Lövens motstånd 17/18 – Vita Hästen och Troja/Ljungby

Bloggen går under de två sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen. Idag Troja/Ljungby och Vita Hästen.

vitahasten_logo_500

Placering i fjol:

10:e plats med 67 poäng.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade plats 9-11 av de flesta, bloggen tippade Hästen som 12:a.

Spelare ut och in: 

In:  Viktor Kokman (Mv), Vimmerby, William Haag (F), Michigan Stage, Christian Kåsastul (B), Frisk Asker, Victor Lindman (B), Västervik, Douglas Lögdal (F), Mariestad, Jonathan Tolander (F), Östersund, Jens Hellgren (B), AIK, Wilhelm Westlund (F), Timrå, Alexander Pettersson (F), Bäcken.

Ut: Simon Åkerström (B), Björklöven, Kim Tallberg (F), Tingsryd, Henrik Bankelius (F), Slutar, Alexander Anderberg (B), Huddinge, Anton Blomberg (F), Skövde, Tobias Liljendahl (B), Timrå, Morgan Hassel (B), Västerås, Emil Jidskog (Mv), Torja/Ljungby, Kruise Reddick (F), Gulford Flames, Jordan Rowley (B), Pelicans, Erik Olsson (F), Mariestad.

Kommentar till truppen:

Har värvat två riktigt spännande spelare i Douglas Lögdal och Jonathan Tolander från ettan som öst in poäng där. Även Williams Haag känns spännande, men det är förutom rutinerade Jens Hellgren nyförvärv som inte känns självklara och som kräver utveckling. Samtidigt har laget tappat många viktiga spelare, framförallt på backsidan med Anderberg, Liljendahl, Hasssel och Rowley. Har kvar sin spets med Markus Ericsson, Rickard Palmberg och Jesper Samuelsson, men det känns mer osäkert bakåt och på målvaktssidan. Det känns som att laget behöver bra utveckling under säsongen för att hamna topp åtta. I grunden är det svagt med tunga tapp.

Nyckelspelare:

Markus Ericsson och Rickard Palmberg ska bära laget framåt och är två av seriens bästa spelare. Daniel Josefsson kommer att få bära en tung roll med att hålla ihop försvaret tillsammans med Jens Hellgren. 

Vid sidan av isen:

Förra säsongen var ett kaos med stora skulder och VD:n Fredrik Jensen hade ett allt annat än enkelt jobb. Jensen slutade vid årsskiftet och föreningen har haft en tunn organisation. Sportchefen Niklas Czarnecki pratade efter säsongen om att gå ned i antalet helårskontrakt på A-laget, sedan sa han upp sig 22 mars. Därefter har tränaren Jonas Johnsson fått ta ansvar för värvningarna och lagbygget tillsammans med en sportgrupp. Det är alltså svångrem och hängslen som har gällt för Hästen. Frågan är hur detta påverkar resultatet den här säsongen.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

14 av de senaste 16 mötena mellan Björklöven och Vita Hästen har slutat med seger för hemmalaget. Båda lagen har oerhört svårt på respektive lags hemmaplan.

Försäsongen:

Karlskoga – Vita Hästen 4-0
Västerås – Vita Hästen 1-3
Vita Hästen – Vimmerby 4-1
Vita Hästen – Tranås 4-0
Västervik – Vita Hästen 1-2 e.fl.
Vita Hästen – Tranås 6-1
Oskarshamn – Vita Hästen 2-1 e.st
Torja/Ljungby – Vita Hästen 0-2

Kvarvarande matcher:
7/9: Vita Hästen – Västervik
14/9: Vita Hästen – Karlskoga

Det tror bloggen om säsongen:
Vita Hästen går mycket troligt mot en tuff säsong. Det ska inte gå att misshandla en klubb på sättet som föreningen gjort sista åren och ändå fortsätta prestera sportsligt. Bars av Palmberg/Ericsson i fjol och visst duon är kvar, men jag ser inte att bara det ska hålla över en hel säsong. Om inget händer så tror jag att laget får kämpa för att hålla sig kvar den här säsongen. Det är ett kraftigt försvagat lag vi ser i slutändan. 

¤ ¤ ¤

troja-logo

Placering i fjol:

Vann först Hockeyettan Södra, sedan även Allettan Södra. Förlorade Hockeyettan-finalen mot Huddinge med 1-2 i matcher, men gick till kvalserien via playoff och slutade där två bakom Södertälje på 21 poäng.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var tippade i toppen av ettan med chans att gå upp.

Spelare ut och in:

In: Jonathan Johnson (F)  Tingsryds AIF, Jesper Thörnberg (F)  IF Björklöven, Carl Ernstig (D) Växjö Lakers HC J20, Nicolai Meyer (F)  Tingsryds AIF, Simon Fredriksson (D)  IF Björklöven, David Rundqvist (F)  Modo Hockey, Emil Jidskog (G)  HC Vita Hästen(Korttidskontrakt).

Ut: Stefan Söder (F) IK Pantern, David Laudius (F) klubblös, Mikael Johansson (F) Kristianstads IK, Rasmus Johansson (D) Nybro IF, Mikael Roslund (F) HA74, Niclas Lehmann (F) VIK Västerås HK, Jesper Eriksen (D)Huddinge IK.

Kommentar till truppen:

Har värvat ganska bra med tanke på att laget är nykomling.  Meyer levererade i både Västervik och Tingsryd i fjol, David Rundqvist var en bra tvåvägscenter i Modo i fjol. Jesper Thörnberg har målskytte-potential, Emil Jidskog är ingen oäven målvakt och Jonathan Johnson är en stabil allsvensk spelare. Så truppen har helt klart stabiliserats, men det saknas i slutändan en del spets och det skulle inte förvånad mig om det kommer in någon import under säsongen för att stärka upp truppen offensivt. Knäckfrågan är målvaktssidan. Vem blir den riktiga ettan? Robin Johansson kommer från en kanonsäsong i ettan, men hade ledningen varit trygg i honom skulle de inte plockat in Jidskog.

Nyckelspelare:

Rutinerade Johan Andersson är en symbolspelare och kommer att vara viktig som ledare för laget. Sedan Jonathan Nielsen som är lagets skickligaste back. Sedan tror jag David Rundqvist i en ledande roll kan blomma ut rejält.

Vid sidan av isen:

Troja/Ljungby har länge haft en av allsvenskans sämsta hallar, men nu med nybyggda (2015) Ljungby Arena har laget en arena som är väldigt bra anpassad för allsvensk hockey och det var på tiden. Det ska bli riktigt kul att åka dit 29 September och kika in det nya bygget.

ljungby-arenaCXTXjbxWwAAcAu7

Kuriosa kopplat till Löven:

Jesper Thörnberg och Simon Fredriksson  har gått från Björklöven till Troja. Jesper Thörnberg är en erkänd målskytt och en bra allsvensk spelare. Jag tror att han kommer att bli oerhört nyttig för Troja. Simon Fredriksson var horribel i Björklöven, men att bara utgå ifrån att det vi såg var den nivå han alltid håller är nog fel. Det var delvis en produkt av Tommy Jonssons hockey. Jag tror att vi kommer att se en klart mycket bättre back i Troja än i Björklöven den här säsongen.

Matcher försäsongen:

HV 71-Troja 1-2 e.st.
Troja-Halmstad 7-1
Troja-Skellefteå 1-2
Tingsryd – Troja 2-4
Nybro-Troja 4-5
Troja – Tingsryd 1-2
Troja- Vita Hästen 0-2

Kvarvarande matcher:

7/9 Rögle – Troja
8/9 Oskarshamn – Troja
14/9 Troja – Pantern

Det tror bloggen om säsongen:
Troja kommer att ha det tufft då de inte har samma spets som många andra lag har i sin trupp. Jag ser heller inte en massa nyförvärv eller existerande spelare som kan blomma ut fullständigt likt Västervik i fjol eller Tingsryd året före det. Båda dessa lag hade dessutom importer. Troja lär hamna i botten och få slåss för att hålla sig kvar. Allt annat vore en överprestation och en skräll. Mycket hänger på defensiven och målvaktssidan. Den känns ganska tunn i grunden och börjar den läcka finns inte offensiven att bära den. Det är ett lagjobb som måste göra det för Troja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.