Vilken avslutning Löven!!

Björklöven vände alltså till seger först borta mot Mora och sedan hemma mot Västerås trots åtta raka hemmaförluster i ryggen. Vilken avslutning Löven!

Stefan Andersson vandrade omkring lite i båset efter matchen.

”Jag har ju aldrig vunnit nått SM-guld eller så där, men det här känns bara så oerhört skönt. De (pekade mot klacken) förtjänade inte att behöva gå igenom en kvalserie. Det känns så lättande att vi kunde låta dem slippa det”.

Det var ganska talande. Hallen var packad i dubbel bemärkelse, allt det negativa med säsongen hade lagts åt sidan för några timmar. Nu var fokus på att fixa det här. Att bära fram laget, att hålla sig kvar i allsvenskan. Det var det enda viktiga. Utan det hade inget annat spelat någon roll.

Det var också så Björklöven spelade den här matchen. De gav allt, de hade verkligen bestämt sig för att verkligen inte vika ned sig. Problemen är fortfarande kvar, powerplay fungerade som en säck potatis, men laget slet och laget var bättre än Västerås. Det går inte att säga något annat.

Det är små marginaler i hockey, men små detaljer gjorde att de tippade över till Björklöven över de här två sista matcherna mot Mora och Västerås. Björklöven har slipat bort de individuella misstagen, de har plockat bort den bristande inställningen och de har hittat ett fungerande spel.

Det gjorde att Björklöven kunde ta de här två matcherna.

Dramatiken var dock sanslös. I Mora var det matchstraffen och fysiken som stack ut. Nu var det Mikko Pukka. Vilken story, backen som värvades som defensiv specialist hade klivit fram, gjort 2-2 mot Mora i den vändningen, han hade pangat upp 2-1 i krysset nu mot Västerås. Sedan kom den onödiga utvisningen där Västerås gjorde 2-2. Himmel och helvete precis som Pukka sa i intervjun efteråt.

För Mikko Pukkas skull är jag glad att Björklöven tog sig ur det här. Tänk så surt, att vara en sån hjälte, men att ändå bli en syndabock i en match som den här.  Jag hoppas verkligen att Pukka går att förlänga med, han har varit skillnaden sedan Jocke Fagervall kom in, han har stagat upp defensiven.

Att sedan Zach Hamill avgjorde var kanske inte den tilltänkta hjälten. Han har inget bultande Lövenhjärta, han har inte gjort någon supersuccé, men alla storys får inte alltid så logiska hjältar. Det spelade ingen roll vem som gjorde det, bara någon gjorde det.

Sättet Björklöven kravlar sig ur den här serien med 19 av 21 poäng på de sju sista bortamatcherna och sedan åtta raka hemmaförluster innan den här segern i sista avgörande episka matchen. Den är verkligen osannolik.

Den är samtidigt så oerhört viktig för framtiden. Utan den hade Joakim Fagervall fått jobba på powerplay inför en kvalserie, han hade fått jobba in mod i kilarna och sedan någon gång i april om nu Björklöven hållit sig kvar kunnat börja jobba mot nästa säsong.

Nu får han istället ett försprång på de andra lagen i allsvenskan som spelar vidare och kan börja i morgon. Vem ska vara kvar, vem som bort. Det lär bli en rejäl utrensning, men Jocke kommer först till bordet och det är värt mycket.

Det finns mycket att dissekera inför framtiden. Kim Karlsson kan ha gjort sin sista match i Björklöven, många fler kan ha gjort detsamma. det finns hur många frågor som helst om framtiden, det går att vrida och vända på den här matchen, men nej. Vi kan ikväll bara konstatera att Björklöven klarade det, det var riktigt starkt. Det var en skandal att Björklöven ens hamnat i den här situationen, men de redde ut det. Låt oss stanna där. Ta vid framtiden i morgon. Ikväll var en sanslös kväll.

Grattis Björklöven!

Vill ni höra röster från matchen har ni det här:

Pukka: ”Himmel och helvete”

Messy: ”Alla visade hjärta”

Fagervall: ”Stolt över killarna”

Hamill: ”Helt galet”

Jocke Gustafsson: ”Vågade inte titta”

9 kommentarer

 1. bror

  Sååå underbart..helt otroligt !! Fattar de inte än.
  Hur sjukt var det ikväll som hela säsongen har varit?
  Tack killar att ni gjorde kvällen o framtiden möjlig.
  Tack för en bra blogg Vk o Gustav ,ni har gjort ett kanonjobb!
  Nu tar vi litet semester ..o tar nya tag !!
  Underbart

 2. Olle

  Innan ikväll hade jag hållit alla mina fingrar för att VIK ska hålla sig kvar i HA men…

  Vilken rätt har VIKs fans att beräknande sabotera alla trogna lövensuppotrars möjlighet att hylla sitt lag efter en heroisk insats? Genom att kasta en bengal var man tvungen att utrymma hallen och ett minne för livet gick upp i rök. Tänk alla knattar som ville uppleva glädjen men istället fick springa ur hallen.

  Mina två grabbar (6 och 8 år gamla) frågade mig när vi kommit ut; ”varför förstörde Västerås så vi inte fick klappa åt våra spelare?”. Min sexåring grät otröstligt av rädsla.

  Fy och usch Västerås. Jag hoppas innerligt de åker ner i Hockeyettan där de hör hemma!!!

  • Erik

   Skärp dig, det var inga problem med att stanna kvar vilket ju alla gjorde. VIK förtjänar knappast ettan bara för att någon av deras supportrar släppte ut typ grön-gul rök som skapade en episk inramning.

 3. Per

  Tydligt att misstagen som vi pratade om i typ ett och ett halvt år i mångt och mycket handlade om ledarskap. Även om Bull och Fredriksson är borta så är det tydligt att en ledare som Fagervall städat bort allt som Tommy och Markus skyllde på under lång tid. Misstagen berodde på en konstig spelidé och bristande ledarskap.

  Stort tack till Löven för denna underbara avslutning av en usel säsong. Mot toppen nästa år!

 4. Ronny Edvardsson

  Grattis till att slippa negativt Kvalserien i år.
  Tidig semester, skönt ibland.
  Skall bli spännande nästa säsong 17/18.
  Tack för denna säsong Löven bröder och systrar.
  Björklöven är bäst i tuffa situation som igår, och några matcher till….skönt. Nu kan man sova gött i vår/sommar.

 5. Söderlöv

  Gustav, vilka tror du stannar och vilka ryker till nästa säsong? Vad får dig att tro att Kim k gjort sin sista match i löven?

 6. Jack

  Så j-vluskt bra!!! Tack löven för en fantastisk avslutning på säsongen, kan och ska njuta hela sommaren nu :) Och tack för bloggandet Gustav. Mycket kul att följa med här.

  Nu kan Fagge & Co tidigt börja planera för 17/18. Och nu kan alla vi som betalar månadsavgift till C More för att främst följa löven säga upp abonnemangen och ange som främsta skäl en protest mot nya avtalet som ger SHL 20ggr pengarna jämfört med HA. Gjorde det själv precis. Ni som nyligen sagt upp och håller med kan även maila er åsikt i efterhand. Även om det mer ligger hos SHL att dela med sig av kakan så kan det inte skada att C More också får ta del av budskapet. Tack och hej!

 7. Jaca

  En ”viss” rättvisa är det ändå efter Västerås minst sagt lite märkliga sätt att undvika konkurs innan denna säsong!! Veckan efter värvades in en SHL vakt och lite annat smått och gott!!
  Nu ska det bli lite intressant att se hur lag som t.ex. Hästen och MoDo klarar av att lämna in en rapport till licensnämnden utan röda siffror!!

 8. Kirunalövet

  Jag letar i minnet, men är alldeles för tagen av upplösningen igår; Är det någon som har koll på hur många gånger under säsongen:
  - Vi har tagit ut målvakten i slutet av matchen?
  - Vi har gjort mål i de lägena?
  - Vi har åkt på mål i arslet?
  Björklöven – Bäst när det gäller!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>