Sillykrönika: En finpustning av det Löven varit

En dryg månad har gått sedan säsongen tog slut för Björklöven och nybygget har kommit en bit, men är det verkligen ett nybygge eller är det snarare en finputsad kopia av fjolårets lag som är på väg att skapas?

Det har varit tyst här i bloggen och det beror på att jag är inne i yran-förberedelse-tider, då får ni försöka att så mycket som möjligt klara er utan mig, men jag har funderat på en sak ett tag medan jag följt Löven med ett öga och måste får skriva av mig.

Björklöven har förlängt med Mikko Pukka, Marcus Jonsson, Jons Emmerdahl, Adam Werner, Niklas Pavel, Tobias Hage och nu senast Kim Karlsson. Det som adderats är juniorerna Filiph Åström (sajnades under säsongen), Emil Norberg, Simon Åkerström och nu idag Fredric Andersson från Västervik

Ingen spelare har köpts ut så i nuläget är 16 av spelarna från förra säsongen kvar i laget. Det som förstärkts med är alltså två juniorer, Simon Åkerström som hade en risig säsong i Hästen i fjol och nu stabile centern Fredric Andersson som känns lite som en ersättare till Stefan Öhman anno 2015. Andersson är en bra värvning ja, men han är det han är, en bra allsvensk center som testat på SHL, men han är 28 år gammal och lär inte utvecklas som en raket.

Jämfört med i fjol ska alltså om de nu lämnar (vilket är troligt), Jesper Thörnberg, Lucas Sandström, Lukas Ekeståhl-Jonsson, Linus Fernström och Zach Hamill ersättas. Säg att Björklöven gör det, säg att de tar in fem spelare som tillsammans är lika bra eller bättre än den kvartetten. Totalt är det ett lag som liknar mycket det Björklöven hade förra säsongen.

Det kommer som jag ser det att hänga oerhört mycket på två faktorer om det ska bli succé eller ej.

1. Kan Joakim Fagervall och Jesper Jäger få ut så oerhört mycket mer ur laget, spela smartare och skapa en grupp av laget som bli homogen i sin hockey. Då kan det ge mycket. Ingen har klarat det i Björklöven sedan 2007 förutom Mats Waltin.

2. Kan Björklöven få utveckling på Adam Werner, Simon Åkerström, Emil Norberg, David Lindquist, Jacob Andersson, Axel Ottosson, alltså de utvecklingsbara spelarena i laget. Här ska vi även lägga till om någon av de fem spelare som ska värvas in är en ung och utvecklingsbar spelare. Tittar vi på lag som lyckats bra i allsvenskan handlar det ofta om att få utveckling på unga spelare och att de tar nästa steg under säsongen.

Jag säger inte automatiskt att Fagervall gör fel, men jag hade förväntat mig att förre än 16 spelare skulle bli kvar från laget som slutade elva i serien med en spelarbudget som var i toppen (topp tre-fyra).  Jag hade förväntat mig att flera spelare skulle bli utköpta, att ryggraden skulle byggas om, att det skulle göras en nysatsning. Nu känns det mest som en finputsad fortsättning av det Björklöven varit. En putsning där backsidan även med Pukka ser svag och småskakig ut defensivt. Andersson, Åkerström, Andersson, Wikström är alltså fyra av sju backar. Rykten säger mig att Dam Berglin är den sjunde backen och då känns det riktigt skakigt, inget ont mot Berglin, men en toppback måste in.

Forwardssidan ser i grunden ganska bra ut med tanke på att ett par spelare till ska in.

Den sista frågan jag ställer mig är: Hur mycket klarar Joakim Fagervall? Han måste snart få in någon som jobbar med honom. Det är helt omöjligt att hålla koll på marknaden, hitta fynd samtidigt som du ska träna laget och även stå för den röda tråden i föreningen. Dessutom kommer Jocke från en roll som tränare, han behöver någon med ett annat perspektiv, en som har ett öga i division-1 serierna i södra Sverige, i J20-lagen i södra Sverige som kompletterar honom. Annars blir det svårt att bygga ett framgångsrikt lag. Speciellt utan att jobba ihjäl sig, och det var väl inte det Fagervall flyttade ”hem” till Umeå för.

Jag fortsätter att följa denna silly-season från min Brännbollsyran-bubbla, men jag gör det med en viss oro. Jag vill ju hoppas, jag vill ju bygga förväntningarna, jag vill ju att nästa säsong ska vara den, den för Björklöven. Just nu är jag lite oroad. Vi får se vad som landas när truppen ska byggas klart.

17 kommentarer

 1. janne

  Släpp förra säsongen, visst finns det många om men att måla fan på väggen redan nu är att ta i… ;)
  Jocke vet nog vad han gör så det behöver vi inte oroa oss för men det låter ibland som att det enda han ska göra är att handla hej vilt och köpa in spelare på ”gamla” meriter!
  Tänk på att bygga nytt om och om igen löser inga problem och vad kostar det att köpa ut hela gänget för att köpa nytt då??
  Brännbolls yra redan nu?? Jösse hihihi…

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag skriver inget om att köpa ut helagänget utan 1-2 spelare. Sedan handlar allsvenskan inte om att köpa på gamla meriter, det handlar om att upptäcka talang och förädla. Brännbollsyran är Norrlands största arrangemang och kräver jobb 12 mån per år för att få till.

   • HEA

    Antagligen nån som inte fattar hur stor Brännbollsyran är,fortsätt Gustav med Dina omdömen den enda journalist som vågar vara kritisk det behövs i alla lägen

 2. jaca

  Just nu behöver vi stabilitet och rutin och bygga fast oss i HA, ser ingen oro över detta lagbygge och litar på Jocke..
  År det någon som kan plocka ut lite extra av spelare är det Jocke, med mina ögon sett och dessutom verkar spelarna gilla hans ledarstil..
  Så Du kan sitta lugn i din brännbollsyra bubbla ;)

 3. Löve

  Samtidigt måste han ju spara spelarna som han tror på.
  Och att bryta kontrakt huller om buller kommer inte att generera mer pengar.
  Jag tror att Wikström kommer att lånas ut till Piteå där de får stå hans lön.
  Inga av de fw som fått nytt kontrakt kan jag inte klaga på.
  Sedan att Dalle skrivit fast vissa spelare med för långa kontrakt är ju för bedrövligt.

  Nä spara det bästa och spetsa till.
  Tror kim var sist in sedan blir det nog nya ansikten.

 4. trampolin

  Det är för länge mellan dina blogginlägg, Gustav, även om jag förstår problemet.
  En liten extra dusör från VK skulle kunna öka arbetsförmågan?

  Bra att du spaltar upp frågorna med nummer, det gör det enklare att svara även om du skulle kunna numrera fler frågor.

  3. Jag börjar bakifrån och 3 hade du inte med, men det är som jag tolkar det frågorna kring gamla laget på spelarnivå och varför Fagervall behåller några.

  3a. Problemet inför förra året var att Björklöven saknade forwards dokumenterad hög målkapacitet och första-assist-förmåga på nivån.

  3b. Backarnas offensiva och defensiva förmåga på nivån kunde också ifrågasättas.

  3c. Som grädde på moset hade målvakterna begränsad eller positiv erfarenhet från nivån.

  2. Jag tycker det är starkt av Fagervall att inte automatiskt sparka fel spelare bara för laget gick dåligt. Fem stjärnor. Problem var många men egentligen inte spelarnas, dom flesta levererade i nivå eller högre än förväntat om man mäter från säsongen innan. Sedan har han ju några tveksamma kontrakt kvar från förra sportchefen men om du drar bort utköpet från den kvarvarande summan får du samma spelare eller sämre. Fagervall ger dessa chansen eftersom det blir bäst för Björklöven. Det som inte blir bättre ordnar man i sista fönstret.

  2b. Du har ju även Austin Farley som inte började och avslutade säsongen med Björklöven. 7 mål på 17 matcher talar sitt tydliga språk. Sedan har ju Björklöven en hel del kapital i några spelar som är unga eller var relativt nya på nivån förra året.
  Tittar vi på dom sista matcherna var det ju ett fantastiskt resultat på bortaplan. Det låste sig helt enkelt på hemmaplan, är min ödmjuka analys. Behövs givetvis spets i alla tre lagdelarna. Gäller att inte fuska med nästa målvakt och någon back som tröttnat på att spela 5-7 fiol i SHL.

  Fråga 1 är ganska enkel och jag citerar Fagervall under en timeout förra säsongen; ”När jag säger att vi ska samla ihop oss då gör vi fan det. Okej, gubbar nu kör vi!”
  Kan aldrig gå fel med den attityden. Aldrig.

  Allt är givetvis skrivet med glimten i ögat och jag hoppas ingen tar illa upp!

 5. Robert

  När man såg Mora spela sig upp till SHL på ett imponerande sätt förstår man hur långt borta Björklöven är från landets högsta liga. Med den här mediokra truppen kan vi som mest hoppas på att bli ett mittenlag kommande säsong. Hade förväntat mig en större rensning men som vanligt de senaste åren händer det inte mycket. Det spelar tydligen ingen roll vem som är sportchef, det sitter fast hur som helst.

 6. bror

  Hoppades på större förändringar än så här!
  Börja signa en stabil målvakt även om Werner har varit bra så borde de vara ett kontrakt på en 1e målis.
  Sen fortsätta bygga bakifrån med stabila backar.
  Tyvärr känns de som i fjol än så länge med kontrakt spelare tyvärr ochså.
  Har vi grunden där så är det enklare förstås att vara forward.
  Men en sniper på topp har vi saknat.
  Nä..man får hoppas att det kommer att bli bättre än så här.

 7. Nickname

  Med tanke på hur det går för Västerås i kvalet så ska nog löven vara väldigt glad att dom slapp kvala. Speciellt som Västerås är ett bättre lag

 8. lasse

  Värva backar av klass! Fortfarande har Löven allsvenskans sämsta backuppsättning, det är fullkomligt solklart.

 9. Ronny Edvardsson

  Den 16/4 får vi se vilka lag Löven får möta nästa säsong. VIK Hockey åker tyvärr ner i Ettan. Björklöven kunde lika gärna varit med om detta igen, att få kvala sig kvar i näst högsta serien. Ett mål avgjorde i sista matchen i Hockeyallsvenskan. Något nytt som Gustaf vet om laget/föreningen från Norrlands huvudstad?
  Nytt spännande lag att följa när träningsmatcherna drar igång i sen sommaren, för Löven (hösten)? Gustaf vill ha vissa spelare i Björklöven men lyssnar Joakim och föreningen på dig, om vilka spelare du vill ha/se i truppen tro? Tack för ett Bra svsr Gustaf…..ha en bra vår/sommar Alla Lövenvänner.

 10. Ronny

  I en lite längre intervju pratar Jocke Fagervall bland annat om hur närmaste framtiden ser ut för laget, hur han ser på lagbygget just nu och berättar om sin syn på initiativet Supporterspelaren.
  VAD TROR NI OM DETTA (intervju och lagbygget, förste målvakten, supporterspelaren/insamling)
  Med mera……Träningsmatch mot SHL laget Luleå, trevligt.

 11. Jimmy Rääf

  Jag håller med om att det behövs minst två stabila & bra backar. Sen skulle jag vilja få 3 nya forwards. En riktigt intressant ung forward som får en ärlig chans tillsammans med en stabil och dokumenterat skicklig 2 vägs center & en sniper som vi ”vet” levererar. Men fraaaaaaaaaamför allt skeppa Nr. 57. Jag vet inte om det bara är jag som ser att han varken hinner med i spelvändningar och är sjukt dålig i defensiven. Enligt mig av de mest överskattade spelarna i hela Allsvenskan. Inget som helst imot honom personligen men på riktigt, för helvete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>