Matchdag – avgörandet mot Västerås

Seger eller kvalserie. Det är vad som gäller för Björklöven när Västerås kommer på besök i sista omgången av hockeyallsvenskan. Vilken jäkla match alltså.

Det var den här matchen som alla såg där på horisonten för 10-12 omgångar sedan och efter Björklövens krigarseger i Mora blev det också så. Lagen kommer dock väldigt olika in i matchen. Delvis så kommer Västerås med en poäng mer vilket gör att de bara behöver kryssa för att säkra en plats i allsvenskan, men sedan kommer lagen med olika form till matchen.

Björklöven har visserligen vunnit 6 av de 7 senaste bortamatcherna, men de har förlorat sjuka åtta raka matcher på hemmais och senaste hemmamötet var fullständigt menlöst mot Almtuna. Närmast i minne har laget dock två riktiga kämpainsatser mot Pantern och Mora.

Västerås har två raka segrar in till den här matchen, 5-3 mot Västerås och 3-1 mot Vita Hästen, men Västerås har faktiskt fyra raka förluster på bortais när de nu spelar borta mot Björklöven. Det är alltså tydligt på något sätt att det är två bottenlag som möts.

Tidigare under säsongen har Västerås vunnit båda mötena i ABB Nord Arena, 2-0 och 6-4, men i Umeå vann Björklöven med 5-4. Det är egentligen svårt att läsa ut något ur varken tidigare möten, nuvarande form eller borta/hemmastatistik för att säga hur det här ska sluta. Det är en liten fördel Västerås då de ”bara” behöver kryss, men samtidigt så kommer Björklöven att i stort sett ha fullsatt och bäras fram av publiken.

Jag anar en ganska försiktig match ändå när det står så mycket på spel. Inte alls lika galet och våldsamt som mot Mora, men känslan är att den som tar initiativet och verkligen får med sig matchbilden från start har en bra chans. Det jag dock är rätt säker på är att Björklöven som visat bra moral på slutet kommer att slita till sista blodsdroppen.

Laget:

Björklöven släpper laget vid 12:30 idag. Oklart med läget på Linus Fernström och Nicklas Johansson. Niklas Pavel är avstängd och sett till tredje perioden senast så kliver Alexander Sundström ned på backplats.

Adam Werner (Linus Fernström)

Jonas Emmerdahl – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Mikko Pukka – Alexander Sundström

Stefan Andersson – Jacob Andersson

David Lindquist – Tobias Hage – Zach Hamill

Joakim Högberg– Kim Karlsson – Lucas Sandström

Cody Murphy – Axel Ottosson – Jesper Thörnberg

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Mina nycklar till seger:

¤ Målvaktsfighten. Vilken målvakt är det som kliver fram i mötet? Lundberg eller Werner? Lundberg fick pris som årets spelare i Västerås senaste matchen. Kan Werner trumfa honom?

¤ Starten. Får Björklöven med sig publiken likt i Mododerbyna blir det en klar fördel och där är starten på matchen viktig. Ett första mål kan vara avgörande.

¤ Bjudningarna. I en match där två lag verkligen spelar med nerverna utanpå tröjorna så går det inte att ge bort chanser till motståndarna. Den som kniper igen bäst har bra chans att vinna.

Hur går det?

Jag tror att Björklöven vinner med 3-1 och jag tror att Kim Karlsson avgör för Björklöven.

Sagt från Lövenhåll:

- Det ska bli en riktigt häftig match. Vi har sett fram emot den ett bra tag. Det var verkligen en het match senast och vi stod för en bra prestation precis som vi spelat på slutet. Vi ska spela en solid match från eget mål och framåt. Jag vet att de kommer att komma ut hårt, men vi är redo. Vi ska fokusera på ett lagspel, vara hungriga framöfr målet, få öppna vändningar och lägen. så ska vi ta vara på den här chansen, säger Cody Murphy till Björklövens hemsida.

Noterbart om Västerås:

¤  Precis som Björklöven så har inte Västerås någon riktig skyttekung eller poängkung den här säsongen. Fredrik Johansson är poängbäst med 27 (12+15) poäng, han har också varit farligast i powerplay med sju mål precis som Lukas Zetterberg. Just Zetterberg som stått för 21 (9+12) poäng har varit säsongens genombrottspelare i Västerås.

¤ Ska jag varna för någon inför den här matchen är det smågrisige Stefan Gråhns. Den rutinerade forwarden har stått för 24 (9+15) poäng och brukar kliva fram i viktiga sammanhang för Västerås.

¤ Med tanke på var Västerås ligger i serien är Henrik Lundbergs siffror på 91.90 och 2.34 i VIK-målet imponerande och Lundberg är det andra genombrottet i Västerås den här säsongen.

¤ Västerås har seriens näst bästa powerplay med 22.15 i PP-procent och med tanke på Björklövens 70.18 i bopxlay så är det här en avgörande faktor in i matchen. Björklöven får inte dra på sig utvisningar i onödan.

¤ Med 112 mål är Västerås laget som gjort minst antal mål i serien och på bortais har det bara blivit 48 mål på 25 matcher vilket är överlägset sämst i serien.

¤ Inga skador, inga sjukdomar i Västerås. Alla spelare är tillgängliga.

Sagt från Västerås-håll:

- Vi har en bra känsla. Vi hade hoppats på ännu mer senast och vi har satt fokus på vilket mindset spelarna ska ha till den här matchen. Det går inte att vara avvaktande. Det gäller att ta varje kamp, åka skridskor. Vi måste vara bäst på varje moment. Det kommer ned till en match vi måste vinna, det är det vi går för, inget annat. Vi är redo för att Björklöven kommer att komma ut hårt från start. Vi ska gå in i våran bubbla och göra vår insats, säger Tony Zabel till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson, jag själv och Jakob Arvidsson är på plats och levererar presskonferens, webb-tv, texter och bloggar efter matchen.

5 kommentarer

 1. Per

  Vinn bara!

  Jag hoppas att folk förstår att arenan inte fyller sig själv. Det är ca tusen biljetter kvar idag så jag hoppas att all som har tid och möjlighet faktiskt bokar en biljett och kommer till matchen och stöttar. Publiken blir enormt viktig och det skulle kännas onödigt om det inte blir fullsatt.

 2. Benny booster

  Har varit och sett samtliga förluster på slutet.
  Förhoppningsvis blir de knökfullt i ladan ikväll och en grym stämning som mot Modo..Dom matcherna har Löven verkligen spelat bra och inte vikit ner sig.

 3. Kurt

  Tyvärr. Årets lag pallar inte trycket från en fullsatt hall. Förlust igen. Inse att 1-5 är årets vanligaste resultat i år på hemmaplan. VIK vinner på ordinarie tid… :-(

 4. Coachen

  Ska göra mitt absolut yttersta sångmässigt på H ikväll och hoppas att grabbarna verkligen känner stödet och lyfter sig med det. Ingenting kan väl vara roligare än att få chansen att avgöra något på hemmaplan inför stor publik? Bisarr känsla att man hoppas på att detta blir Lövens sista match för säsongen men det är bara å gilla läget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>