mora i Smidjegrav Arena och förra gången i Umeå blev det 5-3 till Mora. Visst Björklöven har alltså slagit Mora, men då var Mora inte lika bra som de varit under andra halvan av säsongen och sedan fick Björklöven 3-0 på 12 minuter i starten på matchen på totalt 4 skott.

Mora förlorade efter förlängning mot Modo i måndags efter att ha tappat 4-0 till 4-4 sista 25 minuterna. Mora har faktiskt förlorat tre av de sex senaste matcherna så de har tappat lite från den bisarra raden med 17 segrar på 20 matcher innan det. Södertälje har besegrats med 5-1, Tingsryd med 2-1, Oskarshamn med 4-1, Västerås med 6-0, Västervik med 2-1 och Almtuna med 5-1 om vi ska nämna de senaste segrarna.

Det som imponerar mest med Mora är delvis hur väl laget  klarar det tempot som Jeremy Coliton har pissat upp utan att ge bort så mycket, Det imponerar också för tredje året i rad att så många spelare utvecklas under säsongen och blir bättre oh bättre. Det sista som imponerar är att Coliton lyckas så bra med sina importer gång efter gång.

Ska Björklöven slå Mora så kommer de att måsta sätta försvarsspelet, de kommer att måste ha en het Adam Werner och de behöver sätta dit chanserna med hög procent. Jag gissar att det kommer att krävas fyra eller fem mål framåt för att ta tre poäng.

Mora kommer att föra spelet, Mora kommer att piska upp tempot och de vill ha ett spel fram och tillbaka där Björklöven bjuder på misstag. Frågan är om Björklöven kan stoppa Mora från att skapa den matchbilden.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 12:30 idag. De reste till Mora igår och värmer där idag. Kim Karlsson är ett frågetecken, Linus Fernström och Niklas Johansson saknas på grund av sjukdom, så även långtidsskadade trion Linus Högberg, Austin Farley och Emil Wikström. .

Preliminär laguppställning:

Adam Werner (David Lindgren)

Jonas Emmerdahl – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Mikko Pukka – Niklas Pavel

Stefan Andersson – Jacob Andersson

Cody Murphy – Alexander Sundström – Zach Hamill

Joakim Högberg– Axel Ottosson – Lucas Sandström

David Lindquist – Tobias Hage – Jesper Thörnberg

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Kim Karlsson

Mina nycklar till seger:

¤ Målskyttet. Mora är för skickliga för att du bara ska kunna försvara hem matchen. Björklöven måste sätta sina chanser om det ska gå.

¤ Spelvändningarna. Mora är oerhört skickliga på att straffa lag so tappar puck. Det får inte ske på fel ställen.

¤ Adam Werner. Han måste göra en riktigt bra match om Björklöven ska vinna.

Sagt från Lövenhåll:

–  Alla spelarna vet allvaret i situationen vi befinner oss i, men vi har ett bra bortaspel som både jag och laget är tryggt med. Vi måste vara kyliga och jobba precis som vi ska och har kommit överens om, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Mora:

¤ Mora kommer verkligen på bred front offensivt. De har tre spelare som gjort över 40 poäng, sex över 30 poäng. Ska någon plockas ut så är det Mathias Brome som haft en sanslös utveckling under säsongen. INGEN hade honom som en spelare i toppen av poängligan. Nu ståtar han på 45 (17+28) poäng.

¤ Den stora talangen i Mora är dock inte Brome utan det är Pierre Engvall som bara spelar i SHL nästa säsong. 21-åringen är med sina 21 (41 poäng) mål lagets bästa målskytt och han har gjort åtta mål i powerplay och fem matchavgörande mål.

¤ Kevin Goumas 43 (13+30) poäng har varit grym i offensiven, Jacob NIlsson har en kanonsäsong med 39 (19+20) poäng och bakom där finns spelgeniet Alex Aleardi som är grym i powerplay, seriens bästa offensive back Kevin Gagne och som krydda på moset förra säsongens bäste offensiva back i serien Viktor Amnér. Som ni märker. Det finns makalös offensiv slagkraft i Mora.

¤ Trots alla offensivt skickliga spelare så är Mora ”bara” åtta i serien med 20.23 i powerplay. I boxplay är Mora näst bäst i serien med 86.71 procent.

¤ De flesta lagen är bättre eller sämre i någon period av sina matcher. Mora är väldigt jämna, de är ”bara” näst bäst i serien efter AIK i första perioden, sedan är de seriens bästa lag i perioden två och tre. Björklöven är solklart bäst i första perioden där de är fyra i hela allsvenskan. Andra perioden är Björklövens sämsta, där är de sämst i allsvenskan.

¤ Christian Engstrand i Mora-målet var verkligen ett fynd inför den här säsongen när Almtuna ”snodde” Jonas Johansson. Engstrand ståtar på 92.31 i räddningsprocent och 2.09 insläppta mål per match. Han har kanske inte haft en lika sanslös säsong som Williamsson och Engalage, men har varit mycket stabil.

¤ Mora är det lag som spenderar mest tid i motståndarnas zon av alla lag i serien.

Sagt från Mora-håll:

– De har spelat bra på bortaplan på sista tiden där de varit mycket tightare defensivt och släpper man inte in så mycket mål har man en chans att vinna. Det är självklart viktiga poäng som står på spel för dem så det kommer att bli en tuff match och det välkomnar vi. Vi har pratat om hur vi måste spela för att vinna under mars månad och jag tycker att vi spelar på det sättet för det mesta. Att hålla den höga nivån och uppmärksamheten på detaljerna är så viktigt om vi ska nå framgång. Det är också viktigt att om vi har ett dåligt byte så måste vi tillbaka till det rätta spelet direkt och vända momentum till vår fördel, säger Jeremy Coliton till Moras hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Mora och levererar presskonferens, webb-tv, texter och bloggar efter matchen.

2 kommentarer

  1. Stefan

    Ja allt annat än att den negativa kvalplatsen är definitiv efter kvällens match är en jätteskräll! Blir inga poäng mot masarna och att Västerås ska tappa nåt mot SSK finns inte på världskartan!! Det är bara att hoppas att vi överlever kvalet… 🙁 !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.